Tgrt Haber
03 May 2014 20:29

Kerry'den önemli açıklama

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, ülkesinin Afrika ile ilişkilerini geliştirmeye hazır olduğunu ancak Afrika ülkelerinin güvenliği ve demokrasiyi güçlendiren adımlar atmaları gerektiğini söyledi.

Kerry'den önemli açıklama
ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, orta afrika cumhuriyeti, güney sudan, Afrika haberleri, Afrika,

Etiyopya'nın başkenti Addis Ababa'da, Avrupa, Arap ve Afrika ülkelerinden yaklaşık 100 büyükelçinin katıldığı panelde konuşan Kerry, Mali, Orta Afrika Cumhuriyeti, Kongo, Somali ve Nijerya'da yaşanan şiddet olayları ve çatışmaların son bulması için ABD yönetiminin destek vereceğini ifade ederek, "Çatışmalar, milyonlarca Afrikalıyı hayallerini gerçekleştirmekten mahrum bıraktı. Onların onurlu yaşam haklarını da ellerinden aldı" diye konuştu. Yeni Afrika'nın daha güvenli bir ortam sağlanmadan ortaya çıkamayacağını belirten Kerry, "Kıtanın pek çok bölgesinde güvenlik zafiyeti, şiddet tehdidi hatta savaş tehdidi, refah yönünde atılacak adımları sekteye uğratıyor. Geçmişin yükü tamamen sıfırlanamayabilir ama geleceği de tehdit etmemeli" şeklinde konuştu. ABD Dışişleri Bakanı Kerry, Güney Sudan'ın uzlaşı yönündeki çabalarına destek verme ve Afrika ülkelerindeki çatışmalar ve krizlerin son bulması için katkı sağlama sözü vererek, Afrika halkının istikrar ve kalkınma peşinde olması gerektiğini, çatışmalardan kurtulursa, Afrika'nın "geleceğin kıtası" olacağı görüşünü dile getirdi. Kerry, 3 yıl içinde kıtadaki 54 ülkeden 37'sinde seçimlere gidileceğini hatırlatarak, Afrikalıların demokrasinin inşası ve kalkınmanın sağlanması için sandık başına gitmeleri gerektiğini vurguladı. Afrika'nın stratejik ortağı olma sözünü veren Kerry, kıtadaki olumlu dönüşüm ve değişimlerden memnuniyet duyduklarını belirterek şunları kaydetti: "ABD yönetimi, Afrika'daki yatırımlarını artırmaya çalışıyor. Washington, Amerikan firmalarının kara kıtadaki yatırımlarını desteklemek için geçen yıl 1 milyar dolar harcadı." Kerry, Amerikan şirketlerinin Afrika'daki yatırımlarını artırması çağrısında bulunarak, IBM, Microsoft ve Google gibi firmaların kıtada, 100 milyon dolardan fazla yatırım yaptığını da hatırlattı.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...