Tgrt Haber
05 Temmuz 2022 09:19 - Güncelleme : 05 Temmuz 2022 09:31

Zelenski'den kritik Türkiye açıklaması

Rusya’nın Ukrayna’ya saldırısı devam ederken Ukrayna lideri Zelenski'den dikkat çeken Türkiye açıklaması geldi.

Zelenski'den kritik Türkiye açıklaması
Zelenski,Tahıl krizi,Ukrayna

Rusya’nın Ukrayna’ya açtığı savaş tüm dünyayı etkilemeye devam ediyor. Savaşın neden olduğu en büyük krizlerin başında Rus ablukası nedeniyle tahıl ihraç edilememesi geliyor. Kiev yönetimi bir süredir Rusya'yı Ukrayna tahıllarını çalmakla suçlarken Rusya ise bu iddiaları reddediyor. Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenski 'den konu ile ilgili yeni bir açıklama geldi.

Zelenski Ukrayna'nın Ukrayna limanlarından tahıl ihracatına garanti sağlamak için Türkiye ve Birleşmiş Milletler (BM) ile görüşmelerde bulunduğunu söyledi. Gemiler için güvenlik garantilerine ihtiyaç duyduklarını belirten Ukrayna lideri konuyla ilgili olarak BM Genel Sekreteri Antonio Guterres ile 'doğrudan' temas halinde olduklarını belirtti. 

NATO'DAN TÜRKİYE'YE ÖVGÜ

Geçtiğimiz günlerde NATO Genel Sekreteri Stoltenberg, NATO zirvesinde toplantıda tahıl krizinin de ele alındığını söyleyerek, "Gıda fiyatları rekor seviyelere ulaşıyor. Birçok ülke önemli miktarda buğday ve diğer gıdaların ithalatı konusunda Ukrayna'ya bağımlı. Müttefikler krizi hafifletmek ve Ukrayna'dan tahıl almak için çabalıyor" demişti. Ukrayna'daki savaş nedeniyle oluşan gıda kriziyle mücadele konusunda Türkiye'nin rolüne değinen Stoltenberg şu ifadeleri kullanmıştı: "NATO müttefikleri Ukrayna'dan yiyecek ve daha fazla tahıl çıkarmaya çalışmak için çabalar sarf ediyor. Bu konuda Türkiye, temelde bazı anlaşmaları kolaylaştırmaya çalışıyor. Ayrıca Yunanistan da Ukrayna'dan tahıl almak için gemilerle hizmet vermeye hazır olduklarını duyurdu."

BEYAZ SARAY'DAN MEMNUNİYET VURGUSU

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Stratejik İletişim Koordinatörü John Kirby, geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamada ABD’nin Türkiye’nin Ukrayna tahılının ihraç edilmesini sağlamak amacıyla yaptığı girişimlerini memnuniyetle karşıladığını ifade etmişti. Karadeniz'de bir Rus ablukası olduğunu belirten Kirby, "Türkiye'nin tahıl nakliyesine izin verecek bir tür düzenlemeye aracılık etmeye çalışmasını kesinlikle memnuniyetle karşılıyoruz" demişti.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...