Tgrt Haber
04 Eylül 2020 16:25

Kütahya Gezi Rehberi / Kütahya’da Gezilecek Yerler

Tarih boyunca; Hititler, Frigler, Persler, Makedonyalılar, Romalılar, Doğu Roma İmparatorluğu, Anadolu Selçuklu Devleti, Germiyanoğulları Beyliği ve Osmanlı İmparatorluğu’na ev sahipliği yapmış çini diyarı Kütahya, Türk ve dünya tarihindeki en büyük zaferin kazanıldığı illerimiz arasında yer alıyor. Tarihi, yemyeşil doğası, porseleni, çinileri, kültürel değerleri ve kaplıcaları ile Kütahya’da gezilecek, görülecek yer ve mekanların tam listesini ve detaylarını bu gezi yazımızda bulabilirsiniz… Keyifli gezmeler diliyoruz şimdiden.

Kütahya Gezi Rehberi / Kütahya’da Gezilecek Yerler
Kütahya,Kütahya gezi rehberi,kütahyada nereler gezilir,kütahyada gezilecek yerler,kütahya yöresel mutfak,kütahyadan ne alınır,kütahyada alışveriş,kütahya ulaşım,kütahyanın nesi meşhur,kütahyaya ne zaman gidilir

Her karış toprağında yüzlerce hikâye barındıran Kütahya’nın ilk adı seramik kenti anlamına gelen “Saramorum” olduğunu biliyoruz. Frigler’in hüküm sürdüğü dönemlerde ise şehrin adı, “Koti”nin kenti anlamına gelen “Kotiaeion” olarak değiştirilmiş. Daha sonra Anadolu Selçuklu Türkleri şehri ele geçirince “Kütahiye adını vermiş. Bu isim Cumhuriyet tarihinden günümüze kadar “Kütahya” olmuştur.

Kütahya Gezi Rehberi / Kütahya’da Gezilecek Yerler

Bu gezi rehberimizde dünyanın adını bildiği ünlü seyahat yazarı Evliya Çelebi’nin memleketi Kütahya’yı tıpkı onun gibi karış karış gezeceğiz.

Şimdi sizlere Kütahya hakkında kısa bilgiler verip burada gezilecek, görülecek tüm yer ve mekanların listesini vereceğiz.

Kütahya’nın il merkezi dahil olmak üzere toplam da 13 ilçesi vardır.

Kütahya'nın İlçeleri

Bunlar sırasıyla;

  • İl Merkezi
  • Altıntaş
  • Aslanapa
  • Çavdarhisar
  • Domaniç
  • Dumlupınar
  • Emet
  • Gediz
  • Hisarcık
  • Pazarlar
  • Simav
  • Şaphane
  • Tavşanlı

2019 yılının sonu itibariyle kentin nüfusu: 579.257 kişi olduğu bilinmektedir. Türkiye’nin en kalabalık 38. şehri olan Kütahya, Kurtuluş Savaşı’nın en büyük muharebelerinden biri olan Büyük Taarruz’un yaşandığı kenttir. Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün Dumlupınar’da; “Ordular İlk Hedefiniz Akdeniz’dir, ileri” emrini verdiği yer olması nedeniyle ülkenin sembol şehirleri arasında yer alır.

Kütahya’ya Ne Zaman Gidilir?

Kütahya’ya Ne Zaman Gidilir?

Yazların sıcak ve kurak, kışların ise ılık ve yağışlı geçtiği kenti ziyaret etmek istiyorsanız en güzel mevsim ilkbahar ve yaz aylarıdır diyebiliriz.

Kütahya Nerede / Kütahya’ya Nasıl Gidilir?

Kütahya Ulaşım

Türkiye’de Ege Bölgesi’nin İç Batı Anadolu Bölümü’nde yer alan Kütahya’nın, kuzeyinde Bursa, kuzeydoğusunda Bilecik, doğusunda Eskişehir ve Afyonkarahisar, güneyinde Uşak, batı tarafında ise Manisa ve Balıkesir illeriyle komşu ilimizdir.

Kütahya’ya Hava Yoluyla Ulaşım

Kütahya’ya Hava Yoluyla Ulaşım

Kütahya’da şehir merkezine 45 km uzaklıkta bulunan ve Kütahya ile birlikte Afyonkarahisar’a da hizmet veren Zafer Havalimanı bulunuyor. İstanbul’dan düzenli direkt seferlerin yapıldığı havalimanına yaz döneminde bazı Avrupa kentlerinden de direkt ulaşım sağlanıyor.

Kütahya Merkezine Havalimanından Ulaşım 

Kütahya ulaşım

Kütahya Zafer Havalimanı’ndan şehir merkezine ulaşım için yolcu servisleri, taksiler, araç kiralama ve transfer araçları bulunuyor. Havalimanındanotobüslerle 40 dakika gibi bir Kütahya şehir merkezine ulaşabilirsiniz. 

Kütahya’ya Kara Yoluyla Ulaşım 

Kütahya otoğar kütahya karayolu ulaşım

Kütahya, İç Anadolu’yu Ege’ye, Marmara Bölgesi’ni Ege kıyılarına ve Göller yöresi üzerinden Akdeniz’e bağlayan kara yollarının kesiştiği noktada bulunuyor. Türkiye’nin birçok bölgesini buluşturan noktadaki şehre Türkiye’nin dört bir yanından direkt otobüs seferleri yapılıyor. Kütahya, Ankara’ya 311 km, İstanbul’a 360 km, İzmir’e 334 km, Antalya’ya 364 km uzaklıkta.

Kütahya’ya Demir Yoluyla Ulaşım 

Kütahya’ya Demir Yoluyla Ulaşım

Kütahya, Eskişehir üzerinden kuzeye ve doğuya, Balıkesir üzerinden batıya, Afyonkarahisar üzerinden de güneye ve İç Anadolu’ya demir yoluyla bağlanıyor. Ankara-İzmir Demiryolu’na ise Dumlupınar ilçesinden ulaşılıyor. Tren garı şehir merkezinde bulunuyor.

Kütahya Kültür ve Gelenekleri

Kâbe Kâbe Geleneği

Kütahya'da Kabe Kabe Geleneği

Bir Ramazan ayı geleneği olan “Kâbe Kâbe Geleneği”nin kaynağı Osmanlı Dönemi’ne kadar uzanıyor. Osmanlı’nın hüküm sürdüğü topraklarda Surre Alayı'nın Kütahya'dan geçerken çocukların bu alaydan şeker, çikolata, para vs. istemesi ve askerlerin karşılık vermesi günümüzde de canlılığını koruyor.

Küpecik Geleneği

Kütahya Küpecik Geleneği

Küpecik geleneği de yine bir Kütahya'da Ramazan aylarında gerçekleştirilen bir olaydır. Kütahya’da uzun bir zamandan beri devam eden oyun çocuklar tarafından Ramazan ayında oynanıyor. Bu oyunda çocuklar Küpecik tekerlemesini okuyup evleri gezerek para, şeker ve çikolata benzeri şeyler topluyorlar.

Akşama kadar toplanan tüm şeker, para ve çikolatalar önceden belirlenen bir başkan tarafından tüm çocuklara eşit ölçüde paylaştırılıyor.

Kütahya'da Doğum ve Sünnet Geleneği

Kütahya Doğum ve Sünnet Geleneği

Türkiye’nin her ilinde olduğu gibi burada da doğum ve sünnet geleneğinde yeni doğan bebeğe üç günlük iken sağ kulağına ezan, sol kulağına ise kâmet okunarak çocuğa isim veriliyor.

Kütahya’da sünnet evinde erkekler, komşu evinde ise kadınlar oturur. Sünnet çocuğu ve mahalle çocukları fayton ile gezdirilir. Eve gelindiğinde sünnet olacak çocuk faytondan inmez, babası gelip çocuğa ne istediğini sorar; söz alındıktan sonra çocuk arabadan iner.

Kütahya’da Kızlara Dünürcü Gelmesi

Kütahya’da Kızlara Dünürcü Gelmesi

Kütahya’da kız isteme günü sabah erkenden kalkılıp yola revan olunur. Gelin olacak kızın evine çat kapı gelinir. Kızı görmeye gelen dünürler evin salonuna alınır. Görücüler önce kızın annesinin konuşmasını, hareketlerini izlerler. Daha sonra da evin tertip ve düzeni gözden geçirilir. Gelin adayı güzel bir kıyafetle gelip el öper, sonra da kahve ikram eder. Burada dünürler boşalan kahve fincanlarını ellerine tutup, kızın annesine vermezler. Gelin adayı boş kahve fincanlarını görüp almasını beklerler. Kız beğenilirse Allah’ın emri peygamberin kavli ile kız istenir. Damat adayı kız isteme sırasında evde bulunmaz, nikâhtan önce kız evine gelmez, evlenecek kıza dışarıda uzaktan gösterilir.

Kırklar Sultan

Kırklar Sultan

Yılda bir kez yapılan bu gelenekte Kırklar Tepesi denilen alanda yemek yapılır. Adağı olan kişi bir gün önceden gelip Sultanbağı soğuk çeşme bahçesine çadırını kurar. Burada bir koyun Allah rızası için kurban edilir. Koyunun ciğeri olduğu gibi kuşlar yesin diye buradaki bir ağaca asılır. Geri kalan etler ise pişirilir, kemiklerinden ayrılır, etin suyuyla da ayrıca "Tutmaç Çorbası" adı verilen naneli bir çorba pişirilir.

Burada aş olduğunu duyan herkes buraya gelir, mevlid okunur, mevlidden sonra kabını alan herkes ikram edilen çorbadan alıp afiyetle içer. Gelenler ufak maltızlarını yakarak çay demlerler, kahvaltılıklarla beraber çaylar içilir. Yemekten sonra orada bulunan ceviz ağaçlarına salıncaklar kurulur, ip atlanır top oynanır; büyükler sohbet eder.

Müderris Bahçesi

Müderris Bahçesi

İlkbahar ayında tellâl mahalleyi sokak sokak gezerek sokak başlarında durur, mahalleliyi mânilerle Müderris Bahçesi'ne davet eder.

“Nazilliler yellensin, gözlemeler tellensin,

Perşembe günü hanımlar ve beyler Müderris'te eğlensin”

diye yüksek sesle bağırarak duyuru yapar.

Eski adıyla Müderris Bahçesi olarak bilinen yerin şimdiki adı Hamidiye Mahallesi'nde yamaçta, yeşillikler içerisinde çeşmeleri bulunan bir yerdi. Üst tarafında birçok su değirmeni bulunur, Aksu Çayı buradan geçerdi. Müderris günü herkes o bahçeye gider, yöresel bir yiyecek olan Gökçimen hamursuzu, haşhaşlı gözleme, un helvası yapılır; un helvasının içerisine ağaçların çiçekleri atılırdı. Baharın gelişi burada kutlanırdı.

Kütahya Yöresel Kıyafetleri

Kütahya Yöresel Kıyafetleri

Kütahya yöresel kıyafetlerinde oyalar saf ipekten yapılır ve ipek ince ince bükülür. Bu öylesine zahmetli bir iştir ki ortaya çıkan eser adeta kolalanmış gibi durur. Oyalar, "mırgı dânesi" denilen dânelere çekilir. Dânelerin kenarları yollu, sulu desen ve çiçek desenleriyle yapılır. Çok ince olan bu dâneler iki kişi tarafından katlanır, cam kutulara yerleştirilir.

Aizanoi Antik Kenti

Aizanoi Antik Kenti

Anadolu’nun en iyi korunmuş Zeus Tapınağı’na ev sahipliği yapması ile ünlü olan Aizanoi Antik Kenti, “İkinci Efes” olarak biliniyor. UNESCO’nun Dünya Miras Geçici Listesi’ne giren antik kent, Kütahya’nın Çavdarhisar ilçesinde yer alıyor ve Kütahya’nın merkezine yaklaşık 57 km uzaklıkta konumlanıyor.

Aizanoi Antik Kenti

Burada bulunan kalıntılar arasında tiyatro, stadyum, borsa binası ve Zeus Tapınağı dışında iki hamam, sütunlu cadde, Kocaçay üzerinde ikisi ayakta kalmış antik köprüler, iki agora, gymnasium, Meter Steunene kutsal alanı, nekropoller, antik bir bent, suyolları ve kapı yapıları yer alıyor.

Kütahya Kalesi

Kütahya Kalesi

Bizans Dönemi’nden kalma bir yapı olan Kütahya Kalesi, şehre hakim bir tepede bulunuyor. Kalenin 72 burcu var. İşte bu özelliği ile Kütahya Kalesi Türkiye’nin 3. büyük kalesi olarak biliniyor. Tarihi kalenin içinde günümüzde iki çeşme, iki mescit, kır kahvesi ve Döner Gazino bulunuyor.

Döner Gazino

Kütahya Döner Gazino

1973 yılında Kütahya Kalesi’nin bulunduğu tepede yaptırılmış olan Döner Gazino, hem yerli hem yabancı turistlerin ilgi odağı olmuş durumda. Muhteşem kent manzarası ve izleme noktası olan Döner Gazino’da oturduğunuz yerden şehri 360° görebilirsiniz. Mekanın kendi çevresindeki dönüşü 45 dakikada ancak tamamlanıyor. Burada bir yandan yemek yerken bir yandan da Kütahya manzarasını baştan sona izleyebiliyorsunuz. Mutlaka görmenizi tavsiye ediyoruz…

Kütahya Saat Kulesi

Kütahya Saat Kulesi

Şehrin merkezinde yer alan saat kulesi iki katlı bir mimariye sahip. Kentin simgelerinden biri olan saat kulesi, önceden kilise çan kulesi olarak biliniyordu. Ancak 1922 yılında, Kütahya’nın kurtuluşunun ardından saat kulesi haline getirildi. Yıkılan saat kulesi 2006 yılında aslına sadık kalınarak tekrar inşaa ederek günümüzdeki halini aldı.

Ezop Masal Adası Şehzadeler Parkı

Ezop Masal Adası Şehzadeler Parkı

Dünyaca ünlü masalcı Ezop’un Kütahyalı olduğu biliniyor. Bu park da Ezop masallarından ilham alınarak yapılmış. Burada ailecek keyifli zaman geçirebilirsiniz.

Ezop Masal Adası Şehzadeler Parkı’nda masalları anlatan yapılar ve heykeller, çocuk tiyatrosu, spor ve piknik alanları, binicilik bölgesi ve düğün salonu gibi birçok imkanı bir arada bulabiliyorsunuz.

Tarihi Kütahya Evleri ve Germiyan Konakları

Tarihi Kütahya Evleri ve Germiyan Konakları

Anadolu’nun en eski ahşap mimari özelliklerini yansıtan tarihi Kütahya evleri, 19. yy sivil mimarlık örnekleri arasında yer alıyor.

Özellikle Germiyan Sokağı’nda bulunan Germiyan Konakları’nı gördüğünüzde “iyi ki gelmişim” demekten kendinizi alıkoyamayacaksınız.

Diğer taraftan yine bu ahşap yapıları Kütahya merkezde yer alan Ahi Erbasan Caddesi’nde sıralanmış bir şekilde görebilirsiniz.

Kütahya evleri, genellikle iki ya da üç katlı oluyor. Bu mimarinin kendine özgü bir yapısı bulunuyor. Örneğin evlerin veya konakların giriş kapıları atların da girebilmesi için geniş yapılmış. Kütahya konaklarını genel olarak beyaz, kirli sarı, çivit mavisi veya aşı boyası renginde görebilirsiniz.

Tarihi Kütahya Evleri ve Germiyan Konakları

Kütahya’da bilinen en eski konaklar:

  • Germiyan Konağı
  • Ispartalılar Konağı
  • Hanedan Konağı
  • Alopaşalı Şeker Konağı
  • Kütahya Konağı
  • Kurtuluş Konağı

dır.

Rüstem Paşa Medresesi ve El Sanatları Çarşısı

Rüstem Paşa Medresesi ve El Sanatları Çarşısı

1550 yılında Kanuni Sultan Süleyman’ın Vezir-i Azam’ı tarafından yaptırılan  Medrese Kütahya’da gezilecek tarihi yerler arasında önemli bir yere sahip. Tarihi medrese Balıklı Caddesi’nde yer alıyor. Burası günümüzde el sanatları çarşısı olarak varlığını sürdürmeye devam ediyor. Listenize eklemeyi sakın unutmayın…

Gediz Murat Dağı Termal Kayak Merkezi

Gediz Murat Dağı Termal Kayak Merkezi

Kütahya ve Uşak illerinin doğal sınırını oluşturan Murat Dağı bölgenin en yüksek dağı olarak biliniyor. Kütahya’nın Gediz ilçesinde yer alan Gediz Murat Dağı’nda pek çok şifalı sıcak ve soğuk su kaynağı bulunuyor. Diğer taraftan kış aylarında da kayak severlere müthiş bir olanak sağlıyor.

Evliya Çelebi Kültür ve Sanat Evi

Evliya Çelebi Kültür ve Sanat Evi

Seyahatname’nin yazarı dünyaca ünlü seyyah Evliya Çelebi’nin doğduğu ev dedesi Kara Ahmet Bey’in türbesinin yanına tekrar yapıldı. Beraberinde bulunan eski yapı ile birleştirilen konak günümüzde geleneksel el sanatlarının yaşatılmasını amaçlayan Evliya Çelebi Kültür ve Sanat Evi olarak varlığını sürdürüyor. Mutlaka gezip görmenizi öneriyoruz.

Dumlupınar Şehitliği

Dumlupınar Şehitliği

Dumlupınar Şehitliği  Büyük Taarruz’un 70. yıldönümünde yani 30 Ağustos 1992’de, Kurtuluş Savaşı boyunca şehit düşmüş olanların anısını yaşatmak amacı ile ziyarete açıldı.

Dumlupınar Şehitliği içinde sembolik mezarlar ve şehit kitabeleri, Üç Komutan Anıtı, Milisler Anıtı, Mehmetçik Anıtı, Şehit Baba ve Oğul Anıtı ile namazgah ve şadırvan yer alıyor.

Dumlupınar İlk Hedef Anıtı

Dumlupınar İlk Hedef Anıtı

1 Eylül 1922 yılında Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün bir zafer müjdesi olan: “Ordular ilk hedefiniz Akdeniz’dir, ileri!” emri Dumlupınar’da verildi. Dumlupınar İlk Hedef Anıtı da bu emrin verildiği karargâhın olduğu yerde yapılmıştır.

Anıtın yapımı 1964 yılında başlamış 1972 yılında ise ziyarete açılmıştır.

Zafertepeçalköy Zafer Anıtı

Zafertepe Çalköy Zafer Anıtı

Kurtuluş Savaşı’nı sembolize eden anıtta milletimizin birlik ve beraberlik eşliğinde kazandığı 30 Ağustos Zaferi’ni sembolize ediyor.

Kütahya’nın kurtuluşunu sembolize eden şehitlik ve anıtların diğerleri ise şöyle:

  • Dumlupınar Atatürk Karargah Evi
  • Üç Tepeler Şehitliği
  • Şehit Sancaktar Mehmetcik Anıtı
  • Yüzbaşı Şekip Efendi Şehitliği
  • Kırık Kağnı ve Üç Komutan Anıtı
  • Emet Cevizdere Şehitliği
  • Gediz Abidesi
  • Kütahya Şehitler Anıtı ve Parkı
  • Tabip Yüzbaşı Hamdi Bey Anıtı
  • Tavşanlı Derbent Şehitliği Anıtı ve Evi
  • Oyuktepe Şehitleri Anıtı

Kütahya Çinili Cami

Kütahya Çinili Cami

Caminin hem içinin hem de dışının muhteşem güzellikteki çini süslemeleri gelen ziyaretçileri kendine hayran bırakıyor. Kütahya Çinili Cami, 1973 senesinde ressam ve neyzen Ahmet Yakupoğlu tarafından yaptırılmıştır.

Orta Asya ve Türk mimarisinden izler taşıyan Çinili Cami’nin kendine özgü bu güzelliği herkesin dikkatini çekiyor.

Camii iki katlı ve tek kubbeli bir yapıdan oluşmuş ve içinde ise kalem işi süslemelerin muhteşem örneklerini görebilirsiniz.

Yıldırım Beyazıt Ulu Camii

Yıldırım Beyazıt Ulu Camii

Sultan Bayezid Yıldırım Han Camii Şerifi adı ile kayıtlı olan Yıldırım Beyazıt Ulu Camii, Kütahya’nın en büyük camisi olarak biliniyor. Caminin yapımına 1381 yılında Şehzade Yıldırım Bayezid başlatmış. Ancak kendisine görmek nasip olmamış ve vefat etmiş. Daha sonra Musa Çelebi 1410 yılında tamamlamıştır.

1522 senesine gelindiğinde cami, Kanuni Sultan Süleyman’ın isteği ile Mimar Sinan tarafından tekrar tamir edilmiştir. Kütahya Ulu Camii son halini 2. Abdülhamid zamanında aldı ve kubbeli hale getirilmesini sağlamıştır.

Dönenler Camii – Mevlevihane

Dönenler Camii – Mevlevihane

Kentin merkezinde olan Ulu Camii’nin yakınlarında bulunan Dönenler Camii, 14. yüzyılda inşa edilmiş. Kütahya’nın ilk Mevlevihane’si olan bu yapı, erken dönem Anadolu Türk mimarisinin izlerini taşıyor. Günümüze sadece semahanesi ve derviş hücreleri ulaşan Mevlevihane’ye, sonraki onarımlardan birinde mihrap eklendi ve bu yapı cami haline getirilmiş. Cami girişindeki kapının üzerinde 19. yüzyıla ait çini bir kitabe bulunuyor. Mevlana’nın torunu Ergun Çelebi’nin, Mevlevihane’nin türbesine defnedildiği biliniyor.

Hayme Ana Türbesi

Hayme Ana Türbesi

Adına türbe yapılan ilk Türk annesi olarak bilinen Hayme Ana, Osmanlı Devleti’nin kurucusu Osman Gazi’nin ninesi ve Ertuğrul Gazi’nin ise annesidir. Eşi Gündüz Alp’in ölümünden sonra Kayı Boyu’nun başına geçen Hayme Ana, güçlü ve lider kişiliği ile “Devlet Ana” olarak bilinir. Hayme Ana’nın defnedildiği yer 1886 yılında II. Abdülhamid tarafından bulduruluyor ve üzerine Hayme Ana Türbesi yapılıyor. Kütahya’nın Çarşamba Köyü’nde, her sene eylül ayının ilk pazar günü “Hayme Anayı Anma ve Göç Şenlikleri” gerçekleştiriliyor.

Kütahya’nın önemli camii ve türbeleri arasında

  • İshak Fakih Camii
  • Tavşanlı Ulu Camii
  • Simav Ağa Camii
  • Yeşil Camii
  • Şaphane Koca Seyfullah Camii
  • Şeyh Buhari (Gümüşeşik) Türbesi
  • Ana Sultan Türbesi
  • Sunullah Gaybi Türbesi
  • Paşam Sultan Türbesi
  • Dedebali Türbesi

gibi yerleri de ziyaret edebilirsiniz.

Frigya Vadileri

Frigya Vadileri

Doğa severler ve tarihi mekan meraklılarının yoğun olarak ziyaret ettiği vadi, Anadolu’nun en eski yerleşim yerlerinden biri olarak biliniyor.

Günümüzde “Frig Yolu” olarak bilinen bu yolda gizemli bir tarihin izlerini sürebilir, görkemli antik yolları, kayalara oyulmuş mezarları, açık hava tapınaklarını, mağara ve çok daha fazla eserleri Frig Vadisi’nde görebilirsiniz.

Kütahya Domaniç Ormanları

Kütahya Domaniç Ormanları

Kütahya’nın doğal güzelliklerini Domaniç Ormanları’nda görebilirsiniz. Özellikle Domaniç Ebe Çamlığı Kent Ormanı’nda dünyanın başka hiçbir yerinde görülmeyen ağaç türlerini görebilirsiniz.

Mızık Çamı (Beşik Çamı) Anıt Ağaç

Mızık Çamı (Beşik Çamı) Anıt Ağaç

Anlatılanlara göre Devlet Ana olarak bilinen Hayme Ana, torunu Osman Gazi’yi bu mızık çamının dallarına kurduğu salıncakta sallıyormuş. Osmanlı Devleti kurucusu Osman Gazi’ye salıncak olmuş bu ağacın 1200 yaşında olduğu tahmin ediliyor. Bu ağacın yaşamı 1980 senesinde bitmiş olsa da günümüzde hala geçmiş ile bugün arasında bağ kurmaya devam ediyor.

1000 Yıllık Kestane Ağacı

1000 Yıllık Kestane Ağacı

Türkiye’nin en yaşlı kestane ağacı olarak bilinen 1000 yıllık kestane ağacı, Kütahya’nın Kumarı Köyü’nde yer alıyor.

Kaşalıç Tabiatı Koruma Alanı

Kaşalıç Tabiatı Koruma Alanı

Karadeniz orman özelliklerini yansıtan alan, Kütahya’nın Domaniç ilçesinde bulunuyor. Zengin bitki örtüsüne ve yaban hayatına sahip olan bölgede kayın ve karaçam ormanlarının zengin oksijenini ciğerlerinize mutlaka çekmelisiniz…

Vakıfçamlığı Tabiatı Koruma Alanı

Vakıfçamlığı Tabiatı Koruma Alanı

Kütahya’nın Tavşanlı ilçesinde bulunan alan Vakıf Köyü’nde yer alıyor. Nesli tükenmeye yüz tutan ehrami karaçamının dünya üzerindeki tek doğal yayılma alanı işte burada bulunuyor.

Çamlıca Tabiat Parkı

Çamlıca Tabiat Parkı

Kütahya merkeze 5 km mesafede bulunan park, temiz bir havaya ve güzel bir manzaraya sahip. Burası kentin en önemli mesire alanı. Doğa ile iç içe olmak isteyenler için oldukça iyi bir durak olan Çamlıca Tabiat Parkı’nda kır gazinosu, büfe ve çocuklar için oyun alanları da bulunuyor.

Diğer taraftan kentin doğa güzelliğini;

  • Porsuk Barajı
  • Murat Dağı
  • Simav Peri Bacaları
  • Gölcük Yaylası krater gölü mesire alanı var
  • Enne Barajı Tabiat Parkı
  • Ilıcaksu Sarıkız Mesire Yeri
  • Hıdırlık Tepesi
  • Kuruçay Göleti

gibi muhteşem yerlerde de görebilirsiniz.

Kütahya Arkeoloji Müzesi

Kütahya Arkeoloji Müzesi

Kütahya Ulu Camii’nin yanında yer alan müze, 1314 senesinde yaptırılmış. Vecidiye Medresesi olarak da bilinen müzenin Selçuklu mimarisinin izlerini taşıyor.

Burada sergilenen eserler arasında Amazonlar Lahdi büyük ilgi çekiyor. Diğer taraftan müzede; Paleolitik, Kalkolitik, Eski Tunç, Hitit, Frig, Helenistik, Roma, Bizans, Selçuklu ve Osmanlı zamanlarına ait eserler sergileniyor.

Kütahya Çini Müzesi

Kütahya Çini Müzesi

Ülkemizin ilk ve tek çini müzesi olan Çini Müzesi Germiyan Beyi II. Yakup Çelebi tarafından bir külliye olarak yaptırılmış. Günümüzde külliyeye ait imaret ve türbe bölümü tekrar restore edilerek müze statüsüne kavuşmuştur. Külliyenin türbe kısmında II. Yakup Çelebi’nin çinili sandukası yer alıyor.

“Gök Şadırvan” ismiyle bilinen Kütahya Çini Müzesi’nde 14. yüzyıldan bugüne kadar ulaşan, Kütahya ve İznik üretimi olan muhteşem çinileri görebilirsiniz. Çini eserler arasında mimari araçlar, ev gereçleri, kitabeler, vazo, tabak ve panolar yer alıyor. Fincancı ustaları ve kalfalar arasında 1766 senesinde imzalanmış olan dünyanın ilk toplu iş sözleşmesine ait metinler de bu müzede sergilenerek ziyaretçilerini bekliyor.

Lajos Kossuth Evi Müzesi

Lajos Kossuth Evi Müzesi

Lajos Kossuth Müzesi, Macar Sokak’ta yer alan bir 18. yüzyıl Türk Evi’nde ziyaretçilerini ağırlıyor. 1802 ve 1894 yılları arasında Macar özgürlük savaşının önderlerinden biri olarak kabul edilen Lajos Kossuth bu müzede yaşamış. Macaristan Anayasa Tasarısı’nı burada hazırlandığına inanılan müzede Lajos Kossuth’in özel eşyaları ve etnografik kültür varlıklarını görebilirsiniz.

Tugay Anadolu Kültür, Sanat ve Arkeoloji Müzesi

Tugay Anadolu Kültür, Sanat ve Arkeoloji Müzesi

Özel müze statüsünde olan Tugay Anadolu Kültür, Sanat ve Arkeoloji MüzesiKütahya Hava Er Eğitim Tugay Komutanlığı’nın içinde yer alıyor. Burada; eski uçak hangarında taş eserler, arkeolojik eserler, sikke ve çiniler ile Kütahyalı ressamların yağlı boya tablolarını görülmeye değer buluyoruz.

Kütahya Jeoloji Müzesi

Kütahya Jeoloji Müzesi

Kütahya Belediyesi’ne ait olan Jeoloji Müzesi’ndehem yerel hem de ulusal olarak önemli yeraltı zenginlikleri sergileniyor.

Kütahya’da gezebileceğiniz diğer özel müzeleri aşağıda görebilirsiniz.

  • Dumlupınar Kurtuluş Savaşı Müzesi
  • Dumlupınar Üniversitesi Arkeoloji Müzesi
  • Kütahya Belediyesi Sıtkı Olçar Çini Müzesi
  • Kütahya Belediyesi Kent Tarihi Müzesi
  • Evliya Çelebi Müzesi
  • Tavşanlı Belediye Müzesi
  • Simav Belediyesi Kent Müzesi

Kütahya Kaplıcaları

Kütahya Kaplıcaları

Sadece zengin bir tarihi ve doğal güzellikleri ile değil pek çok termal kaynak ve kaplıcanın yer aldığı Kütahya’da tescilli 80 termal turizm merkezi bulunuyor.

Özellikle Evliya Çelebi’nin Seyahatname’sinde “Eynal Kaplıcaları” olarak bilinen ve 8 asırlık Yoncalı Kaplıcaları’nda sağlıklı kalmanın yollarını arayabilirsiniz.

Kütahya’da yer alan önemli termal turizm merkezlerini listeleyecek olursak:

  • Ilıca Harlek Termal Turizm Merkezi
  • Gediz Murat Dağı Termal Turizm Merkezi
  • Gediz Ilıcasu Termal Turizm Merkezi
  • Simav Eynal Kaplıcaları Termal Turizm Merkezi
  • Simav Çitgöl Kaplıcaları Termal Turizm Merkezi
  • Simav Naşa Termal Turizm Merkezi
  • Emet Termal Turizm Merkezi
  • Emet Dereli Kaplıcaları Termal Turizm Merkezi
  • Tavşanlı Göbel Termal Turizm Merkezi
  • Hisarcık Esire Termal Turizm Merkezi
  • Yoncalı Kaplıcaları
  • Emet Yenice Kaplıcaları

Kütahya Yöresel Yemek ve Tatlıları

Kütahya Yöresel Yemek ve Tatlıları

Kütahya'nın yemek kültürünün temelini buğday ürünleri, hamurlular ve süt ürünleri oluşturur.

Kütahya Yöresel Çorbalar

Kütahya Yöresel Çorbalar

Sıkıcık, miyane, oğmaç, yoğurt çevirme çorbası (düğün çorbası), kızılcık tarhanası, tutmaç, tarhana, tekke, çene çarpan ve paça çorbası.

Kütahya Börek ve Mantılar

Kütahya Börek ve Mantılar

Tereyağlı-yoğurtlu cimcik, kıymalı sini mantısı, tereyağlı-yoğurtlu kaçamak, tereyağlı peynirli cevizli belirgat, haşhaşlı gözleme, suda haşlama mantı, mercimekli mantı, kulak aşı, mercimekli tosunum, tepside haşhaşlı katmer, kıymalı-peynirli-ıspanaklı şibit, sodalı hamursuz, Kütahya höşmerimi, şibitli tavuk tiridi, papatesli dolamber böreği, namaz lokması, Gökçimen hamursuzu, tahinli çörek, kıymalı su böreği, sarma hamur dolması, cevizli gelin çöreği.

Kütahya Dolma ve Sarma Yemekleri

Kütahya Dolma ve Sarma Yemekleri

Ilıbada (labada) dolması, etli yaprak sarma, zeytinyağlı soğan dolması, etli lahana sarması.

Kütahya Et Yemekleri

Kütahya Et Yemekleri

Göveç (güveç), Kütahya usulü kavurma, küp eti, kuzu kaburga kebabı.

Kütahya Yöresel Tatlı Çeşitleri

Kütahya Yöresel Tatlı Çeşitleri

Hekmane erik hoşafı, güllaç, kaymak baklavası, Kütahya usulü höşmerim, pelûze, çekme helva, yufka tatlısı, su muhallebisi, gelincik şurubu (şerbeti).

Kütahya’dan Ne Alınır? / Kütahya’da Alışveriş

Kütahya’dan Ne Alınır? / Kütahya’da Alışveriş

Orijinal birçok ürünü satın alabileceğiniz Kütahya’da kente özgün eşyalar ve giysiler satın alabilirsiniz.

Yine dünyaca ünlü çinilerden ve porselenlerinden satın alabilirsiniz.

Kentin hem merkezinde hem de ilçelerinde yer alan mağaza ve dükkânlardan hediyelik eşya, süs eşyaları, takılar ve özgün figürler satın alabilirsiniz.

Kütahya’dan el işlemeli danteller, örtüler ve kumaşlar bulabilirsiniz.

Özellikle iğne oyası danteller, örtüler tam manasıyla el emeği göz nuru işlemeleri sevdiklerinize hediye olarak alabilirsiniz.

Gaziantep’in Yöresel Yemek ve Tatlıları / Gaziantep'te Ne Yenir?

Gaziantep Yöresel Tatlı Çeşit ve Tarifleri 

Gaziantep Yöresi Nefis Pide ve Börek Tarifleri 

Karadeniz Yemek ve Tatlıları / Rize'nin Yöresel Lezzetleri

Denizli Yöresel Yemek ve Tatlıları

Diyarbakır Gezi Rehberi 

İstanbul Gezi Rehberi

Gaziantep’te Gezilecek Yerler? / Gaziantep’te Ne Yenir?

Dadaş Diyarı Erzurum Gezi Rehberi / Erzurum’da Gezilecek Yer ve Mekânlar

Doğu Karadeniz'in Parlayan Yıldızı: Rize’de Gezilecek Yerler

Antik Kentlerin Merkezi Denizli’de Gezilecek Yer ve Mekanlar

İzmir Gezi Rehberi

Bilecik Gezi Rehberi

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...