Tgrt Haber
31 Ağustos 2022 16:35 - Güncelleme : 31 Ağustos 2022 17:08

Her gün yaptığınız bu aktiviteden uzak durun: Erken ölüme neden oluyor, kemikleri eritiyor

İnsanların 1 gün içinde en çok yaptığı aktivite hiç şüphesiz ki oturmak. Peki, kişinin gün içindeki oturma süresi ile ölüm riski arasında bir paralellik olduğunu biliyor muydunuz? Günümüzün önemli sorunu haline hareketsizliğin ölüm riskini de beraberinde getirdiğini belirten Prof. Dr. Bilal Boztosun, günde 13 saatten fazla oturmanın kemikleri zayıflattığını, tüm iskelet sistemine zarar verdiğini ve ölüm riskini 2 katına çıkardığını belirtiyor.

Her gün yaptığınız bu aktiviteden uzak durun: Erken ölüme neden oluyor, kemikleri eritiyor
ölüm riski,oturmak,aktivite

Uzun süre oturmanın erken ölüm riskini 2 kat arttırdığını belirten Prof. Dr. Bilal Boztosun, herkesin kas güçlendirici fiziksel aktivitede bulunması gerekiyor. Yapılan araştırmalar 13 saatten fazla oturanların, 11 saatten az oturanlara göre 2 kat daha fazla ölüm riskine sahip olduğunu gösteriyor. Oturmayı alışkanlık haline getirenlerde ise kemikler zayıflıyor ve tüm iskelet sisteminde ağrı ve iltihaplanma gibi etkiler meydana geliyor.

OTURANLARIN KALP KRİZİ, FELÇ VE DİYABET RİSKİ BÜYÜK ARTIŞ GÖSTERİYOR

Bir seferde 90 dakikanın üzerinde oturmanın ölüm riskini 2 katınaçıkardığını belirten Prof. Dr. Bilal Boztosun, şu şekilde devam etti: “Dört yetişkinden biri ve ergenlerin yüzde 80'inden fazlası, önerilen fiziksel aktivite düzeylerini maalesef karşılamıyor. Yaklaşık 800 bin katılımcının değerlendirildiği araştırmada en çok oturanların, en az oturanlara kıyasla hastalık ve ölüm oranlarında artış olduğunu gösterdi. Yapılan istatistiklerde çok oturanların diyabet riskleri yüzde 112 arttı, kalp krizi ve felç gibi kardiyovasküler olaylarda yüzde 147 artış oldu. Kardiyovasküler olaylarda ölümde yüzde 90 artış oldu. Herhangi bir nedenden ölümde yüzde 49 artış oldu. Oturarak çok fazla zaman harcandığında kan akışı yavaşlar, bu da kan damarlarında yağ asitlerinin birikmesine izin verir ve kalp hastalığına yol açabilir.”

Her gün yaptığınız bu aktiviteden uzak durun: Erken ölüme neden oluyor, kemikleri eritiyor

OTURMAK YAĞ DEPOLUYOR

Uzun süre oturmanın vücutta yağ depolayarak obeziteye de neden olduğunu belirten Boztosun, konuyla ilgili detaylı bilgi veriyor: “Vücudunuzun yağları işleme yeteneği azalır. Lipoprotein lipaz, karnınızdaki yağları parçalamak için üretilen önemli bir enzimdir. Oturduğunuzda vücudunuzun lipoprotein lipaz üretimi yaklaşık yüzde 90 düşer ve vücudunuzun yağ kullanmasını kolaylaştırır, yağ kullanmadığında ise depolanır.

Uzun süreli oturmak kalp hastalığı için iki risk faktörü olan tip 2 diyabet ve obeziteye neden olabilen insülin direncine yol açabilir. Uzun süreler boyunca düzenli olarak oturduğunuzda kemikleriniz zayıflar ve tüm iskelet sisteminiz ağrı, kemik çıkıntıları, iltihaplanma ve diğer semptomlar dâhil olmak üzere olumsuz etkiler yaşayabilir. Kaslarınızı kullanmadığınızda, güçlerini ve diğer vücut sistemlerini destekleme yeteneklerini kaybedebilir. Beyninizi etkileyebilir. Kanser hastalığında ise önerilen miktarda hareket etmek meme, kolon ve rahim kanserleri de dâhil olmak üzere birçok kanser riskini azaltabilir. Daha fazla hareket etmek ve daha az oturmak, yaş, cinsiyet, ırk, etnik köken veya mevcut fitness seviyesinden bağımsız olarak herkes için muazzam faydalar sağlar.”

Kaynak: İHA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...