Tgrt Haber
20 Haziran 2017 16:29

Komşu ülkelerden Türkiye’ye gelin sayısı artıyor

İşsizlik sorunu çağımızın en büyük problemi. Sürekli gelişen teknoloji insan gününe dayalı ekonomiyi ortadan kaldırmaya devam ederken her geçen gün işsizlik rakamlarının da arttığına şahit oluyoruz.

Komşu ülkelerden Türkiye’ye gelin sayısı artıyor
yabancı gelin, yabancı evlilik, tercüme,

Özellikle ekonomileri sağlam temellere dayanmayan birçok ülke son dönemde işsizlik konusunda çok sıkıntı yaşadı ve yaşamaya devam ediyor. Ülkemiz bulunduğu konum itibari ile aslında tamda bu işsizlik sorununu çözemeyen ülkeler yumağının içinde yer almaktadır.

Dünyadaki İşsizlik Sorunu Evlilikleri de Etkiledi

Özellikle ülkemizle komşu olan Gürcistan, Suriye, Irak, Azerbaycan, Ermenistan, Bulgaristan, Yunanistan ve coğrafi olarak yakın konumda bulunan Ukrayna ve Rusya gibi ülkeler 2000’li yıllardan bu tarafa işsizlik ile ciddi mücadele eden ama istenilen sonucu bir türlü alamayan ülkeler listesinde yer almaktadırlar. Bu ülkelere bakıldığında ülkemiz 2000 sonrası yaptığı ekonomik atakla hem işsizlik oranını tek haneli rakamlara indirgemiş hem de değişik dallarda başta inşaat olmak üzere yeni iş kapıları açarak daha ferah bir duruma gelmiştir. Türkiye bu noktada cazibe merkezi olurken yakın komşu vatandaşları da bir şekilde Türkiye’ye gelmek için girişimler yapmaktadırlar. Bunlardan en fazla tercih edilen yollar özellikle bayanlar Türklerle evlenerek ülkemize yerleşmektedirler. Hem ülkemizdeki ekonomik rahatlık hem yaşam kalitesi insanları bu noktada cezbetmeye devam etmektedir. İmge Tercüme Bürosu’nun son 4 yıldır evlenen çiftlerde evraklar hazırlarken aldığı bilgiler doğrultusunda evliliklerin %50 si işsizlikten sıkılan insanların Türkiye’yi ilk tercih seçtiği ve buradaki yaşam kalitesini çok istediklerini gösterdi. Yani yabancıların Türklerle evliliğinde aşk ve sevgi %50 ise en az o kadarlık bir kısımda ekonomik şartlardan dolayı ülkemizi seçtiğini söylesek yanlış yapmış olmayız. Aşk ile yapılan evliliklerde bile yaşam yeri olarak ülkemizin seçilmesi kendi ülkelerindeki yaşam kalitesinden memnun olmadıklarının hafif de olsa bir işareti olarak görülebilir.

Yabancılarla Evliliklerde Bilinmesi Gerekenler

 Son dönemde yabancılarla özellikle yabancı bayanlarla yapılan evlilik sayısı ülkemizde arttı. Ama insanların bu evlilikler konusunda bilmesi gereken bazı noktaları da bu makalemizde hatırlatmak istiyoruz. Evliliğe karar veren çiftler bazı prosedürleri yerine getirmek zorundadır. İlk olarak çiftler nikâh için evrakları hazırlamalıdırlar. Gerekli evraklar şunlardır. Ülkemizde evlenecek yabancı uyruklu erkek ve bayan için;

1. Pasaport ve tercümesi
2. Doğum belgesi tercüme ve noter onaylı
3. Evliliğe engeli olmadığına dair belge tercüme ve noter onaylı
4. İkinci evliliği ise boşandığına dair belge ve tercümesi ayrıca noter onayı da istenebilir.
5. İkamet belgesi bu evrakların pasaport dışındakileri ülkemizde geçerli kabul edilmesi için apostil onaylı şekilde ülkemize getirilmeleri zorunludur.

Bu evraklar tamamlandıktan sonra nikâh için evlendirme dairelerine başvuru yapılır. Burada da sağlık muayenesi belgesi ve fotoğraf gibi evraklar teslim edilerek nikâh için gün alınır. Ayrıca evlenecek kişi eğer Türkçe kendini ifade edemiyorsa konuştuğu dilde noter yeminli tercüman nikah akdi sırasında istenir. Tüm bu prosedürler yerine geldikten sonra evlendirme dairesinin yaptığı inceleme tamamlanır ve nikâh gerçekleşmiş olur. Aynı şekilde Türk vatandaşı yurt dışında evlenirken bu ve benzer evrakların hazırlanması istenir. Sonuç olarak baktığımızda hem internetin bu kadar yaygınlaşması hem ülkeler arasındaki vize sorunlarının kaldırılması, ekonomik olarak insanların daha rahat yerlere gitmek istemesi ve en başta sevmek bir insana âşık olarak çok uzak diyarlara gitme isteği evliliklerin sayılarını artırdı ve artırmaya da devam edecek gibi görünüyor. Nikâh işlemi sırasında denildiği gibi sebep ne olursa olsun “Tüm çiftlerimize bir ömür boyu mutluluklar” dileriz.  

Kaynak: www.imgetercume.com

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...