Tgrt Haber
09 Haziran 2022 16:00 - Güncelleme : 09 Haziran 2022 16:23

Kira artış oranı hesaplama: Kira artışında sabit oran ne kadar? Kiralara en fazla ne kadar zam yapılabilir? Adalet Bakanı Bozdağ açıkladı

Kira artışlarının önüne geçebilmek adına yeni bir uygulamaya gidildi. Kiracıları bir nebze olsun ferahlatacak çalışmaları tamamlanan yasanın duyurulmasının ardından "Kira artışında sabit oran ne kadar? Kiralara en fazla ne kadar zam yapılabilir?" soruları gündeme geldi. TGRT Haber canlı yayında konuşan Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, kira artış oranıyla ilgili sorulara tek tek cevap verdi. İşte kira artışında sabit oran ve 2022 kira artış oranı hesaplama…

Editör: Hacer Tonay / Kaynak: TGRT Haber
Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, TGRT Haber canlı yayınında kira artışında sabit oran ile ilgili açıklamalarda bulundu
kira,Bekir Bozdağ,ev fiyatları,sabit oran
Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, TGRT Haber canlı yayınında kira artışında sabit oran ile ilgili açıklamalarda bulundu

Fiyat artışlarından gözünü bir türlü açamayan vatandaş en çok kira fiyatlarına gelen zamlardan etkilendi. Kiracıların belini büken fahiş kira zamlarının önüne geçebilmek için yeni bir düzenlemeye gidildi. Kira artışlarına yapılan düzenleme sonrasında "Kira artışında sabit oran ne kadar? Sabit oran ne zamana kadar geçerli olacak? Kiralara en fazla ne kadar zam yapılabilir?" soruları vatandaş tarafından en çok merak edilen konu oldu. TGRT Haber canlı yayında konuşan Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, kira artış oranı ile ilgili yapılan çalışmanın tüm detaylarını açıkladı. İşte 2022 kira artış oranı hesaplama

KİRA ARTIŞINDA SABİT ORAN NE KADAR, NE ZAMANA KADAR GEÇERLİ OLACAK?

Kira artış oranı ile ilgili yapılan çalışmaların tamamlandı. Meclis’te genel kuruldan geçen yasa, Resmi Gazete’de yayınlanınca yürürlüğe girmiş olacak. Ev sahiplerinin yaptığı kira artışları kiracıların belini bükerken getirilen yeni düzenlemeyle fiyatlar sabit oranda tutulacak.

Kira artış oranı hesaplama: Kira artışında sabit oran ne kadar? Kiralara en fazla ne kadar zam yapılabilir? Adalet Bakanı Bozdağ açıkladı

Genel kuruldan geçen yasaya göre, kiralar en fazla yüzde 25 oranında artış gösterebilecek.

Yüzde 25’lik zam oranı, kararın Resmi Gazete’de yayımlanmasından sonra 1 Temmuz 2023 yılına kadar geçerli olacak. Sonrasında ise eski sistem ile TÜFE üzerinden kiralara zam yapılacak.

KİRA ARTIŞI YÜZDE 25'İ GEÇEMEYECEK

Kira artışında sabit oran hakkında konuşan Bakan Bozdağ, kiracıları korumak için yapılan bu düzenlemeyle ev sahibinin zorla evden çıkarılamayacağını söyleyerek şu açıklamalarda bulundu; "Türkiye bir hukuk devleti. Sözleşme hürriyeti esastır. Mülkiyet üzerinde herkesin dilediği gibi bir tasarruf yapma hakkı vardır. Zaman zaman bazı düzenlemeler yapılarak bunlarla ilgili sınırlama getirilme olabilir. Geçmişte de oldu. Kira düzenlemesi geçici bir düzenleme. Borçlar Kanunu’na eklenen geçici madde. 1 Temmuz 2023 tarihine kadar uygulanacak. Kira artışını yüzde 25 ile sınırlandırılacak. Sadece meskenlerde yapılabilecek. Devam eden kira sözleşmelerinde bu uygulama yapılacak ve yüzde 25'in üzerinde yapılmasının önüne geçilecek. Üstünde bir rakam olamayacak."

KİRA ARTIŞINDA SABİT ORAN NEDEN GEÇİCİ BİR ÖNLEM?

Kira artışında sabit oranın geçici bir önlem olduğunu belirten Bozdağ, "Türkiye'deki şu anda şartlar nedeniyle alınan bir tedbirdir. Bir yandan ev sahibi bir yandan da kiracının hukukunu koruyoruz. Kalıcı bir düzenlemenin yapılması söz konusu değildir. Konutta kiracı olarak oturan kişilerde bu yapılabilecek. Yani ilk defa oturan veya işyeri için bu uygulama geçerli değil." açıklamalarında bulundu.

Kira artış oranı hesaplama: Kira artışında sabit oran ne kadar? Kiralara en fazla ne kadar zam yapılabilir? Adalet Bakanı Bozdağ açıkladı

"EV SAHİBİ ZORLA KİRACIYI EVDEN ÇIKARAMAZ"

"Yasa bir düzenleme getiriyor. Ev sahibini de sınırlıyor. Taraflar yüzde 25'te anlaşamazlarsa kiracıyı çıkaramaz. Tahliye davası açabilir ama mahkeme reddeder. Zorla kimse kimseyi evden çıkaramaz. Hakem Türk yargısıdır. Yargı da bu yasal düzenleme karşısında bu sebebe dayalı bir tahliye kararını vereceğini tahmin etmiyorum. Bu düzenleme kiracı, yargı ve ev sahibini de bağlar."

EV SAHİBİ MAĞDUR OLACAK MI?

Düzenlemenin ev sahiplari yönünden olumsuz bir durum teşkil eder mi sorusuna cevap veren Bozdağ; "Düzenleme kamuoyunda olumlu tepki aldı. Muhalefetin eleştirileri samimi değil. Anayasa Mahkemesi'ne CHP bunu taşıyabilir. Eğer samimi iseler bu yol açık. Anayasa Mahkemesi bunu değerlendirir. Bence bunu CHP taşımayacaktır. Böyle tedbir almak gerekiyorsa bu makulde kalmak hem ev sahibi hem de kiracının hukukunu koruyor. Devam eden kira sözleşmeleri ile ilgili bir düzenlemedir bir kez daha altını çiziyorum." dedi.

KİRA FİYATLARI YÜKSELİR Mİ?

Yapılan bu düzenlemeye olumsuz eleştiriler gelirken kira fiyatlarının yükseleceği endişesine Bakan Bozdağ şu şekilde cevap verdi; "Kira sözleşmesi ilk defa kiraya verenler bakımından serbest bir sözleşmedir. Tarafların rızasına göre yapılır. O noktada bizim itirazımız olmaz. Beklenti vs. fahiş fiyat yapılması karşısında alınan bir tedbirdir. İhtimaller üzerinden senaryolar üretilebilir. Bunlar ayağa basan ihtimaller değil. Bu düzenleme yapılırken hepsi büyük bir şekilde konuşuldu. Değerlendirme sonucunda böyle bir karar alındı. Zaman içerisinde göreceğiz. Hem ev sahibi hem de kiracının hukukunu koruyoruz."

İŞ YERLERİ İÇİN NEDEN BU DÜZENLEME YAPILMADI?

Kira artış düzenlemesinin yalnızca meskenleri kapsadığını, iş yerleri için böyle bir durum söz konusu olmadığını söyleyen Bozdağ, bu durumun nedenlerini şu cümlelerle açıkladı; "Meskenler üzerinden düzenleme üzerinden gittik. Dar gelirli insanlarımızı korumak amacıyla yapılan bir düzenleme. Ev sahibinin baskısı altında kalmasın diye iki tarafın da uyacağı bir yasal uygulamayı hayata geçirdik. Evden çıkma riskini önlemek ve kiradaki fahiş fiyatı durdurmak adına böyle bir adım attık. Kiracıları ve ev sahiplerini makul düzeyde tutacak bir düzenleme yaptık. Yasal olarak bir hakem oluştu ve buna uyulmak zorunda."

KİRA ARTIŞ ORANI HESAPLAMA NASIL YAPILIR?

  • Güncel Kira Fiyatı: 3 bin TL
  • Kira Zam Oranı: Yüzde 25
  • Kira Zam Fiyatı: 750 TL
  • Yeni Kira Fiyatı: 3 bin 750 TL

 

Kaynak: TGRT Haber
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...