Tgrt Haber
29 Kasım 2021 12:27

Biontech aşısı Omicron varyantına karşı etkili mi? Sinovac aşısı Nu varyantından korur mu?

Koronavirüs pandemisi devam ederken varyant haberleri vatandaşları endişelendirmeye devam ediyor. Güney Afrika merkezli Omicron varyantı diğer varyantlardan daha bulaşıcı ve ağır hastalıklara yol açtığı iddia ediliyor. Türkiye'de Omicron varyantı görülmesinin ardından ''Aşılar Omicron varyantına karşı etkili mi? Biontech aşısı Omicron varyantından korur mu? Sinovac aşısı Omicron varyantına karşı etkili mi?'' soruları gündeme geldi.

Biontech aşısı Omicron varyantına karşı etkili mi? Sinovac aşısı Nu varyantından korur mu?
sinovac,biontech,omicron,nu varyantı,dünya sağlık örgütü

2019 yılında Çin’in Wuhan kentinde ortaya çıkan Covid-19 pandemisi aşı çalışmalarının başarılı olmasıyla etkisini kaybetmeye başladı. Tedbirlerin azaltılması ile yavaş yavaş normalleşmeye doğru ilerleyen ülkeler varyant haberleri ile sarsıldı. Geçtiğimiz hafta Güney Afrika’dan Dünya Sağlık Örgütü’ne bildiren Covid-19’un 32 kez mutasyona uğramış hali olan Nu (Omicron) varyantı daha bulaşıcı olduğu iddiaları nedeniyle korkuya yol açtı. Ülkeler arka arkaya seyahat kısıtlamaları getirirken koronavirüs aşısı olanlar varyanta karşı ne kadar koruma altında olduklarını merak ediyor. Peki BioNTech aşısı Nu varyantına karşı etkili mi? Sinovac aşısı olanlar Omicron varyantından korunur mu? İşte koronavirüs aşılarının varyantlara karşı koruma oranları ve bilmeniz gerekenler. 

BIONTECH AŞISI OMICRON VARYANTINA KARŞI ETKİLİ Mİ? 

2021 yılında aşı çalışmalarının başarı ile tamamlanmasının ardından rahatlayan ülkeler bu sefer de koronavirüs varyantları ile mücadele ediyor. Son günlerde Güney Afrika’da ortaya çıkan ve başta Avrupa olmak üzere tüm dünyaya yayılmaya başlayan B.1.1.529 kodlu Omicron varyantı Türkiye’de de korkuya neden oldu. 32 kez mustasyona uğradığı bilinen Omicron varyantına karşı tedbir almak isteyen vatandaşlar hangi aşının daha etkili olduğunu araştıyor. 

Dünya Sağlık Örgütü Omicron varyantını ‘endişe verici varyantlar’ listesine eklerken daha bulaşıcı olduğu ile ilgili çalışmaların devam ettiği belirtti. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Nu varyantı nedeniyle beş ülkeye seyahat kısıtlaması getirdiklerini açıkladı. Buna göre Botsvana, G. Afrika, Mozambik, Namibya ve Zimbabve ile kara, hava ve deniz sınır kapıları kapatıldı. 

Uzmanlar Covid-19 ve varyantlarına karşı en etkili korumanın aşı tarafından sağlandığının altını çizerken vatandaşlar ''BioNTech aşısı Nu varyantına karşı etkili mi?'' sorusunun cevabını merak ediyor. 

Alman BioNTech şirketinin kurucuları olan Prof. Dr. Uğur Şahin ve Dr. Özlem Türeci, Reuters tarafından düzenlenen çevrimiçi konferansta konuştu. Şahin ''Çok sayıda mutasyona uğramış bir varyanta sahibiz. Omicron'un antikorlardan kaçabileceğini düşünüyoruz.  Aşılanmış insanları ve daha önce Covid geçiren insanları enfekte edebilir. Bu durum açık. Ama yeni varyantın, aşılı insanlarda ciddi hastalığa neden olabileceği açık değil'' dedi. Uğur Şahin Omicron varyantının etkilerinin bir iki hafta içinde netleşeceğini ifade etti. 

Prof. Dr. Özlem Türeci yoksul ülkelere aşı dağıtımı ile ilgili konuştu. Türeci, "Yoksul ülkelere ve kırsal alanlara aşı göndermek bizim en büyük hedeflerimizden biri. Yoksul ve gelişmekte olan ülkere özel çözümler üretmeye çalışıyoruz. Çözüm çabalarımız, uçakları ve drone'ları içeriyor. Çabalarımıza herkes katılabilir'' dedi. Güney Afrika Devlet Başkanı geçtiğimiz günlerde aşı milliyetçiliğinin yeni ve tehlikeli varyantlara neden olduğunu söylemişti. 

Biontech aşısının Omicron varyantına karşı etkili olup olmadığı ile ilgili tartışmalar devam ederken Pfizer CEO’su Albert Bourla açıklama yaptı. Omicron varyantının Covid-19′un önceki varyantlarına göre daha hızlı yayıldığını ve gelecekte daha fazla mutasyona yol açabileceğini söyledi. İki doz Biontech aşısı Omicron varyantına karşı daha etkili olurken 2 doz BioNTech aşısının Omicron varyantını nötralize ettiğini belirtildi. 

OMICRON VARYANTI TÜRKİYE'DE GÖRÜLDÜ! 

İlk olarak Güney Afrika'da ortaya çıkan koronavirüsün yeni mutasyonu Türkiye'de iki ilde tespit edildi. Bakan Koca yaptığı açıklamada İstanbul'da 1 İzmir'de ise 5 kişide Omicron varyantının tespit edildiğini açıkladı. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) geçtiğimiz günlerde Omicron varyantının toplamda 57 ülkede görüldüğünü duyurmuştu. 

Biontech aşısı Omicron varyantına karşı etkili mi? Sinovac aşısı Nu varyantından korur mu?

BioNTech/Pfizer şirketi Güney Afrika'da ortaya çıkan ve dünyanın geri kalanına yayılmaya devam eden Omicron varyantı hakkında açıklama yaptı. Şirket, bulaşıcılığı yüksek ve ölümcül olabileceği belirtilen Nu varyantına karşı BioNTech aşınının koruma oranı hakkında araştırmaların başladığını duyurdu. BioNTech en geç iki hafta içerisinde Omicron varyantına karşı aşının etkinliği ile ilgili yeterli verinin ellerinde olacağını duyurdu. 

Omicron varyantı mRNA aşısı olan BioNTech'e karşı direnç göstermesi durumunda şirket gerekli değişiklikleri yapacağını ifade etti. BioNTech Omicron’un bir kaçış varyantı olduğunu ve aşıların yetersiz kaldığını gösteren verilere ulaşırsa gerekli değişikliklerin ardından 100 gün içinde ilk teslimatları yollama kapasitesinin olduğunun altını çizdi. 

SİNOVAC AŞISI OMICRON VARYANTINDAN KORUR MU? 

Türkiye'de COVID-19 aşılaması, Sağlık Bakanlığı tarafından Sinovac aşısına acil kullanım onayı verilmesinin ardından 14 Ocak 2021'de başladı. Öncelikli olarak sağlık çalışanları, yaşlılar ve kronik rahatsızlığı bulunanlara yapılan Sinovac aşısı zamanlar öncelikli grubunu değiştirerek milyonlarca kişiye yapıldı. 12 Nisan 2021 Pfizer-BioNTech aşısının Türkiye’ye gelmesi ve koronavirüsün mutasyona uğrayarak varyantlarının ortaya çıkmasıyla vatandaşlara BioNTech aşısı olmak imkanı sağlandı. Uzmanlar Sinovac aşısının mRNA aşısı olan BioNTech'ten daha az koruma sağladığını ve varyantlara karşı daha az direnç gösterdiğini ifade etti. Bu nedenle Sağlık Bakanlığı 2 doz Sinovac aşısı olmuş kişilere 1 doz BioNTech aşısı olmalarını önerdi. Sinovac aşısı Omicron varyantına karşı etkili olup olmadığı önümüzdeki günlerde yapılacak çalışmaların ardından netleşecek. 

ABD’li ilaç şirketi Moderna ise DSÖ'nün 'endişe verici varyant' listesine aldığı Omicron varyantı ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Moderna 2022 yılının ilk aylarında Covid-19 varyantlarına karşı etkili bir aşıyı piyasaya sürebileceğini ifade etti. Moderna aşısı iki doz aşı uygulanmasından 6 ay sonra koruyucu özelliğini yüzde 93 sürdürdüğünü duyurmuştu. Moderna aşısı Türkiye'de güncel olarak kullanılan aşıların içinde yer almıyor. 

OMICRON VARYANTI BELİRTİLERİ NELERDİR? 

Koronavirüs varyantı hakkında gelişmeler devam ederken ''Omicron varyantı belirtileri nelerdir?'' sorusu gündeme geldi. DSÖ Omicron'un Delta dahil diğer varyantlara kıyasla daha bulaşıcı olup olmadığı hakkında çalışmalarına devam ederken uzmanlar geçirdiği mutasyonlar nedeniyle Nu varyantının diğerlerinden çok daha hızlı yayıldığının altını çizdi. Vatandaşlar henüz yeterince net bilginin olmadığı varyanta karşı önlem almak için omicron varyantı belirtiler hakkında araştırma yapmaya başladı. Peki Omicron varyantı belirtileri nelerdir? 

  • Ateş veya titreme
  • Öksürük
  • Yeni tat veya koku kaybı
  • Boğaz ağrısı
  • Tıkanıklık veya burun akıntısı
  • Mide bulantısı ya da kusma
  • İshal
  • Nefes darlığı veya nefes almada zorluk
  • Tükenmişlik
  • Kas veya vücut ağrıları
  • Baş ağrısı

Dünya Sağlık Örgütü koronavirüs aşılarının varyantlara karşı koruma sağlayıp sağlamadığına karşı araştırmaların sürdüğünü ifade etti. Aynı zamanda mevcut aşıların ciddi hastalık ve ölüme karşı etkili olmaya devam ettiğinin altını çizdi. Pfizer CEO’su Albert Bourla laboratuvar çalışmalarında 3 doz Biontech aşısının Omicron varyantını nötralize edici antikorlar sağladığını belirti.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...