Tgrt Haber
14 Haziran 2022 16:22 - Güncelleme : 14 Haziran 2022 16:39

Maymun çiçeği virüsünün isminde değişikliğe gidiliyor! Gerekçe açıklandı

Dünya Sağlık Örgütü, (DSÖ) en az 28 ülkede görülen ve bin 300 kişiye bulaşan maymun çiçeği virüsü için resmi bir isim değişikliği planladıklarını, konu üzerine çalışmaya başladıklarını duyurdu. Gerekçe olarak ise 'ayrımcı' ve 'damgalayıcı' olduğu belirtildi.

Editör: Berrak Arıcan / Kaynak: Bloomberg, WHO
Maymun çiçeği virüsünün isminde değişikliğe gidiliyor! Gerekçe açıklandı
dünya sağlık örgütü,maymun çiçeği virüsü

1970'lerde Orta Afrika'da ortaya çıkan maymun çiçeği virüsü, endemik olmadığı ülkelerde gün geçtikçe artmaya başladı. Dünya Sağlık Örgütü'nün son açıklamasına göre, maymun çiçeği virüsü en az 28 ülkede kendisini gösterdi vaka sayısı ise 1285 olarak güncellendi. Son olarak ise DSÖ, bir grup bilim insanının hastalığın adının değişmesi konusunda tavsiyede bulunduklarını açıkladı. Araştırmacıların önerisi, DSÖ'nün dünyanın dört bir yanındaki insanlar tarafından resmi tanım olmadan SARS-CoV-2’yi Çin veya Wuhan virüsü olarak adlandırılmasının ardından yaşanan tartışmaları akıllara getirdi. 

AYRIMCI VE DAMGALAYICI

Hastalığın asıl hayvan kaynağının bilinmediğine dikkat çekilirken bilim insanları, yayımladıkları mektupta, "Mevcut küresel yayılma  bağlamında, maymun çiçeği virüsünün Afrikalı olduğuna sürekli atıfta bulunulması ve adlandırılması sadece yanlış değil, aynı zamanda ayrımcı ve damgalayıcıdır" ifadelerine yer verdi.

Maymun çiçeği virüsünün isminde değişikliğe gidiliyor! Gerekçe açıklandı

Öte yandan Bloomberg'in haberine göre DSÖ'nün ortopoks virüslerine (maymun çiçeğinin ait olduğu aile) daha uygun isimler için uzmanlara danıştığını söyledi. Sözcü, hastalıkların adlandırılmasının "olumsuz etkiyi en aza indirgemek ve herhangi bir kültürel, sosyal, ulusal, bölgesel, profesyonel veya etnik gruba zarar vermekten kaçınarak yapılması gerektiğini" söyledi.

Kaynak: Bloomberg, WHO
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...