Tgrt Haber
10 Ekim 2021 14:52

E-devlet ad soyadı değişikliği nasıl yapılır? Kimler e devlet üzerinden isim değişikliği yapabilir?

Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü e-devlet üzerinden verdiği yeni hizmeti sayesinde ad ve soyadı değişikliği imkanı sunuyor. İçişleri Bakanlığı, ad ve soyadı değişikliğine ilişkin başvuruların, e-Devlet üzerinden yapılabileceğini duyurması vatandaşları bu konuda araştırma yapmasına neden oldu. Peki e-devlet üzerinden ad soyadı değişikliği nasıl yapılır? Ad soyadı değiştirmek için neler gerekir?

E-devlet ad soyadı değişikliği nasıl yapılır? Kimler e devlet üzerinden isim değişikliği yapabilir?
e-devlet,,içişleri bakanlığı,,isim değişikliği,

İçişleri Bakanlığı e devlet yeni hizmeti sayesinde ad soyadı değişikliği işlemlerinin hızlıca yapılabildiğini duyurdu. Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü e-hizmetlerine yenisini ekleyerek "İl/İlçe İdare Kurulu Kararı ile Ad veya Soyadı Düzeltilmesine İlişkin Başvuruların Alınması" hizmetinin, e-Devlet kapısı üzerinden yapıldığını açıkladı. İşte e-devlet ad soyadı değişikliği ile ilgili bilmeniz gerekenler.

E-DEVLET AD SOYADI DEĞİŞİKLİĞİ NASIL YAPILIR?

Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü isim soyadı değişikliğinin e devlet üzerinden yapılacağını duyurdu. İçişleri Bakanlığı 5490 sayılı Nüfus Hizmetleri Kanunun'da, 17 Ekim 2017'de yapılan düzenleme sonucu, kişinin iki yıl içerisinde yerleşim yerinin bulunduğu nüfus müdürlüğüne yazılı olarak başvurması gerekiyor.

Yazım ve imla hatası veya düzeltme işareti kullanılmamasından kaynaklanan anlam değişiklikleri bulunan, genel ahlaka uygun olmayan, toplum tarafından gülünç karşılandığı değerlendirilen ad ve soyadlarının, il ve ilçe idare kurulunun vereceği kararla bir kereye mahsus mahkeme kararı aranmaksızın değiştirilebilmesine olanak sağlayan uygulamadan vatandaşların 6 Aralık 2022 tarihine kadar faydalanabileceği belirtildi.

E DEVLET AD SOYADI DEĞİŞİKLİĞİ İÇİN TIKLAYIN!

E-devlet ad soyadı değişikliği nasıl yapılır? Kimler e devlet üzerinden isim değişikliği yapabilir?

İSİM DEĞİŞİKLİĞİ HAKKINDAN KİMLER FAYDALANABİLİR?

Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü isim ve soyismi değişikliği işleminin e devlet üzerinden yapılacağını duyurması vatandaşları heyecanlandırdı. Ad soyadı değişikliğini kimlerin yapabildiğini merak edenler ''İsim değişikliği hakkından kimler faydalanabilir?'' Sorusunun cevabını arıyor.

Soyadı Kanunu'nun 3'üncü maddesine aykırı yazılan, yazım ve imla hatası veya düzeltme işareti kullanılmasından kaynaklanan anlam değişlikleri bulunan ad ve soyadları, il ve ilçe idare kurulunun vereceği kararla bir kereye mahsus mahkeme kararı aranmaksızın değiştirilebilmesinin önünün açıldı. Açıklamada kanunda belirlenen sürenin 6 Aralık 2019'daki düzenleme ile 3 yıl daha uzatıldığı, ayrıca tekrar bir süre uzatımına gidilmesi ihtiyacı duyulduğu taktirde kanun değişikliğine gidilmeden Cumhurbaşkanlığı makamınca sürenin uzatılabilmesinin sağlandığı belirtildi. Maddeye eklenen yeni hüküm ile genel ahlaka uygun olmayan ve toplum tarafından gülünç karşılandığı değerlendirilen adlarında mahkeme kararı aranmaksızın il veya ilçe idare kurullarınca değiştirilebilmesine olanak tanındığı da anımsatıldı. 2017 yılından bu yana 275 bin 808 kişi soyadını değiştirirken 121 bin 65 kişi ise ismini değiştirdi. E devlet üzeriden isim değişikliği hakkı 6 Aralık 2022 tarihine kadar uzatıldı.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...