Tgrt Haber
29 Eylül 2015 07:06

Ambalajsız peynir artık satılamayacak

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın yeni Peynir Tebliği’nde uygulama 1 Ocak 2016’da başlıyor. Düzenlemeye göre, peynir artık ambalajsız satılamayacak.

Ambalajsız peynir artık satılamayacak
peynir, ambalaj,

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın yeni tebliği, peynirlerin ambalaja girmesiyle ilgili düzenleme getiriyor. Buna göre, yılbaşından itibaren peynirler, ambalajlı şekilde ve hijyen kriterlerini karşılayan yerlerde satılabilecek. Artık açıkta veya uygun olmayan poşet, kutu, plastik, strafor kutular kullanılamayacak. Ambalaj Sanayicileri Derneği Başkanı Sadettin Korkut, sağlık açısından istismarı çok kolay olan peynir üretimi ve satışında kontrol çizgilerinin artık daha netleştiğini söyledi.

'KÖY PEYNİRİ' YASAK!

Zorunlu olacak düzenlemeler şöyle:  
- Peynirlerin satışı da 10 santigrat derecenin altında tutulması zorunlu olacak. l Pazarlarda ambalajlı ve 10 derecenin altındaki ortamda sergilenebilecek.  
- Koyun, keçi sütü aroması gibi aroma vericiler kullanılamayacak.
- Etiketlerinde, ‘köy peyniri’, ‘geleneksel peynir’, ‘doğal peynir’, ‘çiftlik peyniri’ gibi ifadeler kullanılamayacak.

‘Eski kaşar’a 120 gün süre şartı

- En az 120 gün olgunlaştırılmış kaşar peynirine ‘eski’ denebilecek.
- Peynirler tam, yarım, az yağlı ve yağsız olarak 4 grupta üretilecek.
- Çiğ sütten üretilen peynirlerin etiketinde, ‘çiğ sütten üretilmiştir’ ifadesi ve ne kadar sürede olgunlaştırıldığı şekilde yazılacak.
- Pastörize edilmemiş süt peynirleri en az 4 ay olgunlaşmadan sonra satılabilecek.

Beyaz peynire tuz ayarı

- Beyaz peynirde tuz oranı azaltılacak.
- Küflü peynir üretimi kontrol altına alınacak.
- Küf kültürleri ve kullanım şartları Bakanlıkça belirlenecek.
- Küf kültürleriyle olgunlaştırılarak üretilen peynirlerin etiketinde hangi kültürlerin kullanıldığı bilgileri de olacak.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...