Tgrt Haber
18 Ekim 2021 11:01

Altın yükselişini sürdürecek mi? Uzmanlardan 31 Aralık tarihi

Altın yatırımcısının merak konularından biri olan 'altın fiyatları yükselecek mi' sorusuna uzmanlardan yanıt geldi. Analistler altın fiyatının sene sonu tüm zamanların en yüksek düzeye ulaşacağını ifade ederken 31 Aralık 2021’in değerli metal için en zirve gün olacağı yönünde görüş belirtiyorlar.

Altın yükselişini sürdürecek mi? Uzmanlardan 31 Aralık tarihi
altın,gram altın

Altın fiyatları Fed’in varlık alımı azaltımına Kasım ayında başlayabileceğine dair beklentiler ve yükselen tahvil faizleri ile 1800 dolar sınırının altında hareket ediyor. Uzmanlar dünyada artan enflasyon endişeleri ve Merkez Bankalarının karşılığı olmayan para basmasının altına güveni daha da artırdığını ancak henüz tam bir sıçrama yapamadığını kaydetti.

Ons altın ABD enflasyon verisi sonrasında geçen hafta 1800 dolara kadar yükselmişti. Yeni haftanın ilk gününde ise 1764 dolar seviyesinden işlem görüyor.

ALTIN FİYATINI ETKİLEYECEK GELİŞMELER

Çin’den gelecek haberler altında yönü belirleyecek en önemli veriler arasında bulunuyor. Çin Ulusal İstatistik Ofisi’nin (NBS) açıkladığı yılın üçüncü çeyreğine ait Gayri Safi Yurt İçi Hasıla (GSYİH) verileri, 2020'nin üçüncü çeyreğinden bu yana en düşük hızda ve ikinci çeyrekte görülen yüzde 7,9'luk büyüme ardından yavaşlayarak bir önceki döneme göre yüzde 4,9 büyüdüğünü gösterdi. Çin ekonomisi ilk çeyrekte yüzde 18,3 büyümüştü. GSYH'nın üçüncü çeyrekte yüzde 5,2 artmasını bekleniyordu.

Analistler dünyanın en büyük ikinci ekonomisindeki bu yavaşlamanın güvenli liman akışlarının piyasalara hükmedebileceği ve doların sağlam bir zeminde kalmasına yardımcı olabileceğini söyledi.

Ayrıca ABD Hazine tahvil getirileri de takip edilecek haftada analistler, gösterge 10 yıllık ABD Hazine tahvil faizinin, haftalık düşüşe rağmen kilit yüzde 1,5 seviyesinin üzerinde kalmayı başardığını hatırlattı ve doların artan getirilerden faydalanması durumunda altının düşüş baskısı altına girebileceğini belirtti.

ONS ALTIN İÇİN ÖNEMLİ DESTEK SEVİYELERİ

Ons altın fiyatları için aşağıda takip edilecek seviyeler 1750 -1740 - 1720 dolar bandı olacakken, yukarı da ilk olarak izlenecek seviye 1776 - 1785 - 1800 seviyeleri olacak.

GRAM ALTIN

Eylül ayından bu yana kademeli yükselişini sürdüren gram altın bu sabah 525 liradan işlem görüyor. Geçtiğimiz hafta küresel altın fiyatlarının yükselmesi ve dolar/TL’nin rekor kırmasıyla 530 TL’ye ulaşmıştı.2021 yılı zirvesi ise 538 lira ile 2 Haziran tarihinde görülmüştü.

Analistler altın fiyatının sene sonu tüm zamanların en yüksek düzeye ulaşacağını ifade ederken 31 Aralık 2021’in değerli metal için en zirve gün olacağı yönünde görüş belirtiyorlar.

VATANDAŞLAR, BİR GÜNDE 1,5 MİLYON TL DEĞERİNDE ALTIN BOZDURDU

Altın piyasasındaki hızlı yükselişi fırsat bilen vatandaşlar, yatırım amaçlı aldıkları altınları bozdurmak için kuyumculara yöneldi. Bir günde toplam 1.5 milyon TL değerinde altın bozdurma işlemi gerçekleştiren kuyumcular, satış yapamadıklarını söyledi.

Altın fiyatının daha da yükseleceğini söyleyen kuyumcular, bir günde toplam 1.5 milyon TL değerinde altın bozdurduklarını ve henüz hiç satış yapamadıklarını dile getirdi.

Altın fiyatlarının yükselmesi ile beraber vatandaşların altın bozdurmaya yöneldiğini söyleyen kuyumcu Sergen Kavarkurt, "Altınlarını bozmak isteyen vatandaşlar fiyat artışlarından dolayı mutlu ancak nisan, mayıs ayları daha çok nişan, düğün ayları olduğu için bu aylarda altın almak isteyen vatandaşlar fiyatları duyunca üzülüyor. Euro ve dolar yükseldiği için altının yükseleceğini düşünüyoruz" dedi.

 

 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...