Tgrt Haber
22 Ağustos 2023 15:34 - Güncelleme : 22 Ağustos 2023 15:41

Çarpıcı Covid-19 araştırması: Yüksek tansiyon yapıyor 

ABD’de gerçekleştirilen bir çalışma, Kovid-19’un yüksek tansiyona neden olabileceğini ortaya koydu. 

Çarpıcı Covid-19 araştırması: Yüksek tansiyon yapıyor 
Koronavirüs,tansiyon

ABD’de yayımlanan yeni bir çalışma, Covid-19’un bazı kişilerde yüksek tansiyon oluşmasında önemli bir rolü olabileceğini ortaya koydu. Tıp dergisi “Hypertension” tarafından yayımlanan ve CNN International'ın haberleştirdiği rapora göre, Covid-19 nedeniyle hastaneye kaldırılan kişilerin 5’te 1’inde 6 ay sonra yüksek tansiyon ortaya çıktı.

YÜZDE 50 DAHA YÜKSEK 

Bu oran hastaneye kaldırılmayan hastalarda 10’da 1’e düştü. Grip gibi rahatsızlıklarla karşılaştırıldığında, Covid-19’un yüksek tansiyon oluşturma oranı oldukça yüksek bulundu. Covid-19’un diğer rahatsızlıklara göre yüksek tansiyon oluşturma ihtimali 2 kattan fazla olarak hesaplandı.

Çarpıcı Covid-19 araştırması: Yüksek tansiyon yapıyor 

Covid-19 geçiren ve hastaneye kaldırılmayan kişilerin dahi yüksek tansiyona sahip olma ihtimalinin, diğer rahatsızlıklara göre % 50 yüksek olduğu belirtildi.

KAN DOLAŞIMINI9N BOZUYOR 

Covid-19’un bu etkisi uzmanları ürkütürken, hastalığın tüm dünya nüfusunun önemli kısmını etkilediği düşünüldüğünde yüksek tansiyon vakalarında yakın gelecekte ciddi artış görülmesinden endişe ediliyor. Bununla birlikte uzmanlar Covid-19’un nasıl yüksek tansiyona sebep olduğu konusunda emin değil. Çalışma, Covid’in kalp hücrelerini etkilediği ve kan dolaşımını bozduğu tezini ortaya koyarken, Covid-19’un sebep olduğu böbrek rahatsızlıklarının da bu durumda etkisi olabileceği düşünülüyor.

Kaynak: CNN
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...