Tgrt Haber
12 Kasım 2021 09:46

Dolar yeni günde rekorla başladı! TCMB yükselen kur için önlem alacak mı?

Dolar fiyatı 9,98 liranın üzerine çıkarak haftanın son işlem gününe de rekorla başladı. Altın ve Para Piyasaları Uzmanı Mehmet Ali Yıldırımtürk, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) yükselen kur için bir önlemde bulunmayacağını dile getirdi.

Dolar yeni günde rekorla başladı! TCMB yükselen kur için önlem alacak mı?
Dolar,TCMB,döviz,Türk Lirası,euro

Dolar, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) Eylül’deki 100 baz puanlık indiriminden bu yana yükselişini sürdürüyor. Ekim ayındaki 200 baz puanlık indirim sonrasında ise Türk Lirası’ndaki değer kaybı hız kazandı. Öte yandan ABD Merkez Bankası’nın varlık alımlarını azaltacağı tarihi kesinleştirip 2022’ye kadar faiz artırımı olmayacağını açıklaması ile dolar gelişmekte olan ülke para birimlerini baskıladı.

Tüm dünyanın sorunu haline gelen enflasyon ABD’yi de vururken, son 31 yılın en yüksek TÜFE verisi sonrası güvenli limana geçiş hızlanırken, dolar yeni rekorlara imza attı. 18 Kasım’da yapılacak TCMB faiz kararında indirim olabileceği algısı ile dolar/TL bu sabah da zirvesini güncelleyerek 9,9857'yi gördü. Euro/TL ise 11,38’den işlem görüyor. Analistlet dolar/TL kurunda 10,00’ın psikolojik direnç olarak ön plana çıktığını ifade ediyor.

SENE SONU DOLAR İÇİN 10,50 SESLERİ

Dolar fiyatının 10 TL’yi geçeceğini ifade eden Altın ve Para Piyasaları Uzmanı Mehmet Ali Yıldırımtürk, “Dolar Amerika’da açıklanan enflasyon sonrası güçlendi. Türkiye’de de TCMB’nin faiz indirimlerine devam edeceği beklentisi de fiyatlanıyor. Bir de mevsimsel olarak yıl sonuna yaklaşılırken reel sektörün döviz açık pozisyonlarını kapattıkları bir ortamdayız. Böyle olunca da dolar yükseldi. Muhtemel 10 lirayı göreceğiz. Sene sonu itibariyle de 10,50 lira bile olabilir. Böyle bir seyir var” dedi.

“KISA VADEDE DOLARDA 10 LİRAYA ALIŞACAĞIZ”

Merkez Bankası’nın bu noktada alacağı bazı tedbirler olursa doların bu seviyelerden bir miktar geri çekilebileceğini kaydeden Mehmet Ali Yıldırımtürk, “Dolar fiyatının yükselmesi enflasyonu da beraberinde getiriyor. Bütün emtiaların fiyatları artıyor. Böyle olunca da enflasyon oluşuyor. Vatandaşın döviz yükseldiğinde ‘ekonomik kriz’ gibi bir algısı var. Bankalarda hem vatandaşın hem de kurumların yüklü miktarda doları olduğu da biliniyor. Bu noktada oralarda bir çözülme olması yönünde bir beklenti yok. Dolar daha da yükselecek diye satmak istemiyor. Dünyada çok yüksek bir likitide var. Bizde de artışlar var. Bu bakımdan doların çok fazla geri çekilmesi mümkün değil gibi gözüküyor. Temkinli yükselişlerin devam edebileceğini öngörüyoruz. Kısa vadede dolarda 10 liraya alışacağız” şeklinde konuştu.

MERKEZ BANKASI ÖNLEM ALACAK MI?

“Merkez Bankası’nın bu konuda bir önlem alabileceğini kanaatinde değilim. Çünkü ihracata dayalı bir büyüme modeli seçilmiş durumda” diyen Yıldırımtürk, “Dolayısıyla TL’nin zayıf olması dışarıda pazar payını biraz daha artırıyor. O bakımdan ihracatta yeni rekorlara doğru gidilirken, kredi faiz indirimlerinin daha doğrusu kredi kullanım ihtiyacını artıracağı ve kredi kullanılarak yatırım yapılıp istihdam sağlanacağı, üretim yapılacağı gerekçesiyle böyle bir şey yapıldığı düşüncesindeyim. Dövizin faiz düşüşünden sonra yükselmiş olması bir handikap. Faiz düşürmeye çalışırken döviz fiyatları yükseldi. Böyle bir ikilem oluşmuş durumda. Bekleyip göreceğiz” değerlendirmesinde bulundu.

TCMB BAŞKANI KAVCIOĞLU: CARİ DENGE KURU DENGELEYECEK 

TCMB Başkanı Şahap Kavcıoğlu yılın dördüncü ve son "Enflasyon Raporu'nu açıklarken yaptığı konuşmada, "Kur hedefi veya kura göre bir şey belirlemiyoruz. Cari denge sağlandığında kur üzerindne de denge sağlanacaktır. Kur bir hedefi veya müdahale gibi bir şeyiyimz yok. Serbest piysada kur dengesini verecektir türkiyenin sonuru cari açıktır cari denge sağlandığında dengeye gelecektir. Tüm politikalarımızı bu çerçevede oluşturuyoruz. Kur inşallah dengeye gelecektir. Kur geçişkenliğinin enflasyona olumsuz etkisi var. Ama bu dönem daha az olmasını bekliyoruz. Çünkü kur zaten haziran ayında 8,80 idi. Bu geçişkenlik zaten yaşanmıştı. Bir miktar enflasyona yansıyacak. Arizi faktörleri ayrıştırmaya dikkat ediyoruz. Enflasyon zaten yüksek.1 yıl uyguladığımız para politkasıyla birlikte daha önce yaptığımız iletişimde de eylül ekim aylarında enflasyonun düşeceği ve faiz indirimlerine gideceğimizin iletişimini yapmıştık" demişti.

 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...