Tgrt Haber
27 Eylül 2021 13:11

Kronometre ve Kronograf Nedir?

Kronometre, başlatılması ve sonlandırılması arasında geçen süreyi ölçmesi için tasarlanmış bir çeşit saattir. Hem saat hem kronometre işlevini bir arada yerine getiren, 1816 yılında astronomik nesnelerin takip edilmesi amacıyla Louis Moinet tarafından yapılan ilk cihazların genel adı ise kronograftır.

Kronometre ve Kronograf Nedir?
Kronometre,kronograftır

Temel olarak bir kronografta bağımsız bir saniye ibresi ve bir dakika alt kadranı bulunur. Mil üzerine art arda basınç uygulanması ile başlatılabilir, durdurulabilir ve sıfırlanabilir. Daha karmaşık kronograflarda ise saniyeleri, dakikaları, saatleri ve hatta saniyenin onda birini ölçmek için birden fazla alt kadran bulunabilir.

Kronometre Çeşitleri Nelerdir?

1. Manuel kronometreler: bir kişi tarafından düğmeye basılması ile başlatılan ve aynı düğmeye ikinci kez basılması ile durdurulan kronometrelerdir. Cihazın alt tarafında yer alan ikinci düğmeye basılması ile bu kronometreler sıfırlanır. Bu düğme aynı zamanda bölünmüş zamanların ve tur zamanlarının kaydedilmesi için de kullanılır. Saat çalışırken bu düğmeye basıldığında, o ana kadar geçen sürenin okunması sağlanır, ancak saat mekanizması toplam geçen süreyi kaydetmek için çalışmaya devam eder. Düğmeye ikinci kez basılması ile de saatin toplam süreyi görüntülemeye devam etmesi sağlanır.

2. Mekanik kronometreler: kronometrenin üstündeki tırtıklı düğmenin, çevrilerek sarılmasını gerektiren bir ana yay tarafından çalıştırılan kronometrelerdir.

3. Dijital elektronik kronometreler: mekanik kronometrelerden çok daha hassas olan bu kronometreler; bir mikroçip içerdiklerinden, genellikle tarih ve saati ölçme işlevini de yerine getirirler.  

4. Online kronometreler: kullanıcılarının, saat, dakika, saniye ve milisaniye olarak süre tutmasına imkân tanıyan dijital kronometrelere online kronometre denilmektedir.  Online kronometrenin yer aldığı web sitesindeki “Başlat” butonuna basılması ile başlatılan bu dijital kronometrelerde, geçen sürenin kaydedilebilmesi için “Duraklat” butonuna basılması, sıfırlanması için ise “Tur” butonuna basılması; etkinleştirildiği ve sonlandırıldığı anlar arasındaki sürenin hassas bir şekilde ölçülmesi için yeterlidir.  

Kronometre Nerelerde Kullanılır, Ne İşe Yarar?
Modern anlamda kronometreler ilk kez kayak yarışlarında kullanılmıştır. Sonrasında ise Moskova, Rusya, ABD NCAA'daki Dünya Üniversite Oyunları ve Olimpiyat denemelerinde kullanılmışlardır. Kronometrelerin modern kullanım alanına ise, uçak pilotluğu, otomobil yarışları, dalış ve denizaltı manevralarının ölçülmesi örnek gösterilebilir.

Kronometreler, zaman periyotlarını kesin ve minimum komplikasyonla ölçebilmeleri sayesinde de laboratuvar deneyleri ve sprintler gibi spor etkinliklerinde kullanılmaktadırlar.

Günümüzde artık kronometre işlevi, kol saatleri, cep telefonları, taşınabilir müzik çalarlar ve bilgisayarlar gibi birçok elektronik cihazın içerisinde ek olarak mevcuttur.

Online Kronometreler ise, ders çalışma kronometresi, sınav kronometresi olarak kullanılmanın yanında; spor etkinlikleri için de kullanılmaktadır. Ayrıca bu tam ekran kronometre programının, sınıfta veya toplantıda bir projeksiyon aracılığıyla yansıtılabilmesi de mümkündür.
Kaynak: stopwatch.onlinealarmkur.com

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...