Tgrt Haber
27 Şubat 2022 16:00 - Güncelleme : 28 Şubat 2022 09:31

Rusya-Ukrayna müzakereleri başladı: Dünyanın gözü Belarus'ta

Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinin dördüncü gününde taraflar diplomatik temas kurdu. Rus ve Ukraynalı yetkililer Belarus'ta müzakere masasına oturmayı kabul etti. Ukrayna İçişleri Bakanı Danışmanı, iki ülke arasındaki görüşmelerin resmen başladığını açıkladı. Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy, müzakerelerden bir sonuç beklemediğini söyledi.

Kremlin, Müzakere için Rus heyetin Belarus'ta beklediğini duyurmuştu.
Kremlin, Müzakere için Rus heyetin Belarus'ta beklediğini duyurmuştu.

Ukrayna İçişleri Bakanı Danışmanı, Rusya-Ukrayna görüşmesinin başladığını açıkladı. Rusya Dışişleri Bakanlığı ise görüşmelerin henüz başlamadığını ancak tarafların görüşme noktasına ulaştığını duyurdu.

Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitro Kuleba, görüşmelere ilişkin, "Biz Rusya'nın ne diyeceğini dinlemek için görüşeceğiz. İşgalin sona erdirilerek Rus askerlerinin ülkemizden nasıl çıkarılacağını konuşacağız" ifadelerini kullanmıştı.

Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, "Belarus'taki müzakerelerden bir sonuç beklemiyorum ama denesinler" açıklamasında bulundu.

RUS MEDYASI: BELARUS'TA MÜZAKERE OLACAK

Son olarak ise Rus medyası Zelenskiy'nin müzakereyi reddetmesinden vazgeçtiğini, Belarus Gomel kentinde müzakere olacağını iddia etti. Rusya Devlet Başkanı Yardımcısı Medinskiy, "Ukrayna heyeti, Gomel bölgesinde görüşme yapmayı kabul etti. Rus heyeti oraya gidiyor" açıklamasını yaptı.

Belarus Başkanlık Ofisi de Ukrayna heyetinin Gomel şehrine geleceğini duyurdu.

BELARUS: HEYETLERİ BEKLİYORUZ

Belarus Dışişleri Bakanlığı, Ukrayna ile Rusya arasında yapılacak görüşmeler için hazırlıkların tamamlandığını açıkladı. Bakanlık sözcüsü Anatoly Glaz, "Müzakere platformu hazırlandı, heyetlerin gelmesi bekleniyor" dedi. Toplantı salonunun bir fotoğrafı da yayınlandı.

Rusya-Ukrayna müzakereleri başladı: Dünyanın gözü Belarus'ta

ZELENSKİY: ÖN KOŞULSUZ GÖRÜŞME OLACAK

Rus heyetiyle Belarus sınırında, ön koşulsuz görüşme yapılacağını bildiren Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy, “Açıkçası her zaman olduğu gibi Belarus'taki görüşmenin sonuç vereceğine inanmıyorum ama şans verilmeli. Böylelikle Ukrayna vatandaşlarının, Ukrayna Devlet Başkanı olarak savaşı durdurmaya çalışmadığım konusunda tek bir şüphesi olmayacak” dedi.

LUKAŞENKO İKNA ETTİ

Belarus Devlet Başkanı Aleksandr Lukaşenko, Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy ile telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Zelenskiy yaptığı açıklamada, “Belarus Devlet Başkanı Aleksandr Lukaşenko ile görüştüm” ifadelerini kullandı ve Belarus tarafından da Lukaşenko-Zelenskiy görüşmesi doğrulandı.

Belaruslu politikacı Yuri Voskresensky, Lukaşenko ile Zelenskiy arasındaki telefon görüşmesinden sonra müzakere yapılması teklifinin Ukrayna tarafından kabul edildiğini belirterek, "Lukaşenko, Zelenskiy’i Belarus'ta müzakere konusunda ikna etti. Ukrayna heyeti şimdi Gomel’e gidiyor” dedi.

''REDDEDİLİRSE HER ŞEYİN SORUMLUSU UKRAYNA''

Müzakere için yaşanan anlaşmazlıktan sonra Rusya’dan açıklama gelmiş, Rusya Devlet Başkan Yardımcısı Vladimir Medinsky, açıklamasında şu ifadeleri kullanmıştı:

''Sakin bir şekilde şunu öneriyoruz, saat 15.00’e kadar buradayız ve Ukrayna tarafının Gomel’deki müzakereler için yanıtını bekliyoruz. Teyitten sonra hemen oraya geçip müzakereci arkadaşlarımızla buluşacağız. Barıştan yanayız. Müzakerenin reddedilmesi durumunda dökülen kanın tüm sorumluluğu Ukrayna tarafında olacaktır.''

RUS HEYETİ BELARUS'TA

Öte yandan, Kremlin Sözcüsü Dmitry Peskov, sabah saatlerinde yaptığı açıklamada, Rus heyetinin Ukrayna ile müzakerede bulunmak üzere Belarus’a geldiğini açıklamıştı. Peskov, “Rusya Dışişleri Bakanlığı, Rusya Savunma Bakanlığı ve Devlet Başkanlığı yönetimi de dahil olmak üzere resmi kurumların temsilcilerinden oluşan Rus heyeti, Ukraynalılarla görüşmek üzere Belarus'a geldi. Görüşmelere Belarus’un Gomel şehrinde başlamaya hazırız” demişti.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...