Tgrt Haber
22 Aralık 2021 17:38

Foreing Policy'den dikkat çeken analiz: Türkiye'nin Afrika açılımı ABD için sorun olabilir

ABD merkezli Foreing Policy dergisi, Afrika ile Türkiye arasında gelişen ikili ilişkinlerin ABD için dış politika sorununa neden olabileceğini yazdı.

Foreing Policy'den dikkat çeken analiz: Türkiye'nin Afrika açılımı ABD için sorun olabilir
Cumhurbaşkanı Erdoğan,ABD,Foreing Policy,Afrika

Türkiye son zamanda geliştirdiği ikili ilişkiler ve stratejik diplomasi ile Afrika’daki etki alanını genişletti.  ABD merkezli Foreing Policy dergisi, Türkiye-Afrika ilişkisini mercek altına aldı. Cumhurbaşkanı Erdoğan gerçekleştirilen zirve sonrası, “Aldığımız kararlarla Türkiye-Afrika ilişkilerinin geleceğine damga vuracağız” ifadeleri oldukça dikkat çekmişti.

Foreing Policy, mercek altına aldığı ilişkide zirveyi işaret ederek, Türkiye’nin Afrika üzerindeki etksini gün geçtikçe arttırdığını belirtti. Dergide ayrıca Türkiye'nin "kıtadaki artan nüfuzunu yansıttığı" ifadelerine yer verildi.

“ABD İÇİN DIŞ POLİTİKA SORUNU OLABİLİR”

Haberde, "Türkiye'nin Afrika'da daha fazla nüfuz sahibi olması halinde, çok sayıda üst düzey katılımcının varlığı ABD için bir dış politika sorunu olarak görülebilir” denildi. Türkiye'nin, 2019'da Libya iç savaşına müdahalesinden bu yana Afrika'da alanını istikrarlı bir şekilde genişlettiği, kıtadaki yatırımları arasında Gana'da bir cami, Senegal'de bir olimpik havuz ve Somali'de 10 bin yerel askerin eğitildiği bir askeri üs bulunduğu hatırlatıldı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Nijerya ile daha yakın ilişkiler kurmak istediği de belirtilen yazıda, Abuja'da yetkililerle görüşeceği bilgisine yer verildi.

RAKAMLARLA TÜRKİYE-AFRİKA İLİŞKİLERİ

Bu arada 2021’in ilk 11 ayındaki ticarette 30 milyar doları yakalayan Türkiye, kıta çapındaki yatırımlarında 6 milyar dolara ulaştı. 2005’te 12 olan kıtadaki büyükelçilik sayısı bu yıl itibarıyla 43’e çıktı. Ankara’da 10 Afrika ülkesinin büyükelçiliği varken, bugün bu sayı 37 olarak kayıtlara geçmiş durumda. Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Dünyadaki en büyük diplomatik temsilciliğimizi Somali’de açtık. Türkiye Burslarımızdan yararlanan Afrikalı öğrencilerin sayısı 14 bini aştı." açıklamasını yapmıştı.

 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...