Tgrt Haber
27 Ağustos 2019 05:00

Robotlar doları karıştırdı

Küresel piyasalar, ticaret savaşlarında artan gerilimle yeni haftaya başladı. Özellikle Asya işlemlerinde hareketli dakikalar yaşandı. Borsalar ve yerel para birimlerinde sert hareketler gözlendi.

Robotlar doları karıştırdı
dolar,robot,haberler

Türk lirasında da, geçtiğimiz aylarda olduğu gibi yine robotik emirler devreye girdi. Gece saatlerinde arka arkaya gerçekleşen otomatik emirler, doları 6,40 sınırına kadar sürükledi. Yatırımcıların, TL pozisyonlarını kapatan “robot” emirleri, domino taşı gibi sığ piyasada birbiri ardına geldi. Böylece 6,39’dan dahi dolar alımı gerçekleşti. Aşağı kademelerde alıcı bulunmadığından, dolar gittiği gibi yeniden 5,80 TL seviyesine geriledi. Böylece yukarı seviyelerden “otomatik işlemlere güvenerek” dolar alanlar ciddi zarar yazdı. Dün öğle saatlerinde dolar, 5,80 TL’nin de altına sarktı.
Bu arada altında da dolara bağlı yükseliş gözlendi. Gram altın, gece saatlerinde 300 TL sınırından döndü. 285 TL’ye yakın seviyelerden günü tamamladı.
Altınbaş Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Emre Alkin, çeşitli ülke paralarının ABD doları karşısında sert şekilde gerilemesinin arkasında, ABD Başkanı Donald Trump’ın, G7 Zirvesi öncesi Çin ile ilgili yaptığı değerlendirmelerin yattığını belirtti. Alkin, “FED Başkanı  Powel’ın yaptığı açıklamalar piyasaları tek başına hareketlendirmedi. Ama Trump’ın ticaret savaşını ateşleyen söylemleri, çok daha büyük bir etkiye yol açtı. Bu süreçte bir hikayesi olmayan ülkeler negatif etkilendiler. Bu sebeple Türkiye’ye elle tutulur bir hikâye lazım” dedi.

 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...