Tgrt Haber
30 May 2021 17:51

1 Haziran sonrası en büyük tehlike

Türkiye, Cumhurbaşkanlığı Kabine Toplantısı sonrasında alınacak kararları bekliyor. Alınacak yeni kararla birlikte "Türkiye’de 1 Haziran’da normalleşme başlayacak mı ve Türkiye buna hazır mı?" sorularının cevabı merak konusu. Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Bülent Ertuğrul TGRT Haber’de cevapladı.

1 Haziran sonrası en büyük tehlike
Koronavirüs,Pandemi,TGRT Haber,Enfeskiyon,Hastalık,Kovid-19

Türkiye, Cumhurbaşkanlığı Kabine Toplantısı sonrasında alınacak kararları bekliyor. Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Bülent Ertuğrul kabine toplantısından sonra normalleşme kararı alınırsa Türkiye’yi ne gibi durumların beklediğini TGRT Haber’de cevapladı.

“NORMALLEŞMEYE HAZIR DEĞİLİZ”

Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Bülent Ertuğrul, “Bilimsel ölçütler gösteriyor ki Türkiye normalleşmeye hazır değil. Böyle bir açılma riskli olabilir ama şu var ki mevsimsel avantajı kullanacağız, mevsim olarak dışarıda iletişimin kurabileceğimiz bir döneme girdik, kıştan farklı olarak buna bağlı olarak sosyal mesafeye kuralına uyulmasını zorlaştıracak.” İfadelerini kullandı.

“KAPALI ALANLAR BİZİM İÇİN ÇOK RİSKLİ”

Vatandaşlarımızı kapalı alanlar konusunda ciddi şekilde uyaran Ertuğrul, “Kapalı alanlar bizim açımızdan çok riskli bölgeler, kapalı alanların açılması için henüz hazır değiliz. Aslında bunların değil okulların açılmasını tartışmamız önemliydi. Bence ilk yapılması gerek okulları açılmasının sağlanmalı” ifadelerini kullandı.

“AÇILMANIN SAKINCALARI OLABİLİR”

Normalleşme ile birlikte bir rehavet ortamı oluşabileceğini uyaran Ertuğrul, “Bunu yaşadık zaten 1 Mart döneminde henüz daha erken olduğunun uyarıları yapılmıştı. Bu açılmanın sakıncaları olabileceğini belirtmiştik. Binlerce insan engellenebilir bir hastalık yüzünden hayatını kaybetti” ifadeleri kullandı. Ertuğrul, “Bunun temel nedeni Türkiye’de henüz toplumsal bağışıklığın çok uzağında olmamız. Yaz dönemini aşı çalışmalarıyla hızlı bir şekilde geçirerek sonbaharda normalleşmeye daha hazır olabiliriz.” dedi.

HİNDİSTAN VARYANTINA DİKKAT

Dünyayı saran koronavirüs salgınının mutasyon geçirmiş varyantlarının en yoğun olanının İngiltere mutantı olduğunu belirten Ertuğrul, “Tüm dünya ile birlikte Türkiye’de de İngiltere mutandı hakim, bu virüs daha kolay bulaşıyor. Şimdi ise en önemli risk Hindistan’dan gelen varyant ve bununda Türkiye’ye girdiğini biliyoruz. Yeterli önlemler alınmazsa yenide artacak olan virüsümüz Hindistan varyantı olacak.” dedi.

Hindistan varyantının önüne geçilmezse ilerde çok sıkıntı çekebileceğimizi belirten Ertuğrul, “Hindistan varyantında ilk dozdaki aşıların koruma oranını yüzde 30’a düşüyor. Yeteli bağışıklama çalışması yapılmasa asıl sıkıntıyı sonbaharda bekliyoruz.” dedi.

HİNDİSTAN VARYANTI NEDİR?

Hint varyantı geçen yılın ekim ayında Hindistan'ın Nagpur kentinde ortaya çıktı. Varyantın en büyük özelliği "çift mutasyonlu" olması. Bu da virüsün bulaşıcılık riskini artırıyor. Hint varyantı şimdilik Brezilya ve Güney Afrika varyantı kadar endişe verici olarak görülmese de Dünya Sağlık Örgütü tarafından dikkat gerektiren varyantlar listesine alındı. Hindistan sağlık sistemini adeta çökerten bu varyant, aralarında Türkiye'nin de olduğu 30'a yakın ülkede tespit edildi.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...