Tgrt Haber
29 Eylül 2021 11:38

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Vladimir Putin'in görüşmesi sona erdi

Yoğun bir gündemle bir araya gelen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Putin arasındaki Soçi zirvesi sona erdi. Putin'in yazlık konutundaki görüşmede Cumhurbaşkanı Erdoğan, Rusya ile ikili ilişkilerden bahsederken Suriye'deki barışın Türkiye ve Rusya'nın görüşmesinden geçtiğini söyledi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Vladimir Putin'in görüşmesi sona erdi
recep tayyip erdoğan,rusya,soçi,vladimir putin

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "TC-TRK" uçağı ile saat 11.15'te, Rusya'nın Soçi kentine gitti. Erdoğan'ı, Esenboğa Havalimanı'ndan, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, Ankara Valisi Vasip Şahin ve ilgililer uğurladı. Cumhurbaşkanı Erdoğan ile MİT Başkanı Hakan Fidan, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun ve Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın da Soçi'ye gitti.

HAVALİMANINDA KARŞILANDI

Erdoğan, Soçi Uluslararası Havalimanı'nda, Krasnador Bölge Vali Yardımcısı Aleksandr Ruppel, Soçi Belediye Başkanı Aleksey Kopaygorodskiy, Rusya Dışişleri Bakanlığı Devlet Protokolü Genel Müdürü İgor Bogdaşev, Türkiye'nin Moskova Büyükelçisi Mehmet Samsar, Novorossisk Başkonsolosu Fırat Bayar ve büyükelçilik personeli tarafından karşılandı.

KRİTİK GÖRÜŞME BAŞLADI

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Rusya Devlet Başkanı Putin ile Soçi'deki görüşmesi başladı. Başbaşa görüşme öncesi iki lider basın açıklaması yaptı. 

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Vladimir Putin'in görüşmesi sona erdi

''YÜZ YÜZE GÖRÜŞMEYİ GERÇEKLEŞTİRMEKTEN ÇOK MEMNUNUM''

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklamaları şöyle: 

Teşekkür ediyorum. Bu yüz yüze görüşmeyi gerçekleştirmekten çok memnunum. COVID birçok dostu bir birinden ayırdı. Dünyada COVID'den ölenlerin sayısına baktığınızda 4 milyon 700 bini geçiyor. Tüm tedbirleri almamıza rağmen mücadelemiz çok zor şartlarda devam ediyor. Öncelikle benim sizlere tabi teşekkürüm var. Bu yangın ve felaketlerde bize vermiş olduğunuz destek nedeniyle çok teşekkür ediyorum. Bu arada tabi gönderdiğiniz uçaklardan, iki tane eğitici pilot ve bizim 2 arkadaşımız maalesef şehit oldular.

Telefonla gerçi bu konuyu görüştük ama onun için tekrar başsağlığı diliyorum. Gerçekten dostlar bu tür zor günlerde belli oluyor. Hepsinden öte siyasi, ekonomik, askeri, ticari alanlarda Türkiye-Rusya ilişkileri çok farklı şekilde kendini gösteriyor. Ticaret hacminde kısmi bazı iniş çıkışlar olsa da gayet iyi durumda. Ben daha da iyi bir konuma geleceğine inanıyorum. Suriye ile ilişkili birlikte attığımız adımlar büyük önem arz ediyor. Oranın da barışı yine Türkiye ve Rusya ilişkilerine bağlı. Özellikle şuna inanıyorum, bizim Türkiye-Rusya ilişkilerinde her geçen gün çok daha güçlenerek devam etmemizde çok büyük faydalar var.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Vladimir Putin'in görüşmesi sona erdi

PUTİN'DEN İLK AÇIKLAMA

Rusya Devlet Başkanı Putin ise görüşmeye ilişkin "Erdoğan ile görüşmelerimiz her zaman sorunsuz geçmiyor. Ancak ilgili kurum ve kuruluşlarımız uzlaşı bulabiliyor" dedi.

Putin'in açıklamalarından satırbaşları şöyle:

Türk akımı doğalgaz hattı eksiksiz olarak çalışmaktadır. Hem Türk halkının hem de Rusya'nın çıkarlarına uygun şekilde verdiğniz değerli katkılar nedeniyle size teşekkür ederim. Akkuyu Nükleer Santrali'nin inşaatı da programa uygun şekilde devam ediyor. Uluslararası arenada da başarılı bir şekilde iş birliğimiz sürüyor. Görüşmelerimiz her zaman sorunsuz geçmiyor. Ancak ilgili kurum ve kuruluşlarımız uzlaşı bulabiliyor.

SOÇİ ZİRVESİ SONA ERDİ

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin bugün Rusya’nın Soçi kentinde bulunan Putin’in konutunda yaklaşık 2 saat 45 dakika süren bir görüşme gerçekleştirdi. Saat 13:25’te başlayan görüşmede liderler özellikle Suriye’de yaşanan gelişmeleri ele aldı.

İdlib bölgesindeki Türk gözlem noktalarına yönelik güvenlik tedbirlerinin arttırılması, bu noktalarda teknolojik ileri sistemlerin kullanılası, terörist grupların bölgeden çıkartılmasına yönelik programlar ve PKK - PYD gibi Türkiye’ye tehdit oluşturan terörist gruplarına yönelik önlemlerin arttırılması dahil birçok konu liderlerin masasında oldu.

Putin, görüşme sonrası Erdoğan'a ziyaret için teşekkür ederek, "Görüşme çok yararlı ve kapsayıcı geçti. Temasta olacağız.” dedi

BASIN TOPLANTISI DÜZENLENMEDİ

Gerçekleştirilen görüşme öncesinde hem Rus hem de Türk gazeteciler konuta alınmazken liderlerin görüşmesinden sonra da basın toplantısı gerçekleştirilmedi.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile görüştükten sonra konuttan ayrılarak Soçi Uluslararası Havaalanı’na hareket etti.

SOÇİ'DE GÜVENLİK ÖNLEMLERİ ALINDI

Soçi’de liderlerin görüşmesi öncesi dünden itibaren Rus polisi tarafından olağan seviyede tedbirler alındı. Birçok polis kentin çeşitli noktalarına konuşlandırılırken kentin ana yolları ve şehir merkezinde trafik kontrolleri yapıldı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Vladimir Putin'in görüşmesi sona erdi

Soçi Uluslararası Havaalanı’nın bulunduğu Adler bölgesi ile görüşmenin gerçekleşeceği Putin’in konutu olan Boçarov Ruçey hattı boyunca da güvenlik önlemlerinin arttırıldığı görüldü. Korona virüs önlemleri nedeniyle Erdoğan-Putin görüşmesini takip edecek olan Rus ve Türk gazeteciler konuta alınmazken liderlerin görüşmesinden sonra basın toplantısı yapılmayacağı duyuruldu.

GÖRÜŞMENİN ANA KONUSU İDLİB

Vladimir Putin ile Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye-Rusya ilişkileri, Suriye, Libya ve Afganistan'daki gelişmeleri görüşecek.

Görüşmenin ana konusunun ise yine Suriye’nin İdlib bölgesinde yaşanan gerilim olması ön görülüyor. Bölgedeki Türk gözlem noktalarının daha iyi korunması, gözetleme sistemlerinin kurulması, Türk - Rus ortak devriyelerin daha aktif olarak çalışması ve terörist gruplara karşı alınan önlemler görüşmenin alt maddelerinde yer alacak.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...