Tgrt Haber
07 May 2014 08:37

Çözüm süreci en çok hayvancılığa yaradı

Çözüm Süreci ile silahlar sustu, Doğu ve G.Doğu'da tarım-hayvancılık canlandı. Yasakların kalkmasıyla, yayla ve meralar üreticiye açıldı.

Çözüm süreci en çok hayvancılığa yaradı
terör, çözüm süreci, ekonomi haberleri, haber, et üretimim, doğuda hayvancılık,

Çözüm süreciyle birlikte meralardaki yasak kalktı, hayvan varlığı arttı. 2012'de 2.3 milyon olan küçükbaş hayvan sayısı, 2013'te 2.4 milyona kadar yükseldi. Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde hayatın her alanında kendini hissettiren çözüm süreci, Van'da özellikle tarım ve hayvancılığın canlanmasını sağladı. Bir yılı aşkın süredir silah seslerinin duyulmadığı ve meraların güven içinde yaylacılara açıldığı Van'da, tarım ve hayvancılık faaliyetlerinde büyük artış yaşandı. Süreçle birlikte güvenlik nedeniyle uzun yıllar kullanılamayan mera, yayla ve araziler yeniden tarıma kazandırıldı.
Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Fevzi Altuner, çözüm süreci sonrası Van'ın tarım ve hayvancılıkta önemli mesafe aldığını söyledi. Bölgedeki olumlu gelişmelerin ardından vatandaşların tarımsal faaliyetlere ağırlık vermeye başladığını belirten Altuner, Van'ın mera varlığı bakımından Türkiye'nin yüzde 10'unu bünyesinde bulundurduğunu ifade etti.
Olumlu gelişmelerin küçükbaş hayvan sayısında artış oluşturduğuna değinen Altuner, şunları ifade etti: “Türkiye'nin yüzde 10'luk koyun varlığına sahibiz. Çözüm süreciyle mera ve yaylalarda yasakların kaldırılması bir yılı buluyor. Özelikle koyun varlığımız çok arttı. Meraların hayvan yetiştiriciliğine sunulması, ciddi bir kullanım alanı oluşturdu. 2012 yılında 2 milyon 308 bin civarında olan küçükbaş hayvan varlığı, 2013 yılı rakamlarına göre 2 milyon 456 bin civarına ulaştı. Ayrıca mera ve yaylaların kullanılmasıyla hayvancılık doğal alanlarda yapılmaya başlandı. Böylece kaba yem girdisi düştü ve masrafsız bir şekilde hayvancılık yapılmaya başlandı. Besiciler herhangi bir masraf yapmadan bu alanlardan istifade edecek.” 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...