Tgrt Haber
04 Ağustos 2021 17:40

Muharrem ayı ne zaman başlıyor? Aşure gününde ne yapılır? Muharrem ayı önemi ve fazileti

Zilhicce ayının ardından gözler Muharrem ayına çevrildi. Muharrem ayının yaklaşmasıyla gündeme ''Muharrem ayı ne zaman başlıyor? Muharrem ayının önemi ve fazileti nedir? Aşure günü ne zaman? Aşure gününde ne yapılır?'' sorularının gelmesine neden oldu.

Muharrem ayı ne zaman başlıyor? Aşure gününde ne yapılır?  Muharrem ayı önemi ve fazileti
muharrem ayı,aşure günü,muharrem ayı orucu

Muharrem ayına yaklaşırken Müslümanlar, ''Muharrem ayı nasıl değerlendirilir? Muharrem aynının önemi ve fazileti nedir? Aşure günü önemi nedir? Muharrem ayında neler yapılır?'' sorularını merak etmeye başladı. İşte Muharrem ayı ve Aşure günü hakkında bilmeniz gerekenler. 

MUHARREM AYI NEDİR?  

Zilhicce ayının ardından gele Muharrem ayı Peygamber Efendimiz’in Mekke’den Medine’ye hicret ettiği gün başlar. Hicri Takvim’de yılbaşı olarak kabul edilen Muharrem ayı Müslümanlar için son derece önemli bir mübarek aydır. Muharrem ayında birçok önemli olayın gerçekleştiği bilinir. Allah’ın ayı olarak bilinen Muharrem ayı, bereket, beraberlik ve günahların affedildiği bir aydır.  

MUHARREM AYI NE ZAMAN BAŞLIYOR?  

Şehrullahi'l-Muharrem olarak bilinen Muharem ayı bu sene 9 Ağustos tarihinde başlayacak. Muharrem ayının ilk günü Hicri Takvime göre yılbaşı kabul ediliyor. Muharrem ayı gelmesiyle birlikte Hicri Takvimde 1443 yılına geçilecek. Mübarek Muharrem ayı 7 Eylül’de sona erecek. 

Muharrem ayı ne zaman başlıyor? Aşure gününde ne yapılır?  Muharrem ayı önemi ve fazileti

MUHARREM AYI’NIN ÖNEMİ VE FAZİLETİ  

Muharrem ayı birçok dini olaya şahitlik etmiş mübarek bir aydır. Hicri takvimin ilk ayı olan Muharrem, hürmet edilen anlamına gelmektedir. Peygamber Efendimiz Muharrem ayı için; ''Ramazan’dan sonra en faziletli oruç, Allah’ın ayı olan Muharrem’de tutulan oruçtur. Farz namazlardan sonra en faziletli namaz da gece namazıdır'' buyurmuştur. Bu hadis Muharrem ayı içinde yapılan ibadetlerin ne kadar kıymetli olduğuna işarettir. Peygamber Efendimiz aynı zamanda ''Nafile oruç tutacaksan Muharrem ayında tut! Çünkü o, Allah’ın ayıdır. O ayda bir gün vardır ki, o günde Allah geçmiş kavimlerden birinin tevbesini kabul etti. Yine o gün tevbe edenlerin günahlarını da affeder'' buyurarak Muharrem ayının önemine ve Muharrem ayı ibadetlerinin ne kadar faziletli olduğuna dikkat çekmiştir.  

MUHARREM AYI ORUCU HANGİ GÜN ORUÇ TUTULUR?  

Muharrem ayının yaklaşmasıyla ibadetlerine ağırlık vermek isteyen Müslümanlar ''Muharrem ayı orucu ne zaman tutulur? Muharrem ayı orucu kaç gün tutulması gerekir?'' sorunu merak ediyor. Peygamber Efendimiz 10.gününde oruç tutmanın çok önemli olduğunu söylemiştir. Muharrem ayının 10.günü Aşure günü olarak bilinir. Aşura günü oruç tutan Peygamber Efendimiz Müslümanlara da o gün oruç tutmalarını tavsiye etmiştir. Peygamberimiz Aşure günü oruç tutmakla ilgili “Âşûrâ günü orucunun önceki yılın günahlarına keffâret olacağını zannederim” buyurmuştur. Aşura günü oruç tutmak isteyenlerin 9-10 veya 10-11 şeklinde oruç tutmaları gerekir. Aşure günü Yahudiler de oruç tuttuğu için onlardan ayrılmak tavsiye edilir. Bu konuda Peygamberimiz, ''Muharremin 9. ve 10. günü oruç tutunuz. Yahudilere muhalefet ediniz'' demiştir.  

Muharrem ayı ne zaman başlıyor? Aşure gününde ne yapılır?  Muharrem ayı önemi ve fazileti

AŞURE GÜNÜ ÖNEMİ NEDİR?  

Aşure günü Muharrem ayı 10.gününe denk gelir. Bu sene Aşure günü 18 Ağustos Çarşamba gününe denk gelecek. Allah Rasulü Medine’ye hicret ettikten sonra da Aşure günü orucu tutmuş ve müminlere de Muharrem ayının 10.günü ile birlikte, bir gün öncesi veya sonrası ile oruçlu olmalarını tavsiye etmiştir. Aşure günü birçok peygamberin kurtuluşunun gerçekleştiği gündür. Bunlardan bazıları:  

  • Hz. Âdem’in tövbesinin kabul edilmesi, 
  • Hz. İsa’nın dünyaya gelip semaya yükselmesi, 
  • Hz. Davud’un tövbesinin kabul edilmesi, 
  • Hz. Yusuf’un hasretinden dolayı gözleri kapanan Hz. Yakub’un görmeye başlaması,  
  • Hz. Yunus’un balığın karnından kurtulması, 
  • Hz. Musa’nın denizi yarması üzerine Firavun ile ordusunun sulara gömülmesi.

Muharrem ayı içerisinde Müslümanlar ibadet için değil ancak tatlı niyetine Aşure tatlısı yapar. Aşûre tatlısı pişirmeyi sünnet sanarak pişirmek, bid'at olur, caiz olmaz. Ancak sünnet ve ibadet demeden Aşûre veya başka herhangi bir tatlı pişirmekte herhangi bir mahzur bulunmaz

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...