Tgrt Haber
03 Mart 2022 17:32 - Güncelleme : 03 Mart 2022 17:41

Toplu taşımada maske zorunluluğu kalktı mı? Uçak, otobüs, AVM ve okullarda maske takılacak mı?

'Kapalı alanlarda maske zorunluluğu kalktı mı?' sorusu dün yapılan Bilim Kurulu toplantısından sonra yapılan açıklamalarla birlikte en çok merak edilen konu oldu. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, maske zorunluluğu ile ilgili alınan kararları açıkladı. Açık alanlarda maske zorunluluğu kaldırıldı. Peki kapalı alanlarda maske zorunluluğu kalktı mı? Toplu taşımada maske zorunluluğu kalktı mı? Uçak, otobüs, AVM ve okullarda maske takılacak mı? Maske yasağı ile ilgili alınan kararların ardından kafa karışıklığına neden olan konuları haberimizde derledik. İşte maske zorunluluğunda tüm detaylar…

Toplu taşımada maske zorunluluğu kalktı mı? Uçak, otobüs, AVM ve okullarda maske takılacak mı?

Koronavirüs tedbirleri kapsamında uzun süredir takılan maske döneminde yeni kararlar alındı. Dün gerçekleşen Bilim Kurulu toplantısının ardından Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, açık alanlarda maske zorunluluğunun kaldırıldığını duyurdu. Maske kullanımında alınan karaların ardından bazı sorular kafa karışıklığına neden oldu. Kapalı alanlarda maske kullanımı nasıl olacak? Toplu taşımada maske zorunluluğu kalktı mı? Uçak, otobüs, AVM ve okullarda maske takılacak mı? Maske kullanımında merak edilen tüm detaylar haberimizde…

KAPALI ALANDA MASKE TAKILACAK MI?

Maske zorunluluğunun bazı Avrupa ülkelerinde açık alanda kaldırılmasının ardından gözler Türkiye’deki uygulamaya çevrilmişti. Bilim Kurulu toplantısının ardından kameraların karşısına geçen Bakan Koca, "Artık açık havada maske kullanmak zorunda değiliz. Kapalı ortamlarda havalandırma yeterliyse ve sosyal mesafe uygunsa maske takmak şart değil" dedi. Bakan Koca yeni kararları şöyle duyurdu:

  1. Artık açık havada maske zorunluluğu kalkıyor
  2. Kapalı ortamlarda havalandırma yeterli ise mesafe kuralına uyuluyorsa maske artık şart değil
  3. Yeni dönemde HES kodu uygulaması kaldırıldı. Hiçbir kurum ya da kuruluşa girişte HES kodu istenmeyecek.
  4. Hastalık belirtisi olmayan kişilerden test istenmeyecek
  5. Okullarda 2 vaka çıkması halinde sınıfın kapatılması şeklindeki uygulamaya gerek görülmemektedir. Pozitif çıkan öğrenci izole edilecek ve eğitim devam edecek.

 

Bakan Koca yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi: "Salgının biteceğini dair somut durumlarla bazı adımları atmıştık. Karantina gibi birçok uygulamada değişikliğe gitti. Bizim normalleşmeye götüren bu adımların isabetli olduğunu görüyoruz. Gelinen noktada kovid 19 ile mücadelenin aşı ile verileceğidir. Salgın hastalıkta kullanılmak üzere geliştirilmiş bir ilacımız da var."

TOPLU TAŞIMADA MASKE ZORUNLU MU?

Bundan sonra açık havada maske kullanmak zorunda değiliz. Kapalı ortamlarda havalandırma yeterliyse ve mesafe kuralına uyuluyorsa maske takmak artık şart değil.

Toplu taşımada maske kullanma zorunluluğuna yönelik Koca Bilim Kurulu Toplantısı sonrası açıklama yaparak, "Mesafenin korunmadığı kapalı alanlarda, uçak, otobüs, tiyatro, sinema, sağlık kuruluşları ve okulların kapalı alanlarında maskeleri kullanmaya devam ediyoruz." dedi.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, ulaşım araçları ile ilgili ise şöyle konuştu: "Mesafenin korunmadığı kapalı alanlarda, uçak, otobüs, tiyatro, sinema, sağlık kuruluşları ve okulların kapalı alanlarında maskeleri kullanmaya devam ediyoruz. TURKOVAC aşısını gelecek haftadan itibaren aile hekimleri dahil bütün sağlık kuruluşlarımızda başlatmak istiyoruz. Maskeleri hayatımızdan çıkarmıyoruz, gerektiğinde takmak üzere yanımızda taşıyoruz. Büyüklerimiz ve kronik hastalığı olanlarla beraberken vazgeçilmez olmalı."

OTOBÜSTE MASKE TAKMAK ZORUNLU MU?

Sağlık önlemleri kapsamında otobüslerde seyahat esnasında maske takılması zorunludur.

Toplu taşımada maske zorunluluğu kalktı mı? Uçak, otobüs, AVM ve okullarda maske takılacak mı?

Mesafenin korunamadığı alanlarda yani, uçaklardan, sinemalarda, tiyatrolarda, otobüslerde, servislerde maskeler kullanılmaya devam edilecek.

AVM'DE MASKE TAKILMASI ZORUNLU MU?

AVM'de mesafe kurallarına uyulması kaydı ile maske takmak zorunlu olmadığı belirtildi.

UÇAKLAR'DA MASKE TAKMAK ZORUNLU MU?

Uçaklar'da maskeler kullanılmaya devam edilecek.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...