Tgrt Haber
14 Nisan 2018 09:06 - Güncelleme : 16 Şubat 2022 11:30

Tomahawk füzesinin özellikleri nelerdir? Tomahawk füzesinin maliyeti ne kadar?

ABD Başkanı Trump, Suriye'yi vurma emri verdi. Vur emrinin verilmesinden sonra herkes Tomahawk füzesinin ne olduğunu araştırmaya başladı. Daha önceden Afganistan, Irak ve Libya'da kullanılan Tomahawk füzesinin özelliklerini nelerdir? Tomahawk füzesi hakkında merak ettiklerinizi haberimizde bulabilirsiniz...

Tomahawk füzesinin özellikleri nelerdir? Tomahawk füzesinin maliyeti ne kadar?
Tomahawk,Tomahawk füze,Tomahawk nedir,Tomahawk menzili nedir,Tomahawk özelliği nedir

ABD Başkanı Trump, Suriye'yi vurma emri verdi. Vur emrinin verilmesinden sonra herkes Tomahawk füzesinin ne olduğunu araştırmaya başladı. Daha önceden Afganistan, Irak ve Libya'da kullanılan Tomahawk füzesinin özelliklerini nelerdir? Kızılderililerin kullandığı savaş baltasına verilen ad olan “Tomahawk”ın, ABD Ordusu’ndaki manası ise, hava şartları ne olursa olsun, gece ve gündüz kullanılabilen, denizaltı, deniz ve hava platformlarından atılabilen 1104 km menzilli “cruise” (seyir) füzesi.

TOMAHAWK FÜZESİ NEDİR?

“Cruise” sınıfı füzelere ise bu ad, ses hızının altında uçmalarına rağmen çok uzun menzillere ulaşabilmeleri nedeniyle yakıştırılıyor.

Arazinin üzerinden alçak irtifada uçması ve düşük radar izi veren dizaynı sayesinde tespit edilmesi oldukça güç olan Tomahawklar, küresel konumlama sistemi (GPS), dijital arazi eşleme ve karşılaştırma sistemi (DSMAC), varış zamanı kontrol ünitesi ve geliştirilmiş turbo motordan oluşuyor.

Tomahawk füzesinin özellikleri nelerdir? Tomahawk füzesinin maliyeti ne kadar?

DONANMA'NIN UZUN MENZİLLİ SALDIRILARDA TERCİHİ TOMAHAWK

Donanmanın uzun menzilli saldırı ihtiyaçlarına tek başına cevap veren Tomahawk’ların, yer aldığı operasyonel çevre ve görev tanımı da gelişen teknolojiye paralel olarak hızla değişiyor.

Önceleri, yeri belirlenmiş ve hareketsiz hedeflere karşı kullanılan füzeler, hızla değişen harekat ihtiyaçları çerçevesinde, bölgesel krizler patlak verdiğinde, ordunun her biriminden kuvvetlerin ilk etapta kullandığı silahlar olarak öne çıkıyor.

Tomahawk füzesinin özellikleri nelerdir? Tomahawk füzesinin maliyeti ne kadar?

Düşman hava savunmasının bastırılması dışında, elektrik santralleri, komuta-kontrol binaları ve silah üretim tesisleri gibi birincil öneme sahip hedeflere karşı kullanılmaya da başlanan Tomahawklar, maliyetine oranla etkin olmaları sebebiyle de tercih ediliyor. Amerikan stratejik çıkarları doğrultusunda Birleştirilmiş Kumanda Merkezi’nde geliştirilen harekat planına uygun olarak belirlenen görev, Ulusal Görüntüleme ve Haritalama Teşkilatı (NIMA) tarafından sağlanan verilerin desteğiyle analiz ediliyor ve hedef tespiti yapılıyor.

Tomahawk füzesinin özellikleri nelerdir? Tomahawk füzesinin maliyeti ne kadar?

TOMAHAWK FÜZESİNİN MALİYETİ NE KADAR?

ABD Savunma Bakanlığı'nın yıllık bütçesi incelendiğinde, tek bir Tomahawk füzesinin maliyetinin 1.59 milyon dolar (Yaklaşık 6 milyon lira) olduğu görülüyor. 

Tomahawklar, ABD dışında sadece İngiliz Ordusu’nda kullanılıyor.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...