Tgrt Haber
22 Temmuz 2022 10:14 - Güncelleme : 22 Temmuz 2022 19:48

Rekor kıran sıcaklarla gelen tehlikeli bir hastalık! Bu belirtileri görmezden gelmek öldürüyor

Çok yüksek sıcaklık seviyelerinde görülen sıcaklık hastalığı ve sıcak çarpması, uzmanlara göre potansiyel ölümcül durumlar olarak karşımıza çıkıyor. Uzmanlar sıcaklık hastalığı belirtilerini, kendinize ya da başkasına nasıl yardım edeceğinizi bilmenin kritik önemini vurguluyor. Peki bu durumla nasıl başa çıkılır? Detaylar haberimizde…

Editör: Burcunur Yılmaz / Kaynak: TGRT Haber
Rekor kıran sıcaklarla gelen tehlikeli bir hastalık! Bu belirtileri görmezden gelmek öldürüyor
sıcaklık hastalığı,sıcak çarpması

Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezlerine göre, aşırı ısıya maruz kalma nedeniyle dünyada her yıl kasırga, yıldırım, sel ve depremlerin toplamından çok daha fazla insan ölüyor. Devam eden iklim krizi sebebiyle ülkemizde ve dünyanın dört bir yanında çok sayıda şehir aşırı ısınma ilan etti. Bu noktada sıcaklıklarla beraber gelen hastalıkları bilmek ve önlem almak fazlasıyla önem arz ediyor.

SICAK BİTKİNLİĞİ VE SICAK ÇARPMASI ARASINDAKİ FARK NEDİR?

Konunun uzmanları sıcaklık hastalığını birkaç gün yüksek sıcaklıklara maruz kaldıktan sonra ve yetersiz sıvı alımı sebebiyle gelişebilen, ısıya bağlı tehlikeli bir hastalık olarak tanımlıyorken sıcak çarpmasını, fazla ısınan vücudun soğumak için ısısını düzenleyemediğinde ortaya çıkan bir hastalık olarak tanımlıyor. Bu durumda 10 ila 15 dakika içinde vücut ısısı 100 derece veya daha yükseğe ulaşabiliyor ve acilen tedaviye geçilmezse ölümle ya da sakatlıkla sonuçlanabiliyor.

DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN BELİRTİLER

Uzmanlar sıcaklık hastalığının dikkat edilmesi gereken 6 aşaması olduğuna dikkat çekiyor. Özellikle uzun süreli egzersizlerde hastalığın belirti ve semptomları aniden ya da zamanla gelişebiliyor. Çocuklar daha büyük bir risk altında, cilt yüzeyleri daha küçük olduğu için ısıyı terlemeyle atmaları zorlaşıyor.  Sıcaklık hastalığının olası belirtileri şu şekilde kendini gösteriyor…

  • Ağır terleme
  • Baygınlık
  • Zayıf, hızlı nabız
  • Kas krampları
  • Mide bulantısı
  • Baş ağrısı

Rekor kıran sıcaklarla gelen tehlikeli bir hastalık! Bu belirtileri görmezden gelmek öldürüyor

SICAKLIK HASTALIĞI İÇİN BU ÖNLEMLERİ ALIN

Uzmanlar en iyi önlemi günün en sıcak saatlerinde ya da doğrudan güneş altında egzersiz yapmamak ve yorucu faaliyetlerde bulunmamak olduğunu belirtiyor. Bol bol sıvı tüketilmesinin yanında, sıcaklık hastalığı ve sıcak çarpması riskini azaltmak için alınacak önlemler şu şekilde:

  • Isıyı dağıtmak için hafif giysiler giyin,
  • Yağlı ve ağır yemeklerden kaçının,
  • 11:00-16:00 arası dışarda olmamaya özen gösterin.

 

SICAKLIK HASTALIĞI GÖRDÜĞÜNÜZ BİRİNE NASIL YARDIM EDERSİNİZ?

 

  • Bilincini kaybeder veya kusarlarsa hemen 112’yi arayın,
  • Kişiyi klimalı veya gölgeli bir alana taşıyın,
  • Yavaşça içebilecekleri soğuk su sağlayın,
  • Başa, boyuna, kasıklara, bileklere, ayak bileklerine ve koltuk altlarına buz veya soğuk havlu uygulayın.

Rekor kıran sıcaklarla gelen tehlikeli bir hastalık! Bu belirtileri görmezden gelmek öldürüyor

KLİMASI OLMAYANLAR NE YAPMALI

Uzmanlar, klimaya erişimi olmayan ve günün en sıcak saatlerinde dışarda olmak zorunda olan herkese okullar, kütüphaneler, tiyatrolar veya alışveriş merkezleri gibi yerlerde bulunarak sıcaktan kurtulmalarını tavsiye ediyor. Ayrıca kliması olmayan insanların pencereleri açık bırakmaları, fan kullanmaları ve boyunlarına soğuk havlu koyarak serin kalabilecekleri belirtiliyor.

Kaynak: TGRT Haber
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...