Tgrt Haber
01 Nisan 2014 16:57

Borsa İstanbul stratejik ortaklıklar arayışında

İbrahim Turhan, Borsa İstanbul’un stratejik ortaklıklar kurmak amacıyla çalışmalarının devam ettiğini söyledi.

Borsa İstanbul stratejik ortaklıklar arayışında
İbrahim Turhan,borsa istanbul,stratejik ortaklık

Borsa İstanbul’un 1. Olağan Genel Kurulu,Borsa İstanbul üst yönetimi, pay sahipleri ve temsilcilerin katılımıyla düzenlendi. Toplantının açılışında, sermaye piyasalarının duayeni merhum Bedii Ensari’yi anmak amacıyla hazırlanan film izlendi. Borsa İstanbul Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü İbrahim Turhan, Borsa İstanbul’un 3 Nisan 2013 tarihinde esas sözleşmesinin Ticari Sicil Gazetesi’nde tescili ile faaliyetlerine başladığını hatırlatarak, 2013 yılında gerçekleştirilen faaliyetleri anlattı. Likidite yönetiminde değişiklik politikaları istikametinde dünyada özellikle gelişmekte olan ülkelerde ciddi dalgalanmalar yaşandığını ve bundan Türkiye’nin de payına düşeni aldığını belirten Turhan, hem küresel ekonomideki gelişmelerden hem de Türkiye’deki gelişmelerden borsanın ve sermaye piyasalarının etkilendiğine dikkati çekti.
Borsa İstanbul’un stratjik ortaklıklar kurulmasına yönelik çalışmalarını sürdürdüğünü dile getiren Turhan, şunları kaydetti:
"Her biri kendi segmentinde ilk 3’te yer alan ve toplam büyüklükleri yönettikleri varlık miktarı itibariyle 14 trilyon doları bulan yatırım fonlarıyla görüşmelerimizin, son derece olumlu istikamette ilerlediğini memnuniyetle ifade etmek isterim. Bu görüşmeler için henüz hazır olmadığımızı söylediğimizde, ‘Acaba biz size bir önleyici teklif yapsak öncelikle bizim teklifimizi dikkate alacak tarzda hareket edebilir misiniz?’ dediklerine şahit oluyoruz. Tabi ki bunu öncelikle ülkemize, sermaye piyasalarımıza ve Borsa İstanbul’a olan güvenin, gelecekte sağlayacağı kazancın, getirinin herhalde bir işareti olarak kabul edebiliriz."
Önümüzdeki dönemde önceliklerinin stratejik ortaklıkları tamamlamak olduğunu anlatan Turhan, "Öncelikli gündem maddemiz, kanunla Borsa İstanbul'a verilen bu yetki ve görev istikametinde elimizde kalan bu yüzde 36,6’lık payı da değerlendirip şirketimizin inşallah 2015 yılında yapmayı hedeflediği halka arz öncesinde değerinin hem pay sahiplerimiz hem de Türkiye’nin sermaye piyasalarının itibarı açısından en yüksek düzeye çıkarmak, ülkemize, piyasalarımıza ve kıymetli pay sahiplerimize en yüksek değeri sağlamaya çalışmak olacaktır" ifadelerini kullandı.
Borsa İstanbul Genel Müdürü Turhan'ın konuşmasının ardından Genel Kurul toplantısına geçildi, 2013 yılı Faaliyet Raporu okunarak müzakereye açıldı. 2013 yılsonu Bilançosu ve Kar/Zarar Tablosu’nun okunup onaylandığı Olağan Genel Kurul Toplantısı’nda 2013 yılı kâr dağıtım hususunda Yönetim Kurulu’nun teklifi görüşülerek karara bağlandı.
Bora İstanbul AŞ.’nin 31 Aralık 2013 bilançosuna göre, toplam aktiflerinin 620,8 milyon lira olup bu rakamın 303,3 milyon lirasının dönen varlık, 317,5 milyon lirasının duran varlıklardan oluştuğu bildirildi. Bilançonun pasif tarafında ise kısa vadeli yabancı kaynaklar 102,4 milyon lira, uzun vadeli yabancı  kaynaklar 61,4 milyon lira ve öz kaynakların 406,9 milyon lira olarak yer aldığı belirtildi.
3 Nisan-31 Aralık 2013 gelir tablosuna göre brüt satışlar 188,4 milyon lira olup, bu rakamın 108,4 milyon lirasının borsa paylarından oluştuğu bildirildi. Satış gelirlerinin 184,6 milyon lirasının yurt içi, 3,6 milyon lirası yurt dışı satış geliri olduğu belirtildi. Net satışların 188 milyon lira olduğu kaydedildi. X
Borsa İstanbul’un dönem karı 33 milyon 688 bin lira, Kurumlar Vergisi 9 milyon 712 bin lira, net dönem karı 23 milyon 976 bin lira, genel kanuni yedek akçe 1 milyon 198 bin 819 lira, net dağıtılabilir dönem karı 22 milyon 777 bin 571 lira olarak açıklandı.
Borsa İstanbul AŞ Genel Kurulu, vergi karşılıkları ayrıldıktan sonra kalan 23 milyon 976 bin 391 lira net dönem karından Türk Ticaret Kanunu 519. maddesiyle esas sözleşmenin 27. maddesi uyarınca yüzde 5’i uyarınca yani 1 milyon 198 bin 819 lira 55 kuruş genel kanuni yedek akçe ayrılması, bakiye 22 milyon 777 bin 571 lira 45 kuruşun dağıtılmayarak özkaynakları güçlendirmek üzere şirket bünyesinde bırakılmasına karar verdi. 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...