Tgrt Haber
04 Eylül 2021 15:56

Negatif PCR testi olmayan seyahat edemeyecek

Koronavirüs aşısı yaptırmamış olan veya hastalığı geçirmemiş olan kişilere toplu ulaşım araçlarıyla yapacakları şehirlerarası seyahatlerde negatif PCR testi belgesi ibraz etme zorunluluğu getirildi. Bu kişiler gerekli evrakları ibraz etmemeleri halinde seyahat edemeyecek.

Negatif PCR testi olmayan seyahat edemeyecek
PCR testi,seyahat,toplu ulaşım,aşı,koronavirüs,sağlık

"Bazı Faaliyetler İçin PCR Testi Zorunluluğu Genelgesi" sonrasında tedbirler sıkılaştırıldı. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığından yapılan açıklamaya göre, 6 Eylül’den itibaren aşısız veya hastalığı geçirmemiş olan kişiler özel araç hariç, otobüs, uçak tren veya diğer toplu ulaşım araçlarıyla yapacakları şehirlerarası seyahatler için negatif PCR testi bulunması gerekiyor.

Kişilerin aşılı/geçirilmiş hastalık veya en çok 48 saat önce yapılmış negatif PCR testi sorgulaması seyahat firmalarınca araca kabul aşamasında HES kodu üzerinden sorgulaması yapılacak. Hastalığı geçirmemiş olan, aşılı olmayan ve negatif PCR testi olmayan yolcuların seyahatine izin verilmeyecek.

OTOBÜS DENETİMLERİ SIKILAŞTIRILACAK

Sağlık Bakanlığı ile Ulaştırma ve Altyapı arasında otomasyon sistemleri entegrasyonu yapıldı. HES kodu ayarlarını değiştirerek onay vermesi durumunda Bakanlığın U-ETDS sistemi üzerinden seyahat edecek vatandaşların aşı, bağışıklık ve PCR test sonuçlarının kontrolü otomatik olarak yapılacak.

Bakanlığa bağlı bölge müdürlükleri saha kontrollerini sürdürecek. Yolcu taşıyan otobüsler sıkı bir şekilde denetlenecek.

2 YAŞ ALTI HES KODU’NDAN MUAF

2 yaş altı bebekler için tren yolculuklarında HES kodu aranmayacak. 18 yaş altı yolcular ise biletlerini HES kodu ile alabilecek ve HES kodu ile trenlerde seyahat edebilecek. 18 yaş üzeri yolcular ise biletlerini HES koduyla satın alacak. Aşılı olanlar ve hastalığı geçirerek bağışıklık kazanmış olan yolcular trene binerken durumlarını HES uygulamasından belgeleyecek.

Hastalık geçirmemiş olanlar ile aşılanmamış olanlar ise en çok 48 saat önce yaptırdıkları negatif PCR test sonucuyla seyahat edebilecek.

HES kodu kontrolü gar ve istasyonlarda devam edecekken YHT kontrol noktaları ve trenlerde yapılacak kontrollerde gerekli belgeyi ibraz edemeyen yolculara seyahat izni verilmeyecek. Trede tespit halinde ise yolcu ilk istasyonda indirilecek ve bilet ücreti geri verilmeyecek.

Öte yandan Sağlık Bakanlığınca PCR testi uygulaması havalimanlarında da devam edecek. İsteyen yolcular PCR testlerini burada yaptırabilecek.  

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...