Tgrt Haber
02 Temmuz 2021 10:09

Bakan Gül: Yargı mensubu dosyadaki delile bakar

Suçun kim tarafından işlendiği değil, dosyadaki delilin önemli olduğunu vurgulayan Bakan Abdulhamit Gül, “Hangi suç kim tarafından işlenirse işlensin, failin, dini, dili, rengi ne olursa olsun yargı mensubu dosyasındaki delile bakar." dedi.

Bakan Gül: Yargı mensubu dosyadaki delile bakar
Adalet Bakanı Abdulhamit Gül

Bakan Gül, Türkiye Adalet Akademisi’nin (TAA) düzenlediği yarışmalarda dereceye giren hakim ve savcı adaylarının ödül törenine katıldı. Törende genç hakim ve savcılarla bir araya gelen Gül, her zaman adalet duygusuyla ve evrensel değerlerle aynı hizada durmaları gerektiğini vurguladı.

"EN BÜYÜK GÜCÜMÜZ ADALETİN KENDİSİDİR"

Suçun kim tarafından işlendiği değil, dosyadaki delilin önemli olduğunu vurgulayan Bakan Gül, “Adalet figürünün gözü kapalıdır. Bu figürün gözünün açılmasına müsaade etmeyiniz, meslek hayatınızda. Hangi suç kim tarafından işlenirse işlensin, failin, dini, dili, rengi ne olursa olsun yargı mensubu dosyasındaki delile bakar. Ne dosyadan ne de delilden haberi olmayanların oluşturduğu yaygın kampanya adil kararınızı etkilemesin. Bu kabil kampanyaların adaletin tecellisine bir faydası olmadığı gibi, yargıyı yıpratma gayretlerine hizmet ettiği de açıktır. Çünkü şunu biliyoruz ki; ister mağdur, ister suçlu hakkında yürütülsün kampanya ile oluşan peşin hüküm; delile ve gerekçeye dayanan adil kararın yerini asla tutmaz. Filanın hoşuna gitsin diye karar verilmez, hakikat ve adalet bunu gerektirdiği için karar verilir. Ve verdiğiniz karar taraflar açısından “ben olsaydım aynı kararı verirdim” dedirtebiliyorsa kalpleri tatmin eder. Yargısal kararların denetimi kendi içinde yürümektedir. Türkiye’de işleyen bir yargı sistemi vardır. Dereceden istinafa, oradan Yargıtay’a hak arama yolları, itiraz yolları, kanun yolları açıktır; ihlal yönünden AYM’den AİHM’e kadar açıktır. Bilerek veya bilmeyerek yargıya karşı ‘yargısız infaz’ sonucu doğuracak her türlü girişimi başarısız kılacak olan milletimize yaşatacağımız ‘adalet’ duygusudur. En büyük gücümüz adaletin kendisidir ve vereceğiniz adil karardır. Zira milletimizin yargı teşkilatından yegane beklentisi adil kararın makul sürede verilmesidir” diye konuştu.

"BU ÜLKE 84 MİLYON EŞİT VATANDAŞ, BİRLİKTE TÜRKİYE'YİZ

Adaletin hak ve eşitliğin güvencesi olduğunu belirten Gül, “Bugün bu toplantıda buluşmamıza vesile olan uygulama yarışmalarının bir başka konu başlığı da insan hakları idi. Bu konuyu seçen arkadaşlarımıza özellikle teşekkür ediyorum. Çünkü insan hakları konusuna kapı açmak için her fırsatı gözeten ve değerlendiren bir yaklaşıma sahibiz. Çünkü ‘güven veren adalet’ vizyonumuzun kurucu unsuru insandır. Bu ülkede 84 milyon eşit vatandaş; birlikte Türkiye’yiz. Bu ülkenin adaletinde; insan onuru vardır, insan hak ve özgürlükleri vardır; kanun önünde eşitlik vardır; milleti bir bütün olarak kucaklamak vardır. Biz, insanı adaletin nesnesi değil, öznesi haline getirmeyi hedefledik. Bu hedef doğrultusunda, toplumun her kesiminin, istisnasız bütün vatandaşlarımızın hukukuna sahip çıkmaktan, farklılıklarımızı bereketli bir zenginlik olarak görmekten asla vazgeçmeyiz. Herkes öz varlığını, inancını, kimliğini ve kişiliğini yaşam tarzına yansıtmak hakkına sahiptir. Kimseye karşı dünya görüşü, inancı, tercihleri ve kıyafetinden dolayı ayrımcılık yapılamaz. Adalet, hak ve eşitliğin güvencesidir. Bu nedenle Türkiye’nin yönü daima reformdur, insan haklarının geliştirilmesidir, hukukun üstünlüğüdür, hukuk güvenliğidir. Biz bu mevziyi asla terk etmeyeceğiz. O yüzden daha fazla demokrasi diyoruz, yeni anayasa diyoruz, o yüzden özgür birey diyoruz, güçlü toplum diyoruz ve demeye de devam edeceğiz” ifadelerini kullandı.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...