Tgrt Haber
28 Aralık 2021 17:10

Böyle yöntem görülmedi! Sahte bankayla dolandırıcılık tuzağı

Kurdukları şirkete banka ismi verip yatırımcıları dolandırdılar. Ofis kurup çek, senet ve teminat mektubu dağıttılar. Kosova üzerinden faaliyet yürüten sözde bankanın, kişiye ait bir şirket olduğu ortaya çıktı. Harekete geçen Ticaret Bakanlığı inceleme başlattı. Sahte banka üzerinden yapılan vurgunun boyutu araştırılıyor. TGRT Haber dolandırıcıların başvurdukları yeni vurgun yönteminin perde arkasını ortaya çıkarttı.

Böyle yöntem görülmedi! Sahte bankayla dolandırıcılık tuzağı
Dolandırıcılık,Banka

Kosova’da adında banka adı geçen bir şirketle iş yapan bir yatırımcı, dolandırıcılık iddialarıyla Priştine Büyükelçiliğine başvurdu. Büyükelçiliğin Kosova Merkez Bankası ile irtibata geçmesi üzerine bu adda bir bankanın ve ticari faaliyetlerinin olmadığı ortaya çıktı. Bunun üzerine Priştine Büyükelçiliği, durumu İçişleri Bakanlığı ile Ticaret Bakanlığına bildirdi. Bakanlık ise konuyla ilgili inceleme başlattı, olası mağduriyetlerin yaşanmaması için iş çevrelerinin de uyarılmasını istedi. Bu tarz şirketlerin ve finans kuruluşlarının banka faaliyeti yürütemeyeceği, çek, senet veya teminat mektubu gibi faaliyetlerinin geçersiz olduğu belirtildi. Banka faaliyetinin ülkelerin Merkez Bankalarının izni olmadan yapılmasının suç olduğu vurgulandı. Adında banka ismi olan firmaların iyi araştırılması konusunda uyarı yapıldı. Öte yandan benzeri kuruluşların Kosova’yı özellikle seçtikleri kaydedildi. Türk Ticaret Kanunundaki kısıtlamaların Kosova’da olmaması sebebiyle fırsatçıların bu ülkede şirket kurdukları belirlendi. 

KARA PARA AKLANMIŞ OLABİLİR 

Gurbetçi yatırımcıları hedef alan vurgun yöntemine ilişkin Eski MASAK Başkan Yardımcısı Dr. Ramazan Başak şu değerlendirmelerde bulundu: “Ortada yasadışı bir faaliyet olduğu anlaşılıyor. Türkiye’de banka kurulması veya yurt dışındaki bir bankanın ülkemizde şubesini açabilmesi için Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumundan ilgili kuruluşun en az 5 üyesinin olumlu yönde oyuyla izin alması gerekir. Bu iznin olmadığı anlaşılıyor. Kosova’da böyle banka yoksa Türkiye’de de faaliyet yürütemeyecektir. Şirket, Kosova’da izinle kurulmadıysa yasa dışı bir olaydır. Bu yöntemle kara para aklamış ya da bazı kişileri dolandırmış olabilirler.” 

BU KİŞİLERE DİKKAT! 

Gurbetçilerin dolandırılamaması için önerilerde bulunan Başak, ilgili ülkelerin merkez bankalarının resmi web sitelerinde bankaların listesinin olduğuna dikkat çekti. Banka temsilcisi olduklarını söyleyen kişilere karşı da dikkatli olunması gerektiğini belirten Başak, “Bankalar telefonla zaten pek çok işlemi yapmıyor” dedi. Son dönemde kara para aklamak için sahtecilik ve dolandırıcılık işlemlerinin arttığını kaydeden Başak, vatandaşların her gün çeşitli mağduriyetler yaşadığına dikkat çekti. 

 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...