Tgrt Haber
16 Haziran 2015 06:23

Binyamin Netanyahu konuştukça battı

İsrail Başbakanı Netanyahu, 2014’te Gazze’ye düzenlenen saldırılarda, İsrail ordusunun meşru müdafaa hakkı kullandığını ileri sürdü.

Binyamin Netanyahu konuştukça battı
netanyahu, israil, filistin

Hamas ise, BM raporu öncesinde İsrail’in Gazze raporu"nda rakamlarla oynayarak uluslararası adaleti yanıltmaya çalıştığını belirtti.
İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, resmi ziyaret kapsamında Kudüs'te bulunan Polonya Dışişleri Bakanı Grzegorz Schetyna ile yaptığı görüşme öncesinde basına yaptığı açıklamada, İsrail hükümetinin 2014'te Gazze Şeridi'ne düzenlediği saldırılara ilişkin resmi raporun hakkında konuştu.
''ORDUMUZ, MEŞRU MÜDAFAA HAKKINI KULLANDI''
Netenyahu, "Rapor, kesin surette tüm Gazze savaşı boyunca yürütülen askeri eylemlerimizin uluslararası hukuka uygun olduğunu gösteriyor. Ordumuz, meşru müdafaa hakkını kullanıyordu" dedi. Bu saldırılarda çoğu sivil 2 binden fazla kişi ölmüştü. İsrail raporu BM'nin aynı konuyla ilgili yayınlayacağı raporun hemen öncesinde yayınlandı.
Hamas'ın sivilleri kalkan olarak kullanırken, aynı zamanda İsrailli sivillere saldırdığını öne süren Netanyahu, "Böylece çifte savaş suçu işlemiş oldular" dedi.
Sivil kayıpların önlenmesi için ellerinden geldiğini yaptıklarını savunan Netanyahu, İsrail ordusu içindeki savaş suçlarını "objektif" biçimde değerlendirdiklerini öne sürdü.
BM Güvenlik Konseyi'ne sunulan ve bu hafta yayımlanması beklenen aynı konuyla ilgili BM raporuna da değinen Netanyahu, raporu hazırlayan komiteyi de tarafsız olmadığı gerekçesiyle bir kez daha eleştirdi.
'İSRAİL ULUSLARARASI ADALETİ YANILTIYOR'
Hamas ise, yaptığı yazılı açıklamada, İsrail'in BM raporu öncesi yayımladığı Gazze saldırıları hakkındaki raporu eleştirerek, İsrail Dışişleri Bakanlığı'nın önleyici bir darbe vurmaya çalıştığını ve rakamlarla oynayıp uluslararası adaleti yanıltmayı hedeflediğini belirtti.
Açıklamada, İsrail'in raporunda, savaşta hayatını kaybedenlerin yüzde 44'ünün Hamas ve Filistinli direniş gruplara bağlı savaşçılar olduğu iddiasıyla verilerle oynandığı ifade edildi. "Bu gerçeğe uygun değil. Savaşçıların oranı yüzde 20'yi geçmiyor. Ayrıca gerek sivil, gerek asker, şehit olan herkesin adı biliniyor. İsrail'in raporunda her genç erkek savaşçı sayılarak aralarındaki siviller göz ardı ediliyor" denildi.
'BU İDDİALAR YALAN'
''Hamas'ın füzeler ve tüneller aracılığıyla İsrailli sivilleri hedef aldı'' ifadelerinin yer aldığı İsrail raporunda yer alan iddiaları reddeden Hamas, "Bu iddialar yalan. 51 gün süren saldırılar sırasında İsrail verilerine göre 4 sivil hayatını kaybetti. Onlar da atılan roketlerin hedefi dikkatli belirleyememesi sonucu ölmüş. İsrail'in gelişmiş füzeleri ise Gazze'de yüzlerce insanı öldürdü. Öte yandan tüneller, askeri noktaları hedef almak için kullanıldı. İsrail, tünellerle sivilllerin hedef alındığı iddiasına tek bir delil bile sunmadı" ifadelerini kullandı.
Raporda geçen ifadelerin uluslararası insan haklarını hafife aldığını belirtilen açıklamada, "İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun uluslararası hukuka dikkat ettiği yönündeki iddiası, işlediği suçların vahşetini arttırdı" değerlendirmesi yapıldı.
Açıklamada, ayrıca, uluslararası toplumdan İsrail'in bu "yalan" raporunu dikkate almaması talep edildi ve İsrailli liderlerin bağımsız hazırlanan uluslararası raporlarda geçtiği şekliyle işledikleri suçlardan yargılanması çağrısı yapıldı.
İSRAİL'İN 'GAZZE RAPORU'
BM İnsan Hakları Konseyi'nin "Gazze savaşı" hakkında hazırlamakta olduğu raporu bu hafta açıklaması bekleniyor. İsrail ise kendi hazırladığı raporda, “Hamas’ın suçlu olduğunu ve İsrail'in savaş suçu işlediği yönündeki iddiaların doğru olmadığını” savunuyor.
İsrail tarafından bugün açıklanan raporda, "Hamas ve Gazze Şeridi’ndeki diğer grupların kasıtlı ve sistematik olarak, hem Gazze’de hem de İsrail’de sivil kayıplarını ve mal varlığı zararını en üst seviyeye çıkarma yönünde bir stratejiye sahip oldukları" iddia ediliyor.
Raporda, "Hamas ve diğer direniş gruplarının sivil yapıları sıklıkla askeri üslere dönüştürerek, buraları ve çevresindeki sivilleri riske attığı" ileri sürülüyor. Bunun da "Silahlı Çatışmalar Hukuku'nun ihlali anlamına geldiği" savunulan raporda, "Hamas ve diğer grupların bu stratejisinin, savaş ve insanlık suçu anlamına geldiği" öne sürülüyor.
İsrail'in Gazze savaşı hakkındaki tezlerini savunan ve Netanyahu'nun konuşmasında atıf yaptığı bir diğer raporda da Hamas ve Filistinli diğer direniş grupları suçlanıyor. "Yüksek Seviyeli Uluslararası Askeri Grup" tarafından, ABD'li ve Avrupalı eski üst düzey askeri yetkililere hazırlatılan raporda, "Hiçbirimiz, bu şartlarda sivilleri korumak için İsrail ordusunun aldığı yoğun tedbirler kadar önlem alan başka bir ordu bilmiyoruz" ifadelerine yer veriliyor.
İsrail tezlerini savunan her iki raporun da bu hafta açıklanacak BM raporuna karşı bir "ön savunma" amacıyla yayınlandığı belirtiliyor.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...