Tgrt Haber
13 Haziran 2016 15:58

Çoban hayvanlarını uydudan takip ediyor

Çankırı'da uzun yıllardır çobanlıkla uğraşan Kadir Metin, sürüsünü takip edebilmek için ilginç bir yöntem geliştirdi. Hayvanların üzerine GPRS takan Metin, artık hayvanlarını uydu üzerinden takip ediyor.

Çoban hayvanlarını uydudan takip ediyor
çoban, çankırı, uydu

Çankırı'nın Ilgaz ilçesine bağlı Bozatlı Köyü'nde yaşayan 54 yaşındaki Kadir Metin, uzun yıllardır çiftçilik ve hayvancılıkla uğraşıyor. Bunların yanında köydeki her türlü teknik işi de yapan Metin, komşuların bozulan televizyonlarını da tamir ediyor, kadınların çalışmayan çamaşır makinelerini de. 
İş yoğunluğundan hayvanlarıyla ilgilenmeye fırsat bulamayan Metin, sürüsünü takip edebilmek için sıra dışı bir yöntem geliştirdi. Köyde 'modern çoban' olarak adlandırılan Metin, hayvanların nerede olduğunu kontrol etmek için boyunlarına çan yerine, GPRS sistemi taktı. Metin, GPRS sayesinde hayvanlarını uydu üzerinden takip ediyor. 
Sabahın erken saatlerinde hayvanlarını meraya bırakan Metin, köydeki evine gelip istirahat ediyor. Evdeki bilgisayarından hayvanları adım adım takip eden 'modern çoban', olası bir olumsuz olayda yeniden hayvanların yanına gidiyor. 
Uygulama hakkında bilgi veren modern Çoban Kadir Metin, "Bir yıldan beri amatör olarak yapmış olduğum hayvancılığı devam ettiriyorum. Bir hayvanla başlamış olduğum bu işi 6-7 hayvana çıkardım. Köyümüzde ekili alanlar olmadığı için rahatlıklar etrafa salıveriyoruz. Kendileri köyün merasında yayılıyorlar ama bazen bunlar bulmakta zoruluk çekiyorum. Sürekli takip etmek zorunda kalarak motosikletimle onları arıyorum. Buda bana zaman yönünde çok büyük sıkıntılar oluşturuyor. Bunun önüne geçmek için aklıma araçlara takılan GPRS cihazını hayvanlara takmak geldi ve bunu uyguladım. Cep telefonumla veya evde bilgisayarımdan çok rahat bir şekilde hayvanları takip edebiliyorum.Bu uygulama köyümüzde örnek olmuştur ve diğer hayvan besleyen köylülerimize'de bu sistemi kuracağız dedi.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...