Tgrt Haber
15 Aralık 2015 12:03

Özgür Suriye Ordusu'ndan Rusya'ya tepki

Rusya, Özgür Suriye Ordusu'na DAEŞ ile mücadelede askeri destek verdiğini iddia ederek, New York görüşmeleri öncesi diplomatik manevralar yapıyor.

Özgür Suriye Ordusu'ndan Rusya'ya tepki
öso,daeş,rusya,

Ancak ÖSO'ya bağlı grupların komutanları, Rusya'nın kendilerini hedef almaya devam ettiğini bildiriyor. Sukuru'l Cebel komutanı Ebu'l Leys: "Rusya ÖSO'ya bağlı 15 karargahı vurdu." Cebhetu'ş Şam komutanı el-Gabi: "Rusya, Lazkiye, Hama ve İdlib'de ÖSO'yu hedef alıyor. Tüm dünya bu bölgelerde DAEŞ'in bulunmadığını biliyor."

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Suriye'de DAEŞ ile mücadele kapsamında Özgür Suriye Ordusu'na (ÖSO) hava desteği sağladıklarını iddia ederek, Batı'nın Rusya'ya terörist unsurlar yerine ılımlı muhalifler ve sivilleri vurduğu için yönelttiği eleştirileri savuşturmaya çalışıyor. ÖSO'ya bağlı grupların komutanları, Rusya'nın adımını "müzakereler öncesi yeni bir diplomatik manevra" olarak yorumluyor.

Putin, cuma günü Rusya'nın DAEŞ ile mücadele kapsamında ÖSO'ya hava desteği sağladığını iddia etti ve geçen ay ÖSO'nun belirlediği birçok "terörist" hedefi vurduklarını ileri sürdü.

Rus liderin iddiasının aksine, Rusya'nın Suriye'de 30 Eylül'de "terörle mücadele" iddiasıyla düzenlemeye başladığı hava saldırıları, DAEŞ unsurlarından çok, Özgür Suriye Ordusu'na (ÖSO) bağlı ılımlı muhalifleri ve bu grupların kontrolündeki bölgelerde yaşayan sivil halkı hedef aldı. İdlib'de ÖSO'ya bağlı "Sukuru'l Cebel" ile "Cebhetu'ş Şam", güneydeki Han Şeyhun kentinde bulunan "13. Tümen", "Ortanca Birlik" ve "Şam Kolordusu", Hama'nın kuzeyinde "Tecemmu İzze" birlikleri, ve Halep'te "Nureddin Zengi" grupları Rusya tarafından vuruldu.

Durumun tespit edilmesi üzerine, Ekim başından bu yana başta Türkiye ve Amerika Birleşik Devletleri (ABD) olmak üzere Batı liderleri Rusya'ya yönelik uyarıcı açıklamalarda bulundu. Putin'in "ÖSO'ya hava desteği" iddiası, 18 Aralık'ta New York'ta yapılması planlanan 3. tur Suriye görüşmeleri öncesinde yeni bir diplomatik manevra çabası olarak yorumlanıyor.

"Rusya yardım ettiği grupları açıklasın"

ÖSO'ya bağlı Sukuru'l Cebel komutanı Ebu'l Leys AA muhabirine yaptığı açıklamada, "Rusya, Suriye'de başlattığı operasyonlar çerçevesinde ÖSO'ya bağlı 15 karargahı vurdu" dedi.

Ebu'l Leys, "Moskova, Suriye'nin Hama, Halep kırsalı ve Lazkiye'deki operasyonlarında Esed ordusuyla birlikte ÖSO'ya karşı hareket ediyor. Yüzlerce hava saldırısı düzenledi. Rusya hangi yardımlardan söz ediyor? Yardım ettiği grupların isimlerini açıklasın" diye konuştu.

ÖSO kurucusu Albay Riyad Esad da "Rusya'nın ÖSO'ya yardım etmekten söz etmek yerine, ÖSO karargahlarına gerçekleştirdiği bombardımanı durdurması gerektiğini" belirtti.

Esad, Suriyeli muhaliflerin Suudi Arabistan'ın başkenti Riyad'da rejimle müzakere masasına oturma kararı alması nedeniyle, müzakerelerin başlaması öncesinde "Rusya'nın bu tür açıklamalarla kartları yeniden karmaya çalıştığı" tespitinde bulundu.

ÖSO'ya bağlı diğer bir grup Cebhetu'ş Şam komutanı Muhammed el-Gabi de AA'ya Rusya'nın ÖSO'ya herhangi bir desteğinin bulunmadığını vurgulayarak, "Rusya, DAEŞ'i vurduğunu iddia ediyor. Ancak sahada durumlar bunun tersini gösteriyor. Rusya, Lazkiye, Hama ve İdlib'de ÖSO'yu hedef alıyor. Tüm dünya bu bölgelerde DAEŞ'in bulunmadığını biliyor" dedi.

Putin'in "ÖSO'ya DAEŞ ile mücadelede hava desteği verdikleri" iddiası üzerine ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü John Kirby, "Rusya ordusu tarafından gerçekleştirilen hava saldırılarının büyük çoğunluğu Suriye Devlet Başkanı Esed'e muhalif gruplara yapılıyor ve DAEŞ'i hedef almıyor" açıklamasında bulunmuştu. İngiltere Savunma Bakanı Michael Fallon da Rusya'nın Suriye'deki hamlesinin ÖSO'yu bombalamakla başladığını söylemişti.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...