Tgrt Haber
08 Ekim 2021 08:24

Türkiye'den ABD’ye 40 adet F-16 başvurusu

Türkiye, ABD’den 40 adet F-16 satın almak için başvuru yaptı. TSK’nın envanterinde bulunan 80 adet F-16 uçağının modernize edilmesi talebinin de yer aldığı teklif mektubu 30 Eylül’de iletildi.

Türkiye'den ABD’ye 40 adet F-16 başvurusu
F-16 savaş uçağı,türkiye,abd

Türkiye, Amerika Birleşik Devletleri’nden (ABD) 40 adet F-16 satın almak için başvuru yaptı.  Türk Silahlı Kuvvetleri’nin (TSK) envanterinde bulunan 80 adet F-16 uçağının modernize edilmesi talebinin de yer aldığı teklif mektubu 30 Eylül’de iletildi. Anlaşmanın tamamlanması için ABD bürokrasisinin onay sürecinin sonuçlanması bekleniyor.

ABD Dışişleri Bakanlığı ve Savunma Bakanlığı (Pentagon), Türkiye’nin bu talebini değerlendirecek. Yönetimden silah satışına onay çıkması halinde Türkiye’nin talebi ABD Kongresi’ne gönderilecek. Satış ise kongreden de onay alınması halinde gerçekleştirilecek.

Roma'daki G-20 Liderler Zirvesi'nde bir araya gelecek olan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve ABD Başkanı Joe Biden görüşmesinde bu teklifin gündeme gelmesi bekleniyor.

Konuya yakın kaynakların verdiği bilgiye göre siparişin değerinin milyarlarca dolar olduğu tahmin ediliyor. Türkiye’de 245 adet farklı tipte F-16 savaş jeti bulunurken bunlardan bir kısmının 2030 yılına kadar emekliye ayrılması bekleniyor.

SÜREÇ NASIL OLACAK?

Pentagon, Türkiye’nin talebini F-16'nın üretici firması olan Lockheed Martin ile görüşme gerçekleştirecek. Pentagon ile firma arasında bir fiyat teklifi üzerinde çalışılacak. Bunların ardından ABD Dışişleri Bakanlığı tarafından bir onay süreci yönetilecek.  Daha sonra ise Kongre'den onay alınması gerekecek. Tüm bu sürecin olumlu tamamlanması halinde Türkiye’nin ABD’den F-16 alma ve TSK envanterindeki savaş jetlerini modernize etme talebi kabul edilecek.

TÜRKİYE PROGRAMDAN ÇIKARILMIŞTI

Geçtiğimiz yıllarda Türkiye ABD’den 100’den fazla F-35 savaş uçağı sipariş etmiş ancak S-400 krizi nedeniyle 2019 yılında programdan çıkarılmıştı.

 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...