Tgrt Haber
27 Temmuz 2022 11:46 - Güncelleme : 27 Temmuz 2022 20:30

Şaşırtıcı araştırma: Yer çekiminin sebep olduğu şişmeler hangi hastalığı işaret ediyor?

Uzmanlar, sabahları yüz şişliği problemi yaşayan insanlarda, problemlerinin altında yatan nedeni araştırdı. Genel olarak sabahları şişmiş bir yüzün sebebi yer çekimi olsa da bazı hastalıklar da bu durumun sebebi olabiliyor. Peki, yüz şişkinliği neden olur, hasatlık habercisi mi?

Editör: Burcunur Yılmaz / Kaynak: TGRT Haber
Şaşırtıcı araştırma: Yer çekiminin sebep olduğu şişmeler hangi hastalığı işaret ediyor?
tuz,su,şişme

Stanford Üniversitesi’nden dermatoloji profesörü Dr. Zakia Rahman, “Gün içinde otururken, ayakta dururken ya da farklı bir işle meşgulken yerçekimi tüm sıvıları aşağı çeker. Dolayısıyla dağılmayan sıvılar sebebiyle vücudun üst bölümü normal görünümündedir. Ancak, uyurken düz bir şekilde uzanırız ve yerçekimi sıvıları çekmediği için yüz şişmesi durumu gerçekleşebilir” diyor. Uzman doktor ayrıca astım, egzema ve alerjik hastalıkların da sabah şişmiş bir yüzle uyanmaya sebep olduğunu açıklıyor. Bu hastalıkların belirtilerinden olan sabah saatlerindeki yüz şişmesi uzun süredir devam ediyorsa uzman bir hekimden yardım alınmasını ve gerekli testlerin yapılmasını belirtiyor.

YÜZ ŞİŞKİNLİĞİ NEDEN OLUR?

Vücudun herhangi bir yerinde iltihap varsa bu da sabahları şişmiş bir yüzle uyanmaya sebep oluyor. Ayrıca bazı tıbbi durumlar ve genetik faktörler, bazı insanların sabahları şişkin bir yüzle uyanmasını daha yatkın hale getiriyor. Şiş yüzle uyanmanın genetiksel yakınlığı da söz konusu… Eğer anne ya da babanız da hayatının herhangi bir döneminde sabahları aynı problemi yaşadılarsa sizde görülme olasılığı da yüksek hale geliyor.

Şaşırtıcı araştırma: Yer çekiminin sebep olduğu şişmeler hangi hastalığı işaret ediyor?

GÜNDE 2 LİTRE SU TÜKETİN

Uzmanlar, vücudun fazla sıvı kaybetmesinin ya da susuz kalmasının da vücutta şişmelere neden olacağını belirtiyor. Vücut susuz kaldığında, mevcut suyu tutarak dehidrasyonu önlemeye çalışıyor. Bu durum da yüz el ve ayaklarda şişmelere neden olabiliyor. Bu nedenle gün içinde içilen su miktarının 2 litrenin altında kalmaması gerekiyor.

TUZ TÜKETİMİNİN ŞİŞMELER ÜZERİNDEKİ ETKİSİ

Uzman Dr. Zakia Rahman, beslenme şeklinin hatalı olmasının da vücuttaki suyu tutarak şişmelere sebep olabileceğini vurguluyor. Günlük beslenmede fazla tuzlu ya da şekerli besinler tüketmenin vücuttaki suyun tutulumuna yani dehidrasyona neden olduğunu, özellikle gece saatlerinde tuzlu yiyecekler tüketilmemesi gerektiğini sözlerine ekliyor. Dr. Zakia Rahman’a göre; “Diyetimizde fazla tuz alırsak, vücudumuz homeostazı veya istikrarı korumak için şişecektir. Temel olarak, vücut bir tuz akışı algıladığında suyu tutar, böylece hücreler susuz kalarak zarar görebilir.”

Şaşırtıcı araştırma: Yer çekiminin sebep olduğu şişmeler hangi hastalığı işaret ediyor?

YÜZ ŞİŞKİNLİĞİ NASIL GİDERİLİR?

  • Yüzdeki şişliği azaltmak için iki yastıkla uyumayı deneyin. Daha fazla eğimle uyumak, gece boyunca yayılan sıvıyı yüzünüzden uzaklaştırmaya yardımcı olacaktır.
  • Haftada birkaç kere serinletici ve dinlendirici yüz maskeleri uygulayın.
  • Buzlu ya da buzdolabında bekletilmiş jel kıvamında soğuk kompres uygulayın.
  • Şişen yüzünüze dilimlenmiş soğuk salatalık uygulayın. Salatalıktaki yüksek su içeriği ile bileşenleri, cildi soğutmaya ve bölgeyi yatıştırmaya yardımcı olacaktır.
  • Sabah uyandığınızda yüzünüzü soğuk suyla yıkayın.
  • Soğuk kaşıkla yüz masajı yapın.
  • Bir fincan kahve tüketin çünkü kafeinin şişkinlikleri azaltıcı etkisi bulunmaktadır.
  • Yeterince su içtiğinizden ve yeterince uyuduğunuzdan emin olun.
  • Sağlıkla ilgili her şeyde olduğu gibi, su ve uyku çok önemlidir. Her gün bol su içmenin sabahları yüzdeki şişkinlikle savaşmada harika bir yol olduğunu unutmayın.
Kaynak: TGRT Haber
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...