Tgrt Haber
11 Ocak 2022 09:18

Ocak ayı faiz kararı ne oldu? Merkez Bankası faiz kararı açıklandı mı? Gözler dolar fiyatında!

Merkez Bankası faiz kararı için beklene gün geldi. Dolar fiyatı üzerinde doğrudan etkili olacak ocak ayı faiz kararı belli oldu. Geçtiğimiz yıl eylül ayından itibaren faiz indirimi kararı uygulayan TCMB yılın ilk faiz kararını açıkladı. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Kur Korumalı TL Vadeli Mevduat sistemi ile dolar kuru tarihi zirvesi olan 18 TL'den sert düşüşe geçmesinin ardından tekrar yükseliş trendine girdi. Peki Merkez Bankası faiz kararı ne oldu? TCMB faiz kararı sonrası dolar tahmini.

Ocak ayı faiz kararı ne oldu? Merkez Bankası faiz kararı açıklandı mı? Gözler dolar fiyatında!
faiz kararı,merkez bankası,dolar

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) aralık ayında faizi 100 baz puan indirerek yüzde 15’ten 14'e düşürdü. Döviz yatırımcısı doalr/TL kuru üzerinde doğrudan etkisi bulunan Merkez Bankası faiz kararı ile ilgili yılın ilk toplantısına odaklandı. Peki Merkez Bankası faiz kararı açıklandığı Para Politikaları Kurulu (PPK) toplantısı ne zaman yapılacak? Ocak faiz kararı ne olacak? TCMB faiz kararı sonrası doalr yükselir mi düşer mi? 

MERKEZ BANKASI FAİZ KARARI AÇIKLANDI MI?

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası (TCMB) politika faizini eylül ayından aralık ayına kadar yüzde 19’dan yüzde 14’e kadar düşürdü. Dolar başta olmak üzere döviz kurlarında hareketliliğe neden olan PPK toplantısı merakla beklenirken ''Ocak ayı faiz kararı ne zaman açıklanacak?'' sorusu gündeme geldi. 

Merkez Bankası faiz kararı toplantısı 20 Ocak 2022 Perşembe tarihinde gerçekleştirdiği PPK toplantısı ardından açıklama yaptı. TCMB politika faizini yüzde 14'te sabit tutarak değişikliğe gitmedi. TCMB faiz kararı sonrası dolar 13,37 TL seviyelerinden işlem görüyor. 

MERKEZ BANKASI FAİZ KARARI SONRASI DOLAR TAHMİNİ

Geçtiğimiz yıl eylül ayından itibaren faiz indirimi kararı uygulayan TCMB 2022 yılının ilk faiz kararını açıklayacak. Geçtiğimiz yıl eylül ayında yüzde 19 olan politika faizi aralık ayında yapılan 100 baz puan indirimle beraber yüzde 14’e düştü. Dolar/TL kuru üzerinde doğrudan etkili olan TCMB faiz kararı için nefesler tutuldu. Peki Merkez Bankası faiz kararı sonrası dolar tahmini ne oldu? 

Altın ve Para Piyasaları Uzmanı İslam Memiş bu hafta açıklanacak ve dolar/TL kuru üzerinde etkili olacak Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası faiz kararı yanında Avrupa Merkez Bankası faiz kararının da Türk Lirası’nın performansı açısından son derece önemli olduğunu altını çizdi. Analistler 10 yıldır faizleri artırmayan Avrupa Merkez Bankası’nın erken bir faiz artırımına gidebileceğini ve bu durumun dolar/TL kuru üzerinden etkili olacağını hatırlattı. 

Societe Generale, Unicredit, Bank of America gibi yabancı kurumlar da Merkez Bankası’nın politika faizini yüzde 14 seviyesinde tutmasını bekliyordu. Merkez Bankası beklentiler doğrultusundan politika faizini yüzde 14'te sabit tuttu. 

Ocak ayı faiz kararı ne oldu? Merkez Bankası faiz kararı açıklandı mı? Gözler dolar fiyatında!

İslam Memiş dolar tahmini hakkında sorulan sorulara Merkez’in kararının önemli olduğunu işaret ederek cevap verirken TCBM yılın ilk çeyreğinde faizlere dokunmasını beklemediğini ifade etti. Memiş ’’Şuanki ekonomik koşullar bunu gösteriyor. Muhtemelen Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası, FED’i görmek isteyecektir. FED’in faiz kararı veya para politikası muhtemelen Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası’nın yeniden bir reaksiyon almamasına neden olabilir. Ben pas geçeceğini tahmin ediyorum. O yüzden de dolar/TL kurunda bir miktar geri çekilmenin Perşembe günü ve sonrasında da devam edeceğini tahmin ediyorum” sözlerine yer verdi. Fed faiz kararının doların uluslararası piyasalardaki değeri üzerindeki etkisine dikkat çeken İslam Memiş dolar yorumu yaparken ‘’Benim için şu anda 12,90 seviyesi güçlü bir destek seviyesi. 12,90 seviyelerini önce görmek gerekiyor. Özellikle metinde nasıl açıklamalar olacak bunu da görmek gerekiyor. Faiz kararını pas geçmesinden sonraki hafta FED’e odaklanmak gerekiyor’’ ifadelerini kullanmıştı. TCMB beklentiler doğrultusunda politika faizlerini sabit tuttu. 

20 Ocak Perşembe dolar 13,37 TL seviyelerinden işlem görüyor.

Ocak ayı faiz kararı ne oldu? Merkez Bankası faiz kararı açıklandı mı? Gözler dolar fiyatında!

OCAK AYI FAİZ KARARI NE OLDU? 

2022 yılında dolar/TL kuru dalgalanması devam ediyor. Geçtiğimiz yılın son günlerinde dolar rekor serisinin ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan Kur Korumalı TL Vadeli Mevduat sistemini açıkladı. Yeni ekonomi programının ardından dolar sert düşüşece geçerek tarihi zirvesi 18 TL’den 10 TL seviyelerine geriledi. Vatandaşlar ve yatırımcılar faiz karar hakkında araştırma yapmaya devam ediyor. Erdoğan geçtiğimiz günlerde dolar/TL kurunda yaşanan düşüşe işaret ederek ''Doları daha da aşağıya çekeceğiz. Bu da ekonomideki şartlara göre şekillenecek. Yavaş yavaş, kademeli bir şekilde, aceleci olmadan kur da düşecek, faiz de aynı şekilde düşecek" dedi. 

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, 2022 yılı Para ve Kur Politikası'nı açıklarken; enflasyon hedefini yüzde 5 olarak korudu ve dalgalı döviz kuru rejiminin de süreceğini duyurdu. Cumhurbaşkanı Erdoğan dolar/TL kuru ve enflasyon hakkında ''Cumhurbaşkanı Erdoğan ise; “Kurdaki müsilajı temizlediğimiz gibi enflasyondaki müsilajı da en kısa sürede ortadan kaldıracağız" açıklamasında bulundu. TCMB 2022 yılında da piyasa koşullarının uygun olması durumunda rezervlerini artırmaya devam edecek.

TCM geçtiğimiz yıl 5 kez dolar/TL kuru yükselişi nedeniyle piyasaya müdahalede bulundu. TCMB Başkanı Kavcıoğlu son faiz indirimi kararı ardından ''Faiz indirimi için sınırlı alanımız kaldı, bu alanı büyük ölçüde bitirdiğimizi düşünüyorum" açıklamalarında bulunması piyasalarda 2022 yılında faiz indirimi olmayacak ihtimaline neden olmuştu. Merkez Bankası beklentiler doğrultusunda faiz kararını sabit tuttu. Böylece Ocayı faizi yüzde 14 seiyesinde kaldı. 

TCMB OLACAĞANÜSTÜ TOPLANACAK! 

TCMB faiz kararı bekleyişi devam ederken Merkez Bankası Genel Kurulu, 3 Şubat'ta olağanüstü toplanacağını duyurdu. Kurulun gündemde 2021 yılı dönem karından avans dağıtılması ve birikmiş ihtiyat akçesinin kara katılarak dağıtılması gibi konular yer alacak. Toplantı 3 Şubat Perşembe günü 10:30’da yapılacak.

 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...