Tgrt Haber

Rümeysa Kaya Yazıları

London Business School Yıldız Holding Kadın Platformu’nu Örnek Vaka Seçti

Birleşmiş Milletler Kadın Birimi (UN Women) tarafından Harvard Club of New York'ta düzenlenen lansmanda, London Business School’un Yıldız Holding şirketlerinin kadın girişimciliğini desteklemek için yaptığı projeleri anlatan örnek vaka çalışması, üst düzey Birleşmiş Milletler temsilcileri, Sivil Toplum Kuruluşları ve özel sektör temsilcileri ile paylaşıldı.

Küresel düzeyde fırsat eşitliği konusunda çalışan çok sayıda kanaat önderi ve kuruluşu bir araya getiren “Kadın Girişimciliğini Geliştirecek Etkin Ekosistemler Oluşturmak” etkinliğinde konuşan Yıldız Holding Kadın Platformu Elçisi Begüm Mutuş, “Yıldız Holding'in global değerlerinden biri olan kapsayıcılık ve çeşitliliği odağına alarak çalışmalarına devam eden kadın platformumuz bugüne dek kadınların güçlenmesine yönelik pek çok öncü adım attı. Bu kapsamda Yıldız Holding ve şirketlerinin kadın girişimciliğinin artırılması için yürüttüğü çalışmalar başta olmak üzere fırsat eşitliğinin her alanda tesis edilmesi amacıyla hayata geçirdiği uygulamaların London Business School tarafından örnek bir vaka çalışması haline getirilerek tüm dünyayla paylaşılmasından büyük mutluluk ve gurur duyuyoruz” dedi.

ALİ ÜLKER: SÜRDÜRÜLEBİLİR KALKINMANIN YOLU FIRSAT EŞİTLİĞİNDEN GEÇİYOR 

Kadınların ekonomiye katılımını güçlendirmek ve kadın girişimciliğini desteklemek amacıyla faaliyetlerini sürdüren Yıldız Holding Kadın Platformu’nun yürüttüğü çalışmaların küresel ölçekte örnek gösterilmesinden memnuniyet duyduğunu ifade eden Yıldız Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ali Ülker, “Yıldız Holding olarak çeşitlilik ve kapsayıcılığa verdiğimiz önemle, değer zincirimizdeki herkes için eşit fırsatlar yapmayı amaçlıyoruz. Ekosistemimizin tamamına yayılan projeler ve iş birlikleriyle, kadınların güçlenmesine katkıda bulunarak daha sürdürülebilir bir gelecek için çalışıyoruz. Birleşmiş Milletler Kadın Birimi (UN Women) ile yaptığımız ortak çalışmaların yakın zamanda BM Genel Kurulu özel oturumunda tüm dünyaya örnek olarak gösterilmesi ve şimdi de projelerimizin London Business School tarafından başarılı bir vaka örneği olarak raporlaştırılması bu konudaki kararlılığımızı açıkça ortaya koyuyor” dedi.

10 MİLYON DOLARI AŞAN DEĞERDE ETKİ OLUŞTURULDU

UN Women’ın hayata geçirdiği Kadın Girişimciliğini Hızlandırma Programı’nın (Women Entrepreneurship Accelarator Programme) stratejik partnerlerinden biri olan Yıldız Holding’in yürüttüğü projeler sayesinde son üç yılda kadın girişimciler için 10 Milyon Doları aşan değerde etki oluşturuldu. 

BAŞARISINI ÖDÜLLERLE TAÇLANDIRDI

Yıldız Holding Kadın Platformu, fırsat eşitliği kapsamında yürüttüğü başarılı çalışmalarını aldığı ödüllerle de taçlandırıyor. Yıldız Holding Kadın Platformu, AIDEX 2023 Küresel İnsani Yardım Etkinliği kapsamında “Yılın Kurumsal Sosyal Sorumluluk Programı” ödülünü ve Stevie Ödülleri’nde “Kadınların Geliştirilmesi ve Güçlendirilmesi” kategorisinde bronz ödül kazandı. Yıldız Holding Kadın Platformu son olarak Kadın Dostu Markalar Farkındalık Ödülleri’nde “Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Bilinci” kategorisinde ödül aldı. 

18 Mart 2024
Büyük destan 109 yaşında... Cumhurbaşkanı Erdoğan: Çanakkale ruhu yolumuzu aydınlatacak

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Şehitler Abidesi'nde 18 Mart Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Deniz Zaferi'nin 109. Yıl Dönümü Töreni'nde konuştu.

Erdoğan konuşmalarından satır başları:

Çanakkale Deniz Zaferi'mizin 109'uncu sene-i devriyesinde bir kez daha aziz şehitlerimizin manevi huzurundayız. Dünya tarihinde eşine nadir rastlanır bir destanla Çanakkale'yi geçilmez kılan kahramanlarımızı rahmetle, şükranla yad ediyoruz. Gazi Mustafa Kemal başta olmak üzere bu kahraman orduya önderlik etme şerefine nail olan komutanlarımızı saygıyla anıyoruz.
Bin yıllık vatanımız Anadolu'nun müdafaası için ülkemizin ve gönül coğrafyamızın dört bir yanından gelerek gözlerini kırpmadan canlarını veren yiğitlerin her bir ferdine Allah'tan rahmet diliyoruz. Bugün de vatan topraklarında, sınırlarımızda ve sınırlarımız ötesinde ülkemizin güvenliği, milletimizin huzuru, devletimizin bekası için gece gündüz faaliyet halinde olan askerlerimize mevladan kolaylıklar diliyoruz.

Son dakika! Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan önemli açıklamalar - 1. Resim

"MİLLETİMİZ, BEDENİ VE KALBİ İLE VAKUR İRADESİNİ ORTAYA KOYMUŞTUR"

Türkiye ve Türk milleti olarak Çanakkale'de hangi mücadeleyi verdiysek bugün de farklı görünümler ve araçlar altındaki sinsi saldırılara karşı benzer bir duruş sergiliyoruz. Mehmet Akif, Çanakkale şehitlerini destanlaştıran şiirinde, "Eski Dünya, Yeni Dünya bütün akvam-ı beşer. Kaynıyor kum gibi, Mahşer mi, hakikat mahşer. Çehreler başka, lisanlar, deriler rengarenk. Sade bir hadise var ortada: Vahşetler denk."

Evet ülkemizin bilhassa son 10 yılda maruz kaldığı her hadisenin gerisine bakıp maskeleri kaldırdığımızda aynı yüzleri görüyoruz. Terör örgütlerini sınırlarımıza yığıp bizi istiklalimizle sınıyanlar bunlardı. Çeşit çeşit yöntemlerle egemenliğimize göz diken darbecileri üzerimize salanlar bunlardı. Her biri milletimizin zenginliği olan farklılıklarını kırılmaya yatkın fay hatları haline dönüştürmeye çalışanlar yine bunlardı. Kalkınma hamlelerimizi boşa çıkarmak için üretimimizi ve istikrarımızı sabote edenler bunlardı. Demokrasi atılımlarımızı vesayetin çarkları arasında parçalayarak milletimize zulmedenler bunlardı. Çanakkale'de bu millet erkeğiyle, kadınıyla, genciyle, yaşlısıyla, öğrencisiyle, hocasıyla, işvereniyle tek vücud olup düşmana geçit vermemiştir. Milletimiz son dönemde yaşadığımız sınamaların her birinde de bedeni ve kalbi ile aynı vakur iradeyi ortaya koymuştur.

Son dakika! Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan önemli açıklamalar - 2. Resim

"TÜRKİYE YÜZYILI VİZYONUYLA YAKTIĞIMIZ ATEŞ GAYESİNE ULAŞACAKTIR"

Asırlarca yürüttükleri maddi ve manevi yıkım çalışmaları sonunda Türk'ün fıtratının değişeceğini sananlar ruhun aynı ruh olduğunu gördüler anladılar. Dün Çanakkale'de yakılan ateş milli mücadeleyle ve cumhuriyetin ilanıyla neticelenmiştir. Şimdi de eser ve hizmetlerimizle 2023 hedefleriyle Türkiye Yüzyılı vizyonuyla yaktığımız ateş inşallah ülkemizi dünyada hak ettiği yere çıkarmamızla gayesine ulaşacaktır. Üstelik biz Çanakkale Zaferi'ni ve ardından gelen başarıları tarihimizin en büyük yokluklarını, kuşatmalarını, ihanetlerini yaşadığımız bir dönemde elde ettik.

Son dakika! Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan önemli açıklamalar - 3. Resim

"GELECEĞİMİZE GÜVENLE YÜRÜMEYİ SAĞLAYACAK İRADEYE SAHİBİZ"

Bugünkü Türkiye'nin hamdolsun altyapısıyla, siyasi ve teknolojik gücüyle, ekonomisiyle hedeflerini hayata geçirme konusunda çok daha büyük imkanları vardır. Çanakkale'den ve sonrasında yaşadığımız hadiselerin her birinden aldığımız dersler ışığında geleceğimize güvenle yürümemizi sağlayacak iradeye sahibiz. Geçtiğimiz yıl 53 bin vatandaşımızın şehit olmasına, 11 şehrimizde yüz binlerce binanın yıkılmasına yol açan 6 Şubat depremlerinin ardından yaşananlar bunun ispatıdır. Gelişmiş ülkelerin bile yıllarca baş edemeyeceği enkaz yığınlarını biz kısa sürede kaldırdık, yeni konutları inşa edip teslimine başladık. Asrın felaketinin ardından milletimizin gösterdiği örnek dayanışma ayrıca takdire şayandır. 

Türkiye Yüzyılı'nın inşasında Çanakkale'de yazılan destandan alacağımız çok önemli dersler olduğuna inanıyoruz. Birliğimize, beraberliğimize, kardeşliğimize sıkı sıkıya sahip çıktığımızda yedi düvel üzerimize gelse yıkılmayacağımızın ispatı olan Çanakkale ruhu yolumuzu aydınlatmaya hep devam edecek. Rabbimden ülkemizi ve milletimizi gizli ve aşikar her türlü beladan, afetten, tehditten muhafaza etmesini diliyorum. Çanakkale Deniz Zaferi'mizin 109'uncu yıl dönümünü bir kez daha tebrik ediyorum. 18 Mart Şehitleri Anma Günü'nde, Çanakkale Destanı'nda imzası olan erinden komutanına kahraman mehmetçiklerimizin her birini, şehit ve gazilerimizin tamamını tekrar rahmetle yad ediyorum.

ŞEHİTLİKLERE KARANFİL BIRAKILDI

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın konuşmasının ardından Kur'an-ı Kerim Tilaveti ile dua edildi. Daha sonra Şehitlik Defteri'ni imzalayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, şehitliklere karanfil bıraktı.

 

18 Mart 2024
İftardan sonra artan karın şişkinliği şikayetine dikkat! "Mercimek çorba değil hava içiyorsunuz"

Türkiye Hastanesi doktorlarından Uzman Diyetisyen Bahattin Arslan tgrthaber.com.tr'den Rumeysa Kaya'ya konuştu. Ramazan ayında yaşanan karın şişlikleri konusunda uyarılarda bulunan Arslan, yavaş yemeye dikkat çekti. 

KARIN ŞİŞLİĞİ NEDEN OLUR?

Hızlı yemek yemenin zararlı olduğunu dile getiren Arslan, "Uzun süre açız, sadece soluk alıp veriyoruz, suda içmiyoruz. Midemiz de bağırsağımızda gazlar birikmeye başlıyor ve o kadar açız ki bir anda bol miktarda su içiyoruz ilk önce susuzluğumuzu gidermek için ve suyla birlikte hızlı hareket ettiğimiz için havada yutuyoruz. Ardına genelde bizde milli çorbamız var. Mercimek gaz yapıcıdır. Onu da içmeye başladıktan sonra midemiz şişmeye başlıyor." dedi.

Ramazan ayında karın şişliği neden olur? Uzmanından şaşırtan açıklama... - 2. Resim

AMAN DİKKAT! HAVA YUTUYORSUNUZ...

Arslan sözlerine şu şekilde devam etti:

Açlık dürtüsüne, nefsimize biraz yenildiğimiz için orada yavaş yavaş da yiyemiyoruz. Çünkü uzun süreli bir açtıktan sonra ister istemez vücutta hızlı bir şekilde besin istiyor ve bu besin yerine koyabilmek için hızlı yiyor. Hava yutuyor. Havayla birlikte biraz önce bahsettiğimiz bakliyatlı gıdalar, kızartmalar bazen çiğ gıdalar.

Özellikle soğuk gıdalar dolaptan çıkarttığımız bir yoğurt. Veya hazırladığımız bir sindirimi daha zor bir kıvırcık çiğ salatalar bizim mide ve bağırsak sistemimizde sindirimi zorlaştığı için ve hızlı bir şekilde ani yediğimiz için hava ve gaz yapıyor ve hazımsızlığa neden oluyor.

Yani mideyi dolduruyoruz. Asit salgısı yetersiz kalıyor ve havayla birlikte hazımsızlık şişlik oluyor. İlerleyen aşamalarda bu reflü veya gastritte yapabiliyor.  

Ramazan ayında karın şişliği neden olur? Uzmanından şaşırtan açıklama... - 3. Resim

REFLÜ VE GASTRİT NEDİR?

Özellikle Ramazan ayında hissedilen karında şişlik, yanma hissi ve ağrı gibi şikayetlerle doktora başvuran vatandaşlar da reflü ve gastrit ortaya çıkabiliyor. Peki reflü ve gastrit nedir?

REFLÜ: Reflü, mide asidinin mideden yemek borusuna (özefagusa) geri gelerek midede yanma hissi oluşturmasıdır. Hastalar göğüs kafesinin arkasında yanma (heartburn) yanı sıra yemek borusunun arkasındaki yanma ve ağza gıdaların ve acı suyun gelmesi gibi şikayetler yaşarlar. Reflü, sıklıkla yemeklerden sonra olur.

Ramazan ayında karın şişliği neden olur? Uzmanından şaşırtan açıklama... - 4. Resim

GASTRİT: Gastrit, sindirim sıvılarının mide zarına zarar vermesi ile sonuçlanan mide zarının iltihaplanmasıdır. iltihaplanan bu zar ise midede koruyucu görev üstlenir. Gastrit’in akut ve kronik türleri olup, mide ve sırt ağrısı, mide de yanma, iştah kaybı, mide bulantısı ve kusma gibi semptomlara neden olur. Ani ve şiddetli ortaya çıkan türü akut gastrit, daha uzun sürelere yayılan türüne ise kronik gastrit verilir.

Ramazan ayında karın şişliği neden olur? Uzmanından şaşırtan açıklama... - 5. Resim

#r-2938871,2938864#

18 Mart 2024
Polat ailesinden suikast karşılığı bayilik teklifi! Banu Parlak davasında kan donduran ifadeler...

Kara para aklama ve vergi kaçakçılığı suçlarından tutuklanarak gündem olan Engin ve Dilan Polat çifti hakkında, şarkıcı Banu Parlak'ın güzellik merkezine düzenlenen silahlı saldırının azmettiricisi oldukları gerekçesiyle yürütülen soruşturma tamamlandı.

Olaya ilişkin hazırlanan iddianamede; Engin Polat, Dilan Polat, Sezgin Polat'ın 'Birden fazla kişiyle birlikte silahla tehdit', 'Mala zarar verme' suçlarından 2 yıl 4 aydan 8 yıla kadar hapis cezası talep edilmişti.

Polat ailesinden suikast karşılığı bayilik teklifi! Banu Parlak davasında kan donduran ifadeler... - 1. Resim

"BAYİLİK VERECEĞİNİ SÖYLEDİ"

SABAH'ın haberine göre, Soruşturma kapsamında tanık olarak dinlenen Halil İbrahim Kalkan'ın ifadesinde, "Sezgin Polat, Banu Parlak'ı vurmam halinde 2 milyon lira değerindeki güzellik merkezi bayiliğini bana bedelsiz vereceğini söyledi" dediği öğrenildi. Şüpheli Engin Polat ise bu iddiaları yalanladı.

Kara para aklama ve vergi kaçakçılığı suçlarından tutuklanan Engin ve Dilan Polat çifti, şarkıcı Banu Parlak'ın güzellik merkezine düzenlenen silahlı saldırıyı azmettirdikleri gerekçesiyle hakim karşısına çıkmış, 1. Sulh Ceza Hakimliği, Dilan-Engin Polat çifti, Sezgin Polat ve 5 şüphelinin tutuklanmasına karar vermişti.

Polat ailesinden suikast karşılığı bayilik teklifi! Banu Parlak davasında kan donduran ifadeler... - 2. Resim

Küçükçekmece Cumhuriyet Başsavcılığı'nca Banu Parlak'ın işyerinin kurşunlanmasına ilişkin başlatılan soruşturma tamamlandı.

Hazırlanan iddianamede Dilan Polat, Engin Polat ve Sezgin Polat için 'Birden fazla kişiyle birlikte silahla tehdit', 'Mala zarar verme' suçlarından toplamda ayrı ayrı 2 yıl 4 aydan 8 yıla kadar hapisle cezalandırılmaları talep edildi.

Polat ailesinden suikast karşılığı bayilik teklifi! Banu Parlak davasında kan donduran ifadeler... - 3. Resim

İddianamede Barış Boyun, Beratcan ve Batın Can Gökdemir'in 'Silahlı suç işlemek amacıyla örgüt kurma', 'Birden fazla kişiyle birlikte silahla tehdit', 'Mala zarar verme' ve 'Ruhsatsız silah taşıma' suçlarından ayrı ayrı toplamda 8 yıl 4 aydan 23 yıla kadar hapsi istenirken diğer 5 sanığın da çeşitli suçlardan değişen oranlarda cezalandırılmaları talep edilmişti.

Polat ailesinden suikast karşılığı bayilik teklifi! Banu Parlak davasında kan donduran ifadeler... - 4. Resim

SUKİKAST KARŞILIĞI BAYİLİK TEKLİFİ

Soruşturma kapsamında tanık olarak dinlenen Halil İbrahim Kalkan, Sezgin Polat'ın, Banu Parlak'ı vurması karşılığında kendisine Dilan Polat Güzellik Merkezi Bayiliği teklifi yapıldığını söyleyerek şunları söyledi:

"2017 yılında Sezgin Polat'a 500 Bin TL borç vermiştim. Bu parayı geri alamadım. 2023 yılı başlarında Sezgin Polat, oğlu Engin Polat ve gelini Dilan Polat'a ait güzellik merkezlerinin bir bayiliğini borca mahsuben bana vereceğini ancak kendilerine ticari hayatta zorluk çıkartan Banu Parlak ismi şahsın vurulması gerektiğini, Banu Parlak'ı vurmam halinde 2 Milyon TL değerindeki bayiliği bana karşılıksız vereceğini söyledi. Bu teklifi kabul etmedim.

Paramı istemeye devam edince de bu şahıslar beni ayağımdan vurdu. Yaralanmama ilişkin gerekli müracaatlarda bulundum.

Vurulduktan sonra Banu Parlak bana sosyal medyadan ulaştı. Dilan Polat ve Engin Polat'tan şikayetçi olacağını belirterek 'Bana şahitlik eder misin? diye sordu. 'Şahitlik yaparım' dedim. Ancak Banu Parlak bu konuyu basına yansıtarak, beni de gazeteciler ile muhatap etti. Normal şartlarda Banu'yu tanımam. Bu zamana kadar bir ilişkim olmadı. İşyerinin kurşunlandığını sosyal medyadan öğrendim. Arayıp 'geçmiş olsun' dedim. Kimin yaptığına dair bir fikrim yok" 

Polat ailesinden suikast karşılığı bayilik teklifi! Banu Parlak davasında kan donduran ifadeler... - 5. Resim

Öte yandan şüphelilerin yapılan telefon incelemelerinde Daltonlar Çetesinin firari lideri Barış Boyun ve diğer çete üyelerinin birçok fotoğrafı, uyuşturucu ve silah fotoğraflarının da bulunduğu tespit edildi.

18 Mart 2024
Asrın felaketinde yok oldu! 30 kişilik mahallede hüzünlü iftar

Kahramanmaraş'ta yaşanan depremlerden en çok etkilenen Hatay'da yaklaşık 25 bin insan hayatını kaybetmişti. Hatay'ın Antakya ilçesi yerle bir olmuş ve kent merkezinde bulunan Emek Mahallesi’nde 2 bine yakın vatandaş hayatını kaybetmişti. Felaketten önce 7 bin kişinin yaşadığı mahallede geriye sadece 30 kişi kaldı.

Asrın felaketinde yok oldu! 30 kişilik mahallede hüzünlü iftar - 1. Resim

Mahalle Muhtarı Celal Sarı, depremden geriye kalan 20 aileyi Ramazan sofrasında bir araya getirdi. Muhtarı Sarı, enkazın ortasında yaptığı iftarın kendilerini hüzünlendirdiğini ifade etti.

Asrın felaketinde yok oldu! 30 kişilik mahallede hüzünlü iftar - 2. Resim

"GERİYE BİR AVUÇ İNSAN KALDI"

Mahallesinin yerle bir olduğunu ifade eden muhtar Sarı, Ramazan aylarında bu tarz organizasyonlar düzenlediklerini belirterek, “Depremden sonra böyle bir şey yapmaya kısmet olmadı. Depremden sonra mahallede geriye kalan bir avuç insanlarız. Depremden sonra yaklaşık 15 - 20 aile kaldı. Böyle bir organizasyon yaptık. Beraberliğimizi ve birliğimizi daim etmek için yaptık. Mahallemizde yaşamaya devam edeceğimizi düşünerek ve o mutlu eski günleri yad ederek bu organizasyonu yaptık. Depremde vefat eden insanların ve ölmüşlerimizin ruhuna teslim etmek için bu organizasyonu yaptık. Allah razı olsun vatandaşlarımızdan bizi hiçbir şekilde yalnız bırakmadı. Geriye kalan bir avuç insanla birlikte burada akşam iftar yemeğimizi yaptık” dedi.

Asrın felaketinde yok oldu! 30 kişilik mahallede hüzünlü iftar - 3. Resim

“MAHALLEDE YAŞAYAN 30 KİŞİ VAR”

Depremlerde en çok yıkıma uğrayan mahallede yaşayan Mustafa Alkan ise, “Yok olmuş bir mahalle, mahallemizde yaşayan 30 kişi var. Bütün olanlara rağmen mahallemize sahip çıkan muhtarımızı tebrik ederim. İftar yemeği için teşekkür ederiz. Bu tür organizasyonları diğer muhtarlardan bekliyoruz” ifadelerini kullandı.

Asrın felaketinde yok oldu! 30 kişilik mahallede hüzünlü iftar - 4. Resim

18 Mart 2024
Son dakika! LGS başvuruları başladı

Milli Eğitim Bakanlığınca (MEB) 2 Haziran'da gerçekleştirilecek Liselere Geçiş Sistemi (LGS) kapsamındaki merkezi sınav başvuruları başladı. Başvurular, 29 Mart'ta "e-Okul" üzerinden isteğe bağlı yapılacak.

2023-2024 eğitim öğretim yılı sonunda Sınavla Öğrenci Alacak Ortaöğretim Kurumlarına İlişkin Merkezi Sınav Başvuru ve Uygulama Kılavuzu'na göre, resmi ve özel ortaokullar ile imam hatip ortaokullarının 8'inci sınıflarında öğrenim gören öğrencilerin fen liseleri, sosyal bilimler liseleri, proje okulları, mesleki ve teknik Anadolu liselerinin Anadolu teknik programlarına öğrenci seçmek amacıyla yapılacak merkezi sınav, 2 Haziran'da uygulanacak.

Merkezi sınav başvuruları, bugünden itibaren 29 Mart'a kadar "e-Okul" üzerinden isteğe bağlı gerçekleştirilecek. Sınava katılım isteğe bağlı olacak, katılmak isteyen öğrenciler, başvurularını elektronik ortam üzerinden ücretsiz yapabilecek.

Okul müdürlükleri başvuru işlemleriyle ilgili öğrencilere rehberlik edecek ve sınav başvuruları 1 Nisan 2024'e kadar okul müdürlüklerince onaylanacak.

Yurt dışında e-Okul sistemine kayıtlı olmayan okullarda öğrenim gören öğrenciler ise başvurularını yayımlanan kılavuzda bulunan formu doldurarak yapacak.

Öğrenciler, başvurularının yapılıp yapılmadığını elektronik ortamdan takip edebilecek.

Her alan için 8'inci sınıf öğretim programlarında belirlenen kazanımlar esas alınarak, öğrencinin okuduğunu anlama, yorumlama, sonuç çıkarma, problem çözme, analiz yapma, eleştirel düşünme, bilimsel süreç ve benzeri becerilerini ölçecek nitelikte sorular yer alacak.

GİRİŞ BELGELERİ, 24 MAYIS'TAN İTİBAREN AÇIKLANACAK

Sınav, il ve ilçelerde belirlenen okullarda yapılacak. Fotoğraflı sınav giriş belgesi, 24 Mayıs'tan itibaren elektronik ortamdan okul müdürlüklerince alınacak, mühürlenecek ve onaylandıktan sonra öğrencilere teslim edilecek.

Öğrenciler, sınava gelirken fotoğraflı onaylı giriş belgeleriyle geçerli kimlik belgelerini yanlarında bulunduracak.

SONUÇLAR, 28 HAZİRAN'DA...

Sınavın birinci oturumu saat 9.30'da, ikinci oturumu ise 11.30'da başlayacak. Birinci oturumda öğrencilere Türkçe, T.C. inkılap tarihi ve Atatürkçülük, din kültürü ve ahlak bilgisi ile yabancı dil derslerinden toplam 50 soru sorulacak ve yanıtlamaları için 75 dakika süre verilecek.

İkinci oturumda ise öğrencilere matematik ve fen bilimleri derslerinden toplam 40 soru sorulacak ve yanıtlamaları için 80 dakika süre verilecek. Sözel ve sayısal bölümlerdeki her bir alt test için doğru ve yanlış cevap sayıları belirlenecek. Her bir öğrencinin her bir alt testine ait ham puanı, ilgili teste ait doğru cevap sayısından yanlış cevap sayısının üçte biri çıkarılarak hesaplanacak.

Sınav sonuçları, 28 Haziran 2024'te "www.meb.gov.tr" internet adresinden ilan edilecek.

Öğrencilere sınav sonuç belgeleri posta yoluyla gönderilmeyecek.

18 Mart 2024