Tgrt Haber
04 Kasım 2014 22:57

Açıklama özre işaret ediyordu

Beyaz Saray Sözcüsü Earnest, ABD Başkan Yardımcısı Biden'ın Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan özür dileyip dilemediğiyle ilgili olarak, “Kendisinin ofisinden yapılan açıklama kesinlikle buna işaret ediyordu" dedi.

Açıklama özre işaret ediyordu

 Beyaz Saray Sözcüsü Josh Earnest, ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden'ın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'dan özür dileyip dilemediğiyle ilgili olarak, “Kendisinin ofisinden yapılan açıklama kesinlikle buna işaret ediyordu" dedi.

Josh Earnest’a, günlük basın toplantısında Biden’in CNN’deki sözlerinin kendisinin o dönem yaptığı açıklamayla çelişip çelişmediği soruldu.

"Ortada anlam bilimsel bir farklılık" olduğunu beliren Earnest, “Ben sonuçta Başkan Yardımcısı ile Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın telefon görüşmesini dinlemedim. Başkan Yardımcısının ofisinden bir açıklama yapıldı ki ben de (sözlerimi) ona dayandırdım” dedi.

“Biden özür diledi mi?” sorusu üzerine Earnest, şunları kaydetti:

“Kendisinin ofisinden (o dönem) yapılan açıklama kesinlikle buna işaret ediyor. Başkan Yardımcısının (dünkü mülakatta) işaret ettiği şey, Cumhurbaşkanı Erdoğan’a özel olarak iletmeye çalıştığı mesajın, (Harvard Üniversitesi’ndeki) sözlerinin yorumlanma şeklinden duyduğu üzüntüyle alakalı olduğu ve Cumhurbaşkanı Erdoğan ile konuştuğunda kendisinin tam olarak ne dediği ya da en azından neyi kasdettiğine açıklık getirmek istediğiydi. Başkan Yardımcısı, Cumhurbaşkanı Erdoğan ile kişisel ilişkilerinin güçlülüğü de gözönüne alındığında, bu konunun telefon görüşmesi yapmayı gerektiğine inandığını ifade etti. Kendisi için uygun olanı buydu ve o da bunu yaptı.”

"İki ülkenin güçlü ilişkisinin olmasının bir nedeni de..."

Earnest, Biden’in sözlerinin, özellikle IŞİD konusunda Türkiye ile ilişkilerde diplomatik etkiler oluşturum oluşturmayacağına yönelik soru üzerine, "Türkiye ile ABD arasındaki ilişkilerin önemli ilişkiler olduğunun su götürmediğini söyledi.

Türkiye’nin son haftalarda IŞİD ile uluslararası koalisyonun mücadelesine yarar sağlayacak bazı adımlar attığını belirten Earnest, “ABD’nin Türkiye ile bu tür güçlü ilişkisinin olmasının bir nedeni de iki ülke arasındaki ilişkilerin güçlendirilmesi için bu ülkenin liderleriyle on yıllardır çalışma deneyimine sahip Başkan Yardımcısı Biden gibi birine sahip olmamız. Başkan Yardımcısının asıl sözlerinden kaynaklanan herhangi bir karışıklığa, kendisinin akabinde Cumhurbaşkanı Erdoğan ile yaptığı telefon konuşmasında açıklığa kavuşturulduğuna eminim” dedi.

Biden'in sözleri ve sonrasındaki gelişmeler

Biden, 2 Ekim'de Harvard Üniversitesi'ndeki konuşmasının soru cevap bölümünde, Türkiye, Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri gibi ülkelerin isimlerini anarak bölge ülkelerinin Esed rejimini devirmek için rejimle savaşanlara yüz milyonlarca dolar para ve on binlerce ton silah gönderdiğini savunmuştu. Ancak, IŞİD'in güçlenmesinin ardından şimdi bu ülkelerin “uyandığını” söyleyen Biden, “eski bir dostum” ifadesini kullandığı Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın da kendisine “Siz haklıydınız, fazla insanın geçişine izin verdik, şimdi sınırı kapatmaya çalışıyoruz" dediğini iddia etmişti.

Biden’in sözleri üzerine Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Bu konuda eğer Biden, bu tür ifadeler kullandıysa Biden benim için tarih olmuştur. Asla benden böyle bir ifade sadır olmamıştır” demişti. Erdoğan, ayrıca "Sayın Biden eğer Harvard'da böyle bir şey söylediyse bizden özür dilemesi lazım. Bakın bunu da açıkça söylüyorum: Öyle ufak tefek çevresinden dolaşarak yapılacak açıklamalar bizim kabulümüz değildir" diye konuşmuştu.

Aynı gün Beyaz Saray, açıklama göndererek Biden’ın, Harvard Üniversitesi'nde sarf ettiği sözlere açıklık getirmek için Erdoğan’ı aradığını bildirmişti. Açıklamada, “Biden, Türkiye veya bölgedeki diğer müttefik ve partnerlerin kasten Suriye’de IŞİD veya diğer şiddet yanlısı aşırıcıların büyümesine destek verdiği veya imkan sağladığına yönelik oluşan herhangi bir imadan dolayı özür diledi” ifadesi yer almıştı.

Ancak Biden, dün CNN’e verdiği mülakatta, “Kendisinden hiçbir zaman özür dilemedim. Kendisini iyi tanırım. Kendisiyle çalışıyorum. Kendisini aradım ve şunu söyledim: Bak, ne söylediğime dair yazılan haber doğru değil. Benim söylediğim ise şuydu” yorumunu yapmıştı.

Joe Biden’ın ofisinden bugün gönderilen açıklamada da Biden’ın Erdoğan’la bu ay içerisindeki yapacağı görüşmeyi "sabırsızlıkla beklediği" ifade edilerek, şunlar kaydedildi.

"Başkan Yardımcısının CNN’e verdiği mülakatta söylediği gibi, gerçekten bir yanlış anlaşılma vardı. Biden, Türkiye’nin Suriye’de IŞİD veya şiddet yanlısı aşırıcıların büyümesine destek verdiği veya imkan sağladığını ima etme niyetinde değildi.”

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...