Tgrt Haber
01 Eylül 2021 14:44

Marmara'da tehlike devam ediyor! Müsilaj dipte bekliyor!

Denizlerimizi saran ve 'deniz salyası' olarak da bilinen müsilaj tehlikesi halen devam ediyor. Prof. Dr. Mustafa Sarı, yüzeyi temizlemenin müsilaj sonunun tamamen ortadan kaldırmadığını belirterek “Müsilaj diplerde kümler halinde bulunuyor. Hareketsiz canlılar olan mercan, sünger, istiridye, midyeler tehlike altında” dedi.

Marmara'da tehlike devam ediyor! Müsilaj dipte bekliyor!
Müsilaj,Marmara denizi

Başta Marmara Denizi olmak üzere denizlerimizi saran ve 'deniz salyası' olarak da bilinen müsilaj tehlikesi halen devam ediyor. TGRT Haber’in Bilmedikleriniz Programına katılan Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi Denizcilik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Sarı, denizdeki müsilaj tehlikesinin bitmediğini söyledi. Denizin yüzeyinin temizlenmesinin sorunun çözülmesinde yeterli olamadığını kaydeden Sarı, özellikle dipte müsilaj altında kalan mercan, sünger, istiridye, midye gibi canlıların ölmekte olduğunun altını çizdi. Sarı, müsilajın dipte kümeler halinde olduğunu belirterek “Özellikle az akıntılı dip alanlarda müsilaj bekliyor. Dipte hareketsiz yaşaya organizmalar üstüne çöktü” dedi.

Marmara'da tehlike devam ediyor! Müsilaj dipte bekliyor! 

MARMARA’YA HALEN ZEHİR AKIYOR

Müsilajı yanlış anlaşıldığını vurgulayan Sarı, “Müsilaj geçen yıl kasım ayından itibaren suyun 30 metre aşağısında oluşmaya başladı, balıklar ve balıkçılar etkilendi. Uyarılarımıza rağmen kimse duymak ve anlamak istemedi. Ancak müsilaj yüzeye çıktığında rahatsız olmaya başladık. Bu yıl temmuz ayında yüzeyden temizlendi. Müsilaj yüzeyden uzaklaşınca bitti duygusuna kapıldık” dedi. Müsilajın bir sonuç olduğuna dikkat çeken Sarı, sebeplerine şöyle değindi: “Birinci nedeni küresel ısınmadır, ikinci nedeni ise kirliliktir. 25 milyon insanın atığı halen Marmara’ya akıyor, endüstriyel atıklar akmaya devam ediyor, dereler zehir taşıyor. 22 maddelik eylem planını hızlı bir şekilde uygulamamız gerekiyor. Yüzeyin temizlenmesi 22 maddeden sadece biriydi” diye belirtti. 

Marmara'da tehlike devam ediyor! Müsilaj dipte bekliyor!

 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...