Tgrt Haber
24 Nisan 2014 16:10

İş fikri olan girişimciye fırsat

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Işık, iş fikri olan girişimciye, büyük firmalarla işbirliği yapma fırsatı sunacaklarını söyledi.

İş fikri olan girişimciye fırsat
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Işık, iş fikri, girişimci, girişimciye fırsat

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, iş fikri olan girişimcilere, büyük firmalarla işbirliği yapma fırsatı sunacakları belirterek, "Genç teknogirişimcilerimizi projelerini hazırlamaya ve bu yeni programdan yararlanmaya davet ediyoruz" dedi. TÜBİTAK'ın 3 destek programının tanıtımı ve sonuçlarının açıklanması amacıyla düzenlenen basın toplantısında konuşan Işık, bu tür destek programlarının duyurulmasında önemli bir görev üstlenen basına teşekkür etti.  Son 11 yılda önemli ilerleme sağlanmış olsa da henüz Türk milletine yakışan bir seviyeye erişilemediğine işaret eden Işık, orta seviye ülke konumundan gelişmiş ülke düzeyine çıkabilmek için, her açıdan rekabetçi ve yenilikçi reel sektör oluşturulması gerektiğini vurguladı.
Ar-Ge harcamaları konusunda iyi bir ivme yakalandığını ve bunun artırılarak sürdürülmesi gerektiğinin altını çizen Işık, "Yıllık 500 milyar dolar ihracat yapacaksak, üretimde yüksek teknolojili ürünlerin payını en az yüzde 20 seviyesine çıkarmalıyız. Ülkemizdeki toplam Ar-Ge harcamalarının milli gelir içindeki payı 2002'ye göre yaklaşık 2 kattan daha fazla arttı ve yüzde 1 seviyesine ulaştı. 2023 yılında bu rakamı yüzde 3 seviyesine ulaştırmak zorundayız. 2023 yılında toplam Ar-Ge harcamamızın 60 milyar dolar olmasını ve bunun 40 milyar dolarının özel sektör marifetiyle, 20 milyar dolarının da kamu kaynaklarıyla yapılmasını hedefliyoruz" diye konuştu.  Reel sektörün Ar-Ge kapasitesini artırmak için Bakanlığın, TÜBİTAK'ın ve KOSGEB'in çok değerli programlar oluşturduğunu ve yürüttüğünü belirten Işık, şunları kaydetti:  
"Bizim bu yıl Ar-Ge projeleri için ayırdığımız kaynak 1,5 milyar liranın üzerinde. Artık devletin parası çok ama ne olursa olsun boşa harcanacak bir tek kuruşumuz bile yok. Biz Türkiye'de bir ürünün fikir aşamasından ticarileşmesine, tanıtımına ve piyasadaki denetimine kadar piyasadaki her aşamasına yönelik çalışma yapıyoruz. Özellikle teknolojik ürünlerde bir fikir varsa, o fikrin bir projeye, girişime, yatırıma dönüşmesine destek veriyoruz. Bu projenin ölüm vadisinden sağsalim çıkmasını, güvenli şekilde ticarileşmesini çok önemsiyoruz."  
Destek programlarını, reel sektörün ve üniversitelerin de talebini dikkate alarak sürekli güncellediklerini, gerekirse yeni programlar da oluşturduklarını dile getiren Işık, bugün ilk kez açıklanan, iş fikri olan girişimciye büyük firmalarla işbirliği fırsatı sunan "1512-B Programı"na ilişkin şu bilgileri verdi:  "Halihazırda uyguladığımız 1512 programıyla, teknogirişimcilere iş fikirlerinin ticarileşmesi için eğitim, iş rehberi ve 100 bin lira sermaye desteği veriyoruz. Bugüne kadar 239 girişimcimiz bundan yararlandı. Aynı desteği bakanlık olarak da teknogirişim sermaye desteği olarak da veriyoruz ki bin 300'den fazla girişimcimiz de bu destekten faydalandı. Yeni açtığımız 1512-B Programıyla da destek verdiğimiz girişimcileri büyük firmalarla buluşturmaya başlayacağız.  
Çağrıya çıkarken, TÜBİTAK'la ortak hareket eden büyük firmaların Ar-Ge ihtiyaçlarına uygun çözümler de geliştirmiş olacağız. Böylece genç girişimcilerimiz de yapacakları işbirlikleri ile hem önemli destekler alacak hem de pazarda kalma şanslarını artırmış olacaklar. Program, aynı zamanda reel sektörün TÜBİTAK'a da güvendiğinin de önemli bir göstergesi."
1512-B Programına ortak olan 11 "büyük firmanın" bulunduğunu anlatan Işık, bunların Avea, Borusan, COMODO Yazılım, E-Kent Teknoloji ve Ödeme Sistemleri, General Elektrik, Intel, Kale Seramik, Kordsa, TOFAŞ, Türk Ekonomi Bankası ve Türk Telekomünikasyon olduğunu söyledi.  
Fikri Işık, bu 11 firmanın 30 konu başlığında girişimcilerden proje bekleyeceğini belirterek, "Firmalar en az 3 girişimciye, girişimci başına 10 bin liralık, toplamda da 30 bin liralık çekirdek sermaye desteği verecek. Yine en az 3 girişimciye, ofis alanı ya da 12 ay boyunca aylık 500 lira kira yardımı, ayda 1 gün teknik uzman personel desteği ile ayda 1 tam gün iş geliştirme desteği verecek. 1512-B çağrısı nisan ayında açılacak. Kazanan girişimciler, hem TÜBİTAK'ın desteğini hem de bu firmaların desteğini alacaklar. Genç teknogirişimcilerimizi projelerini hazırlamaya ve bu yeni programdan yararlanmaya davet ediyoruz" ifadelerini kullandı.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...