Tgrt Haber
03 Haziran 2019 22:27

Türkiye'den Sudan'da itidal çağrısı

Türkiye, Sudan'daki son gelişmelerin ardından geçiş sürecinin halkın beklentileri doğrultusunda süratle tamamlanması ve bir an önce sivil hükümetin kurulması çağrısında bulundu.

Türkiye'den Sudan'da itidal çağrısı
türkiye,sudan

Dışişleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, "Kardeş ülke  Sudan'da siyasi geçiş sürecine ilişkin müzakereler devam ederken, göstericilere  müdahale edildiği, can kayıpları ve yaralanmalar meydana geldiği yolundaki  haberler derin endişeyle karşılanmıştır." ifadesi kullanıldı.

Açıklamada, şunlar kaydedildi:

"Ülkenin güvenlik ve istikrarının muhafazası ve tırmanmanın behemehal  önlenmesi için şiddetten uzak durulması ve müzakere sürecinin ulusal uzlaşı  temelinde barışçıl yöntemlerle devam ettirilmesi şarttır. Geçiş sürecinin Sudan  halkının beklentileri doğrultusunda süratle tamamlanması ve bir an önce sivil  hükümetin kurulması bu bağlamda önem taşımaktadır. Türkiye, bugüne kadar olduğu  gibi, bundan sonra da kardeş Sudan'ın ve kardeş Sudan halkının yanında yer almayı  sürdürecektir."

Sudan'daki olaylar

Sudan ordusunun, başkent Hartum'daki karargahı önünde haftalardır  demokrasi nöbeti tutan halka sabah saatlerindeki müdahalesi sonucu 13 kişi  hayatını kaybetmişti.

Söz konusu müdahalenin ardından, Sudan'daki bazı muhalif parti ve  kurumlar, Askeri Konseye görevini bırakma çağrısında bulunmuştu.

Sudan'da 19 Aralık 2018'de ekonomik kriz sebebiyle başlayan  gösterilerin hızla başkent Hartum ve ülke genelinde rejim karşıtlığına  dönüşmesinden sonra ordunun 11 Nisan'da yönetime el koyduğunu açıklamasıyla 30  yıllık Ömer el-Beşir dönemi sona ermişti.

Ordunun ülke yönetimine el koymasının ardından sivil yönetime geçiş  için eylem yapan protestocular, geçiş hükümetinin nasıl oluşması gerektiğine dair  askeri yetkililerle müzakere yürütüyordu.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...