Tgrt Haber
01 Temmuz 2021 10:23

Yüzde 150 artışa rağmen tatile koştuk

Konaklama ve seyahat fiyatlarında yüzde 150'ye varan artışa rağmen iç turizmdeki hareketliliğin 10 milyon kişiye ulaşması ve 10 milyar TL’lik ekonomi oluşlturması bekleniyor.

Yüzde 150 artışa rağmen tatile koştuk
tatil,,Kurban bayramı,,turizm,

Koronavirüs nedeniyle durma noktasına gelen turizm sektöründe aşılamanın hız kazanması ve kısıtlamaların kalkmasıyla birlikte hareket yeniden başlıyor. Özellikle temmuz ayında 9 günlük Kurban Bayramı tatilinin de bu hareketlenmeye ivme katacağı ifade ediliyor. Konaklama ve seyahat fiyatlarında yüzde 150'ye varan artışa rağmen iç turizmdeki hareketliliğin 10 milyon kişiye ulaşması bekleniyor.

Dünya Gazetesi’nde yer alan haberde bayramda yaklaşık 10 milyon kişinin seyahat etmesi ve 10 milyar TL’lik ekonomi oluşturması bekleniyor. Konaklama tesislerinin şimdiden yüzde 90 oranına ulaştığı ifade edilen haberde turizmcilerin çoğunlukla Marmara'da tatil yapan yerli turistin ilgisinin musilaj sebebiyle Güney Ege'ye kaydığını belirtildi.

Kurban Bayramı için satın alınan biletlerde geçen yıla göre yüzde 200’ü geçen artış yaşandı. Antalya, Bodrum ve Dalaman gibi tatil bölgelerine yönelik bilet fiyatlarında ise yüzde 150’yi geçen zam söz konusu.

2019 RAKAMLARI YAKALANABİLİR

TÜRSAB Başkanı Firuz Bağlıkaya yasakların kaldırılmasıyla iç turizmde ciddi hareketlenme yaşandığını vurgulayarak, “Pandemi gölgesinde geçen 2020 yılı Kurban Bayramı tatili, 5 gün sürdü. Dolayısıyla ciddi bir turizm hareketliliği yaşanmamıştı. Bu yıl bayram tatilinin 9 gün olması yanında tatile olan özlemin artması ve aşılanma sürecinin hızlanması, iç turizmde temmuz ayı taleplerinin katlanmasına yol açtı. İç pazarda talebin yüksek olduğu bir yıl yaşanabilir. Üyelerimiz, iç pazarda 2019 yılı rakamlarının yakalanabileceğini kaydediyor. Şu anda temmuz ayı rezervasyon taleplerinde geçen yıla göre yüzde 100’ün üzerinde artış yaşanıyor. Eş, dost, akraba, memleket ziyaretleri ve yazlıklarına gidenlerle birlikte yurt içinde 10 milyonu bulan seyahat hareketinin oluşmasını bekliyoruz. Buradan hareketle, 10 milyar TL’nin üzerinde ekonomik hacim oluşacağını öngörüyoruz” diye konuştu.

OTELLERİN YÜZDE 98’İ AÇIK

Ayrıca yıl bayram dönemlerinde uygulanan ve yakın zamana kadar devam eden yasaklar sonrasında talep ve satışların yüzde 100 arttığı ifade edilirken, otellerin yüzde 98’inin açık alacağı bilgisi paylaşıldı. İç turizmde çok Antalya, Bodrum, Kuşadası ve Marmaris’in tercih edildiği ve kültür turlarının da en üst sırada yer aldığını ifade edildi.

YURT DIŞI TALEBİ ARTTI

Setur Turizm Operasyon Direktörü Oktay Temeller, “Kurban Bayramı’nda 2019 rakamlarının da üzerine çıkacağımızı düşünüyoruz. Pendemide ilk yoğun yurt dışı talepleri aldığımız dönem diyebiliriz. Bu da sektör açısından oldukça olumlu. Yurt dışında Balkanlar, İspanya, Macaristan, Amerika ve Maldivler en çok sorulan destinasyonlar olarak öne çıkıyor” dedi.

TEKNE VE VİLLALARA BÜYÜK İLGİ

Bayramlar diğer tatil seçeneklerinde olduğu gibi yat turizminde de en çok tercih edilen tarih oluyor. Villaların ve teknelerin doluluğu yüzde 70’i aşmış durumda. Tatildekirala.com CEO’su Ruşen Mat, “Son dakikacı turistlerle, bu yılı yüzde 90’ın üzerinde dolulukla kapanmasını bekliyoruz. Temmuz ayı için villa ve teknelerde yer bulmak güçleşti. Özel havuzlu, geniş bahçeli ve çocuklar için oyun odasına sahip olan villalara ilgi arttı. Villalar genellikle 7 gecelik dönemler halinde kiralanıyor. En çok tercih edilen 5 bölgenin özel havuzlu 2-3 odalı villalarının ortalama haftalık fiyatları önceki yıla göre Fethiye’de yüzde 40 artışla 12 bin lira, Bodrum’da yüzde 80 artışla 18 bin liraya ulaştı. En uygun villalar ise 5 bin 500 ile Didim’de bulunuyor” şeklinde açıklamada bulundu.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...