Tgrt Haber
05 Haziran 2021 12:02

Uzmanlardan LGS için son gün tüyoları

Bir milyonu aşkın öğrenci pandemi gölgesinde lise hayali kuruyor. Liselere Giriş Sınavı (LGS) yarın (5 Haziran Pazar) günü yapılacak. Salgın kaygısıyla birlikte öğrenciler sınav stresini de yenmeye çalışıyor. Uzmanlardan öğrencilerin stres ve kaygısını giderecek öneriler geldi. Uzmanlar LGS’de son gün için ‘Sınav öncesi dijital ortamlardan ve sosyal medyadan tamamen uzaklaşın’ uyarısında bulunuyor.

Uzmanlardan LGS için son gün tüyoları
2021 LGS,,liselere giriş sınavı,

Bir milyonu aşkın öğrenci yarın Liselere Giriş Sınavına (LGS) girecek. Pandemi gölgesinde sınava hazırlanan öğrenciler salgın kaygısının yanında sınav stresini atlatmaya çalışıyor. Sınava 1 günden az bir zaman kala öğrencilerin kafasından sınavı yapamama, başarılı olamama ve ailelerine karşı mahcup olma gibi düşünceler sınav stresinin ve kaygısının artmasına neden oluyor. Bu konuyla ilgili öğrencilere sınav öncesinde dijital ortamlardan uzak durması ve sosyal medyadan tamamen uzaklaşılması gerektiği uyarısında bulunan uzmanlar LGS’de son gün tüyoları verdi.

STRESTEN KURTULMAK İÇİN ‘ANDA KALIN’

İstinye Üniversitesi Psikoloğu Saime Serpil Özgül, sınava hazırlık sürecinde olduğu kadar sınav esnasındaki tutum ve davranışların da önemli olduğuna dikkat çekti. Özgül, kaygıyla başa çıkmanın en önemli yollarından birinin ‘anda kalmak’ metodu olduğunu söyledi. Anda kalmak metodunun hayatımızdaki stresi azaltan bir metot olduğunu belirten Özgül, bu metodun bilinçli farkındalık olarak da kullanıldığını söyledi. Öğrencilerin o an sadece sınava ve sorulara odaklanmaları gerektiğini vurgulayan Özgül, “An içinde yaptığınız işlere yoğunlaştığınızda mutlu olduğunuzu ve başarılı olmaya daha yakın olduğunuzu göreceksiniz” uyarısında bulundu.

Bahçeşehir Koleji Psikolojik Danışma ve Rehberlik Koordinatörü Sibel Durak ise öğrencilerin velilerine önerilerde bulundu.

ÇOCUĞUNUZUN ÇABASINI TAKDİR EDİN

Çocuklarının gerekli olan çabayı göstermediğini düşünen velilere Durak, “Bu durumla ilgili eleştirilerinizi artık sınav sonrasına ertelemeniz gerekmektedir” uyarısında bulundu. Ebeveynlerin rahat ve doğal tavrının çocuklara yansıdığını vurgulayan Durak, “”Heyecanlanma!”, “Heyecanlanacak bir şey yok!” gibi cümleler çocuğunuzu rahatlatmak yerine tam tersine heyecanlanmasına yol açabilir. Bu yüzden sınav akşamı ve sabahını günlük hayat şartlarınızı değiştirmeden olabildiğince doğal ve “her zamanki” gibi geçirmeniz daha yararlı olacaktır” dedi. Durak ebeveynlere ayrıca şunları da söyledi: Sizin desteğinize ihtiyaç duyduğunu hissettiğinizde “Emeklerinin karşılığını alacağına inanıyorum” gibi sınava yönelik olumlu cümleler kullanabilirsiniz. Bu süreçte sonucu değil, çabasını takdir edin.

TELEFONLARA ÖNLEM ALIN

Sınava bir gün kala yakın çevredeki birçok kişinin iyi niyetle öğrencilere başarı dilemek amacıyla telefon etme ihtiyacı duyduğunu belirten Durak, bu konuyla ilgili ise “İyi niyetle yapılan bu girişim genelde sınava girecek öğrencide ne yazık ki negatif bir etki oluşturuyor” dedi.

UYUYAMAMAK ENDİŞELENDİRMESİN

Sınav öncesi uyku konusuna da değinen Durak, “Sınavdan önceki gece normalde uyuduğu saatten daha erken yatmasına gerek yok. Uyuyamaması durumu da sizi endişelendirmesin. İdeal olan iyi alınmış bir uyku olsa da uykusuz geçen bir gecenin etkisi ertesi gün öğleden sonra saatlerinde ancak etkisini hissettirmeye başlar. Yani uykusuz sınava girmek düşünüldüğü kadar korkutucu sonuçlara yol açmaz.” dedi.

GÖREVLİ SAYISI İKİ KAT ARTIRILDI

- Saat 09.00'da okulda olun

- Sınavda maske takmak mecburi

- Sınav binası ile bahçesine yalnızca öğrenci ve görevliler alınacak.

- Görevli sayısı 2019'a göre iki kat artırıldı. 350 bin kişi sahada...

- İmtihan 17 bin 793 okulda gerçekleştirilecek

- Sonuçlar 30 Haziran'da açıklanacak

TOPLAM AYRILAN KONTENJAN 174 BİN 160

LGS kapsamındaki merkezî sınav kılavuzuna göre, Türkiye genelinde 2 bin 60 liseye toplam 174 bin 160 öğrenci merkezî sınav puanına göre yerleştirilecek.

-Anadolu liseleri: 56 bin 396

-Fen liseleri: 36 bin 980

-Sosyal bilimler liseleri: 10 bin 142,

-Anadolu imam hatip liseleri: 36 bin 712

-Mesleki ve teknik Anadolu liseleri: 33 bin 930

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...