Tgrt Haber
10 Ocak 2019 10:21

ABD harekete geçti, Kerkük'te 2. işgal girişimi!

Türkiye’nin Fırat’ın doğusuna baskısı artınca ABD, Irak’ta da sokakları hareketlendirdi. Amerikan elçisi Steven Fagin’in Kerkük’teki temasları sonrası şehrin geneline korsan bayraklar asıldı.

ABD harekete geçti, Kerkük'te 2. işgal girişimi!
kerkük,

Irak'ta sokaklar yeniden hareketlendi. Barzani ve Talabani taraftarları 8 Ocak Salı gecesi Kerkük'te sokaklara indi ve şehir geneline korsan bayraklar astı. Ülkede, parlamento seçimlerinin 15 Mayıs 2018 tarihinde yapılmasına rağmen Adalet, İçişleri ve Savunma Bakanlığı koltukları halen boş duruyor. Bu yüzden Donald Trump'ın geçtiğimiz günlerdeki sürpriz ziyaretinin ardından ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo da soluğu Irak'ta aldı. Gezi programında Ürdün, Suudi Arabistan, Katar, Mısır, Umman, Mısır ve Kuveyt'in yer aldığı açıklanan Pompeo ilk durağı Ürdün'ün ardından gizlice Irak'a geldi. Irak Meclis Başkanı Muhammed Halbusi ile görüşen ABD Dışişleri Bakanı daha sonra Erbil'deki ABD askeri üssünü ziyaret etti ve KDP lideri Mesut Barzani ile buluştu.

 

ZİYARET SONRASI KIŞKIRTMA

Irak Türkmen Cephesi Türkiye Temsilcisi Hicran Kazancı'ya göre, ülkedeki sorunların merkezinde ABD'nin 'yeni bölge projeksiyonu' var. Kerkük'teki bayrak olaylarından bir gün önce ABD Erbil Başkonsolosu Steven Fagin'in Kerkük'e geldiğini ve KYB temsilcileri ile görüştüğünü hatırlatan Kazancı, ülke genelindeki olayların arka planında ABD kışkırtmasının olduğu değerlendirmesinde bulundu. Kerkük merkezli kışkırtmaların önümüzdeki dönem artarak devam etmesinin beklendiğini söyleyen Kazancı, "ABD Erbil'de tüm dünya genelindeki en büyük temsilcilik kompleksini açtı. Başta Bağdat olmak üzere Kerkük, Musul, Diyala ve Basra'da askeri gücü yanında diplomasi potansiyelini de artırıyor. Irak'ı 2019'da ciddi sorunlar bekliyor ve süreç farklı bir boyuta evriliyor. ABD Irak genelinde etkinliğini artırma ve İran'ın nüfuzunu kırma adına ülkeyi karıştırmaya çalışıyor. Washington Irak'ta ikinci işgale hazırlanıyor" diye konuştu.

 

Kerkük tertibi

Barzani ve Talabani’ye bağlı peşmergeler 8 Ocak Pazartesi gecesi Kerkük’te sokağa indi. Gece saat 22.00’de Şorav, Rahimemova ve İmam Kasım bölgelerinde başlayan provokasyon şehrin birçok bölgesine korsan bayrakların asılmasıyla devam etti. Barzani ve Talabani yanlıları gecenin ilerleyen saatlerinde havaya ateş edip, “Kerkük Kürdistan’ın başkentidir, hepiniz buradan sürüleceksiniz” şeklinde tehditler savurarak yürüdü. Kerkük Valiliği bir süre izlemekle yetindiği sabotaja karşı gece yarısından itibaren harekete geçerek provokatörlere müdahale etti. Gösterileri korsan ilan eden valilik, silahlı şahısların tutuklanacağını duyurdu. Ardından başta Kerkük Kalesi olmak üzere birçok noktada asılan peşmerge paçavraları indirildi. Peşmergenin sokak provokasyonunu Yeni Şafak’a değerlendiren Türkmenler, korsan eylem emrinin ABD tarafından verildiğini, sokakların karışması ve sonrasında ABD’nin peşmerge güçleriyle birlikte silahlı müdahalede bulunacağını kaydetti. Yeni Şafak

 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...