Tgrt Haber
10 Haziran 2021 17:45

Kovid-19 salgının tedavi maliyeti ortaya çıktı

Dünya genelinde koronavirüs salgını ile birlikte yaşanan sağlık ve ekonomik krizin maliyeti ortaya çıktı. Türkiye salgınla mücadelede diğer ülkelere nazaran tedavileri karşıladı.

Kovid-19 salgının tedavi maliyeti ortaya çıktı
koronavirüs,Kovid-19,Maliyet,Covid-19,Koronavirüs maliyet,Kovid-19 maliyeti,Türkiye Kovid-19 maliyeti

Çin’in Wuhan kentinde aralık ayı sonlarında ortaya çıktığı tespit edilen koronavirüs salgının üzerinden 1,5 yıl geçti. Dünyayı etkisi altına alan koronavirüse karşı aşılama çalışmaları başladı. Ancak pandemi sürecinde tedavide uygulanan yöntemlerin maliyeti yeni yeni ortaya çıkmaya başladı. Dünya genelinde olduğu gibi Türkiye’de de hem sağlık hem ekonomik alanda pandemi sürecinden etkilendi. Türkiye’de koronavirüs salgınında 5 milyonun üzerinde hasta tedavi gördü. 48 binden fazla insan yaşamını yitirdi.

VATANDAŞIN ELİ CEBİNE GİTMEDİ

Türkiye’de koronavirüs ile mücadele kapsamında ilan edilen seferberlik neticesinde salgınla mücadelede vatandaşının yanında oldu. Vatandaşların diğer ülkelere nazaran ağır hastane faturaları ile değil alkışlar ile uğurlayan Türkiye, tedavi masrafını kendi ödedi. Yaptığı yatırımlar ile birlikte pandemi sürecinde Türkiye’de şehir hastaneleri hastalara ilaç gibi geldi

GÜNLÜK TEDAVİ MALİYETİ 4 BİN 500 CİVARINDA 

Hacettepe Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Zafer Çalışkan salgının ekonomik etkilerini araştırdı. Çalışkan, "Kovid tedavisi gören bir hastanın günlük tedavi maliyeti 4 bin 500 civarında.  Kamu bütçesine Kovid nedeniyle tedavi gören hastaların yükünü de yaklaşık 10-11 milyar lira olarak bulduk. Sağlık Bakanlığı ve Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) verileri üzerinden yapılan araştırmaya göre salgın döneminde virüs dışındaki rahatsızlıklar için hastaneye gidişler azaldı” ifadelerini kullandı. Koronavirüs salgınında vatandaşların hastanelere başvurusu azaldığını belirten Çalışkan, kamu ve üniversite hastanelerine başvuruların yaklaşık yüzde 35 azaldığını söyledi.

VİTAMİN KULLANIMINDA ARTIŞ OLDU

Kronik hastalıkların başvurularında önemli bir ölçüde azalma olduğunu belirten Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. İsmail Balık, “Antibiyotiklerin oranında yüzde 25-30’lar civarında azalış oldu. D Vitamini, çinko, C Vitamini gibi minerallerle bazı bağışıklık sistemini güçlendirdiği iddia edilen gıda takviyelerine aşırı bir yöneliş oldu” dedi.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...