Tgrt Haber
20 Ağustos 2021 08:43

Taliban'ın sözcüsü Suheyl Şahin: Türkiye’ye ihtiyacımız var

Taliban sözcülerinden Suheyl Şahin Türkiye gazetesine konuştu. Afganistan’ı yeniden inşa etmek ve zengin yeraltı kaynaklarını işlemek için Türkiye ile birlikte çalışmak istediklerini söyleyen Şahin, “Sağlık, eğitim, ekonomi, inşaat, enerji alanında ve bakir yer altı zenginliklerinin işlenmesi konusunda Türkiye ile iş birliği yapmak istiyoruz” dedi

Taliban'ın sözcüsü Suheyl Şahin: Türkiye’ye ihtiyacımız var
taliban,afganistan,ABD,rusya,Türkiye,kabil,dünya,Pençşir

Taliban'ın sözcüsü Suheyl Şahin Türkiye gazetesine konuştu. Afganistan’ı yeniden inşa etmek istediklerini belirten Şahin, “zengin yer altı kaynaklarını işlemek için Türkiye ile birlikte çalışmak isteriz” dedi.

İSLAM ÜMMETİ İÇİN YERİNİZ ÖZEL

Taliban’ı, 1994 yılında kuran isimler arasında yer alan Suheyl Şahin “Savaş, çatışma dönemi artık sona erdi. Afganistan’ı tekrar imar edeceğiz. Bu konuda da en fazla Türkiye’ye ihtiyacımız var. Türkiye, dünyanın saygın ve güçlü bir ülkesi, hem de İslam ümmeti için yeri çok özel” şeklinde konuştu.

BATI'NIN GÖZÜ ZENGİN MADENLERDE

Dünyanın göz diktiği zengin madenler için de Ankara’ya seslenen Suheyl Şahin “Bizim bunları işleyecek gücümüz yok. Bakir kaynakları işlemek için Türkiye ile iş birliği yapmak istiyoruz. İç dengelerimiz şekillenince Türk kardeşlerimizden beklentimiz bu konularda aktif rol oynamaları” dedi. 

Suheyl Şahin 1994 yılındaki Taliban’ın kurucuları arasında yer alıyor. Halihazırda Taliban’ın sözcülüğünü yürüten Şahin, ülkenin altyapısının çöktüğünü belirterek Afganistan’ı her alanda yeniden imar edeceklerini ve bu konuda en fazla Türkiye’ye ihtiyaçları olduğunu söyledi.

‘SAVAŞIMIZ GÜÇ VE İKTİDAR İÇİN DEĞİLDİ’

Türkiye gazetesine özel açıklamalarda bulunan sözcü Suheyl Şahin Afgan halkının yarım yüzyıldır 50’den fazla ülkeye karşı savaştığını hatırlattı. 20 yıl süren ABD ile olan savaşın sona erdiğini ve bu savaşta binlerce şehit verdiklerini belirten Şahin, güç ve iktidar için değil Afgan halkının özgürlüğü için savaştıklarını belirterek şunları söyledi: Çok zorlu dönemler atlattık ancak tüm bu dönem zarfında bizi zafere götüren en önemli iki unsur Afgan halkının desteği ve Allah’a olan inancımızdı. Aslında bu savaş bir tür maddi olana karşı manevi değerlerin mücadelesiydi.

“BURKA ÜZERİNDEN KARALIYORLAR”

Taliban’a duyulan taban desteğinin özellikle küresel medya ağı tarafından perdelendiğini belirten Taliban Sözcüsü Şahin, burka ve benzeri imgeler üzerinden karalama kampanyası yürütüldüğünü söyledi. Önce Rusların sonra da Amerika’nın Afganistan’da çok kan döktüğünü belirten Şahin, dünyanın iki süper gücü olan Rusya ve ABD’yi Afgan halkının iradesinin mağlup ettiğini söyledi. Şahin, Taliban’ın elde ettiği başarıyla ilgili “Taliban’ın elde ettiği başarı da Amerikalıların yol açtığı fesat ve atadıkları kukla yönetimlerin zaafları da önemli etkenler oldu. Yolsuzluk, rüşvet, liyakatsiz ve inançsız kadroların yönetimi aynı zamanda işgalcilerin ve iş birlikçilerin sonu oldu" dedi.

Taliban'ın sözcüsü Suheyl Şahin: Türkiye’ye ihtiyacımız var

“YENİ BİR AFGANSİTAN İNŞA EDECEĞİZ”

Afganistan halkının savaşın getirdiği yoksulluktan usandığını ifade eden Şahin, önlerinde savaştan daha zor bir sürecin olduğunu belirtti. Afgan halkının kendilerinden beklentisinin dürüst ve ehil insanlarla yeni Afganistan’ı hak ettiği düzeye çıkarmak olduğunu belirten Şahin, Yepyeni bir Afganistan inşa edeceğiz. Şu an genel olarak asayiş sorununu hallettik. Sırada siyasi kadroların açıklanması ve hükûmet programının okunması var. Taliban olarak içeride halkın can, mal, akıl, nesil ve inanç özgürlüğünü garanti altına alacağız. Dışarıda ise tüm ülkelerle karşılıklı iş birliği yapmaya hazırız. Tüm dünya şunu bilsin ki tüm yabancı misyonlar, yatırımlar güvendedir. Afganistan’da savaş, çatışma dönemi sona erdi. Bu durumu kabullenmek tüm ülkelerin yararına olacak" diye konuştu.

GÖRÜNTÜLER ÜZÜCÜ

Şahin, kendilerine karşı savaşan asker ver kamu görevlileri dahil olmak üzere herkes için genel af ilan ettiklerini hatırlattı. Affa rağmen Kabil Havalimanında verilen görüntülere üzüldüğünü belirten Şahin, intikam veya rövanş alma gibi muhalifleri ezme gibi bir amaçlarının olmadığını açıkça ifade etmemize rağmen halkın kaçmaktaki ısrarını anlamakta zorluk çektiğini söyledi. Afganistan’da tüm kan davalarının sonlandırıldığını belirten Şahin, büyücülüğün uyuşturucu üretiminin, falcılığın yasaklandığını ve bu suçları işleyenlerin ağız cezalarla karşılaşacağını söyledi. Her türlü faizin yasaklandığını belirten Şahin, “Toplumu her açıdan bozan bu kötülükleri hem halkımızın huzuru adına hem de İslam’ın emir ve nehiyleri olduğu için yasakladık" dedi.

TÜRKİYE'NİN YERİ FARKLI

Suheyl Şahin "Taliban olarak, Rusya, İran, Çin gibi birçok ülkeye gittiniz, görüşmeler yürüttünüz. Ancak Türkiye ile daha mesafeli bir görüntü çizdiniz. Bu durumun arka planında hangi gerekçe ya da strateji var?" sorumuza şu cevabı verdi: Taliban olarak bilinenin zıddına Türkiye ile yakın ilişkiler içerisinde olduk. Türkiye bizim için çok önemli bir aktör ve hem dünyanın saygın ve güçlü bir ülkesi hem de İslam ümmeti için çok özel yeri olan bir millet ve devlet. Diğer yandan Türkiye’nin Afganistan ile olan bağı hiçbir ülke ile kıyaslanamaz. Ben açıkça ilan ediyorum Afganistan İslam Emîrliği olarak tüm ülkelerden daha çok Türkiye’nin dostluğuna, desteğine ve iş birliğine ihtiyacımız var. Afganistan’ın zengin yer altı zenginlikleri var. Ancak bunları işleyecek gücümüz yok. İşgal ve yağmacı yöneticiler yüzünden tüm altyapımız çöktü. Sağlık, eğitim, ekonomi, inşaat ve enerji alanında ve bakir yer altı zenginliklerinin işlenmesi konusunda Türkiye ile iş birliği yapmak istiyoruz. İç dengelerin tam olarak şekillenmesinin hemen ardından bu konularda Türk kardeşlerimizin etkin rol oynaması en büyük beklentimiz.

ÖNCE MÜZAKERE SONRA OPERASYON

Taliban sözcülerinden Suheyl Şahin, Afganistan’da tüm dünyaya örnek oluşturacak bir yönetim modeli kuracaklarını açıkladı. İç dinamikleri zorlayan bazı ülkelerin süreci sabote etmek için girişimde bulunacağını belirten Şahin, bu ülkelerin isimlerini vermek istemedi. Ahmed Şah Mesud’un oğlu Ahmed Mesud önderliğinde yeni bir muhalefet merkezine dönüşen ve Taliban’ın kontrolü dışında kalan Pençşir’e yönelik operasyon planlarının hazır olduğunu söyleyen Şahin, "Oraya girme gücümüz var. Ancak kan dökmek istemiyoruz. Müzakere ve barışçıl yolları tüketmeden silah kullanmayacağız" ifadelerini kullandı.

Taliban'ın sözcüsü Suheyl Şahin: Türkiye’ye ihtiyacımız var

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...