Tgrt Haber
29 Eylül 2021 14:47

Erdoğan Putin görüşmesinde kritik detay: Fırat'ın doğusu yeniden masada

Son dakika haberi: Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Putin’in Soçi zirvesi sürerken, masadaki konularla ilgili çarpıcı detaylar geliyor.

Erdoğan Putin görüşmesinde kritik detay: Fırat'ın doğusu yeniden masada
Soçi anlaşması,Soçi zirvesi

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Soçi'de gerçekleştiridiği zirve dünyanın gündeminde. Masadaki konular ve iki liderin yapacağı açıklamalar merakle beklenirken, görüşmeden çarpıcı detaylar geldi.

Görüşmede, Türkiye-Rusya ikili ilişkilerinin yanı sıra Suriye, Libya ve Afganistan’daki gelişmeler başta olmak üzere, güncel bölgesel gelişmeler ve uluslararası meselelerin ele alınıyor. 

YPG'NİN FIRAT'IN DOĞUSUNA ÇEKİLMESİ MASADA

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın görüşmede masaya koyduğu konular şöyle: 

- Tel Rıfat ve Münbiç’teki PKK varlığına Astana anlaşmalarına uygun şekilde son verilmesi.

- Fırat’ın doğusunda varılan anlaşma neticesinde terör unsurlarının 30 km. güneye çekilmesi yönündeki kararın bir an önce uygulamaya konması gerekliliği.

- DEAŞ’la mücadelede ortak adım atılması.

- Suriyeli mülteciler sorununun çözüme kavuşturulması.

- Rus kontrolündeki bölgelerden yapılan PKK saldırılarının engellenmesi. 

Cumhurbaşkanı Erdoğan’a MİT Başkanı Hakan Fidan, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun ve Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın’dan oluşan çekirdek bir ekip eşlik ediyor.

Soçi zirvesini takip eden gazeteci Ferhat Ünlü ise TGRT Haber canlı yayınında zirveye ilişkin çarpıcı detaylar paylaştı. Ünlü, “Görüşme, 2018’de yapılan Soçi mutabakatına sadık kalınması ekseninde gerçekleşiyor. Gerek Fırat gerekse Münbiç’deki terör örgütünün varlığı masada. Bir önceki anlaşmaya göre terör unsurlarının Fırat’ın 30 km aşağısına çekilmesi söz konusuydu. Ancak istihbarat bilgileri değerlendirildiğinde bunun sahaya yansımadığı görüldü. Türkiye bu toplantıda bu konuyla ilgili Rusya’yı özellikle uyarıyor” dedi. 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...