Tgrt Haber
10 Ağustos 2022 06:32 - Güncelleme : 10 Ağustos 2022 08:00

İkinci el araç satan 4 siteye soruşturmada detaylar ortaya çıktı: Piyasayı böyle ele geçirmişler

Rekabet Kurumu, ikinci el otomobil satan internet sitelerine soruşturma açmıştı. Yapılan ön araştırmaya göre; 4 firma Google reklam aramalarında kullanılan anahtar kelimeler üzerinde işbirliği yaptı. Böylece kendi platformlarını öne çıkararak, tüketicinin ulaşabileceği alternatif sitelere erişim kısıtlandı.

Editör: Ferhat Erdemir / Kaynak: TGRT Haber
İkinci el araç satan 4 siteye soruşturmada detaylar ortaya çıktı: Piyasayı böyle ele geçirmişler
rekabet kurumu,ikinci el araç

Enflasyon ve döviz kurundaki dalgalanmayla son dönemlerde iyice artışa geçen ikinci el araç fiyatları sonrası şikayetler üzerine harekete geçen Rekabet Kurumu, firmaları mercek altına aldı. 

Çevrim içi platformlar üzerinden ikinci el binek araç alım, satımında faaliyet gösteren Arabam Com İnternet ve Bilgi Hizmetleri A.Ş., Vava Cars Turkey Otomotiv A.Ş., Araba Sepeti Otomotiv Bilişim Danışmanlık Hizmetleri Sanayi ve Ticaret A.Ş. ve Letgo Mobil İnternet Servisleri ve Ticaret A.Ş. hakkında çeşitli uygulamalar ile 4054 sayılı Rekabetin Korunması Hakkında Kanun'un 4. maddesini ihlal ettikleri iddiası üzerine yürütülen ön araştırma Rekabet Kurulunca karara bağlanarak 4 site hakkında soruşturma açılmıştı.

SORUŞTURMANIN DETAYLARI ORTAYA ÇIKTI

Rekabet Kurulu, 2. el otomobil satışı yapılan sitelere yönelik soruşturmada çok önemli bir bulguya ulaştı. İkinci el satışlara aracılık yapan 4 büyük internet sitesi birlikte hareket ederek piyasadaki rekabeti neredeyse yok etmişti.

Rekabet Kurulunun ön araştırma sonuçları olan iddianın dayanağına göre, 4 site aralarında anlaşarak Google reklam aramalarında kullanılan anahtar kelimeler üzerinde işbirliği yaptı. Böylece aramalarda kendi platformlarının ön plana çıkmasını sağladı. Bu da tüketicinin, alternatif sitelere erişimini kısıtladı. Yani 4 büyük site rekabet şartlarını ihlal etmiş, vatandaşın daha farklı, daha avantajlı mecralara erişimini engellemişti.

Rekabet Kurulu'nun ön araştırmasından elde edilen veriler bu şekilde iken kesin sonuç ise detaylı araştırmadan sonra ortaya çıkacak.

Kaynak: TGRT Haber
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...