Tgrt Haber
14 May 2015 04:23

Orta Afrika ülkesi Burundi'de ordu yönetime el koydu

Afrika ülkesi Burundi’de üçüncü kez devlet başkanı koltuğuna oturmak isteyen Pierre Ntrunziza’ya karşı başlayan kanlı ayaklanma darbe getirdi.

Orta Afrika ülkesi Burundi'de ordu yönetime el koydu
Burundi, afrika, darbe,

Orta Afrika ülkelerinden Burundi’de ordu haftalardır devam eden protestoların ardından yönetime el koydu. Tümgeneral Godefroid Nyombareh, Devlet Başkanı Pierre Ntrunziza’nın görevden alındığını ve yerine 5 generalden oluşan “Kurtuluş Komitesi” kurulduğunu açıkladı. Ülkesinde 2 haftadır süren ayaklanmaya karşı destek aramak için komşu ülke Tanzanya’da bulunan Ntrunziza, Twitter hesabından yayınladığı bir dizi mesajda, “Darbe girişimi başarısızlığa uğradı. Durum kontrol altında” iddiasında bulundu.

Darbe haberinin ardından başkent Bujumbura’da Ntrunziza muhalifleri sevinç gösterileri yaptı. Afrika’nın en yoksul ülkelerinden biri olan Burundi’de siyasi kaos 2 hafta önce Devlet Başkanı Ntrunziza’nın devlet başkanlığı seçimlerine aday olacağını açıklamasıyla başladı. Burundi anayasası en fazla iki dönem devlet başkanlığına izin veriyor. Ntrunziza’nın üçüncü kez seçilebilmek için anayasa değişikliğine gideceğine açıklaması muhalefetin protesto gözterilerine yol açtı. Gösterilerde Ntrunziza’nın CNDDFDD partisinin gençlik kollarında olduğu ileri sürülen bir kişi boynuna otomobil lastiği geçirilerek ateşe verildi. Bu saldırının ardından Burundi polisi göstericilere karşı silah kullanmaya başladı. 2 hafta süren şiddet olaylarında en az 20 kişi yaralandı, yaklaşık 50 bin kişi komşu ülkelere kaçtı.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...