Tgrt Haber
20 Eylül 2023 12:27 - Güncelleme : 20 Eylül 2023 12:27

Tarih vererek duyurdu: Volvo 'dizel' devrini kapatıyor

Avrupa Birliği 2035 yılına kadar elektrikli otomobillere tam geçiş yapmayı planlarken, İsveçli otomobil üreticisi Volvo'dan dikkat çeken bir adım geldi. 2030'a kadar içten yanmalı motora tamamen veda etmeyi planlayan Volvo, 2024 itibarıyla da dizel üretimine son vereceğini açıkladı.

Tarih vererek duyurdu: Volvo 'dizel' devrini kapatıyor
,,

İsveç merkezli Volvo Cars, tamamen elektrikli bir otomobil üreticisi olma yolunda önemli bir adım attı. 2024'ün başlarına kadar dizel modellerin üretimine son vereceğini duyurdu. Dayanıklı araçlarıyla bilinen şirket daha önce, 2030 yılına kadar tamamen elektrikli olma taahhüdünde bulunmuştu.

Yapılan araştırmaya göre, 2019 yılında Volvo'nun Avrupa'da sattığı araçların çoğunluğu dizel iken, 2022 yılında bu oran yüzde 8.9 olarak kayda geçti. Ağustos ayında ise satışlarının yüzde 33'ünü tamamen elektrikli veya hibrit modeller oluştururken, geriye kalan yüzde 67'lik içten yanmalı motorluların ne kadarının dizel ve ne kadarının benzinli olduğu bilinmiyor.

Volkswagen'ın emisyon hilesi skandalı, dizel araçların pazar payının düşmesine yol açtı. Üreticiler, dizel modelleri serilerinden çıkarmaya başladılar. 2015 yılında Avrupa'da yeni araba satışlarının yüzde 50'sinden fazlası dizelken, günümüzde Temmuz ayında bu oran yüzde 14'lere kadar düştü.

2015 Eylül ayında, Alman otomobil devi Volkswagen'in laboratuvar emisyon testlerinde, bilinçli olarak dizel motorlarda aldatıcı yazılım kullanmak suretiyle emisyon değerlerini manipüle ettiği tespit edildi. Söz konusu yazılımın dünya genelinde yaklaşık 11 milyon VW aracında kullanıldığı anlaşıldı.

AB'DE ELEKTRİKLİYE GEÇİŞ İÇİN HEDEF 2035

Avrupa Birliği'nin yönetmeliğine göre, AB üyesi ülkelerde 2035'ten itibaren satılacak yeni otomobil ve hafif ticari araçların sıfır emisyonlu olması gerekecek. Otomobil üreticilerinin 2035'e kadar karbon emisyonun sıfıra indirmesi gerekecek.

Bu tarihten itibaren Avrupa Birliği genelinde benzinli ve dizel dahil içten yanmalı motora sahip otomobillerin satışı tamamen yasaklanmış olacak.

Kaynak: Volvo
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...