Tgrt Haber
09 Ağustos 2022 14:09 - Güncelleme : 09 Ağustos 2022 16:38

Yorgunluk ve halsizlik rutininizse sebebi önemli olabilir! Yorgunluktan nasıl kurtulursunuz? Yorgunluk nasıl geçer?

Yorgunluk sağlıklı kişilerde tamamen psikolojik sebeplere bağlı olarak görüldüğü gibi kanser, diyabet gibi hastalıklara sahip olanlarda da görülebiliyor. Araştırmacılar yorgunluk ve halsizliğin tek bir nedeni olmadığını, bunun üzerinde çok sayıda faktörün rol oynadığını belirtse de yorgunluğun en yaygın nedenlerini 5 başlık altında topluyorlar. O halde yorgunluğun belirtileri nelerdir? Yorgunluk nasıl geçer? Yorgunluk neden olur? Yorgunluk ve halsizliğe ne iyi gelir? Gibi en çok merak edilen soruları sizin için cevaplıyoruz.

Editör: Burcunur Yılmaz / Kaynak: TGRT Haber
Yorgunluk ve halsizlik rutininizse sebebi önemli olabilir! Yorgunluktan nasıl kurtulursunuz? Yorgunluk nasıl geçer?
yorgunluk,yorgunluk belirtileri,yorgunluk nedeni,kronik yorgunluk

Yorgunluk, halsizlik ve sürekli uyku hali genelde mevsim geçişlerinde ya da yaz sıcaklarında birçok insanı esir alan bir sorun. Uzmanlar yorgunluk halini çok sayıda sebebe bağlasa da genel olarak en yaygın sebepleri arasında stres, kötü beslenme, hormonal dengesizlikle, depresyon ve hareketsiz yaşam tarzı yer alıyor. Peki, yorgunluğun belirtileri nelerdir? Yorgunluk nasıl geçer? Ve yorgunluk ve halsizliğe ne iyi gelir? İşte detaylar…

YORGUNLUĞUN EN YAYGIN NEDENLERİ

STRES

Kronik stres vücudun sinir sistemi düzenini bozuyor ve zamanla böbreküstü bezleri stres hormonu olan kortizol üretmekten yoruluyor. Stres yanıtı oluşturmak için adrenalin bezlerinin yanında sinir sistemi, hormonal sistem ve bağışıklık sistemi birbiriyle bağlantılı olarak çalışıyor. Stres yanıtı sistemlerinin uzun süre ve aşırı çalışması sonucu yorgunluk oluşuyor.

KÖTÜ BESLENME ŞEKLİ

Beslenme yetersizliği, gıda alerjisi, kan şekeri düzensizliği ve bağırsak geçirgenliği yorgunluğu üst seviyelere taşıyabiliyor. Uzmanlar, kronik yorgunluk sendromu olanların genellikle yetersiz beslendiklerini, sebze ve meyve mahrumiyeti yaşadıklarını, ihtiyaç duydukları mikro besinleri ve sağlıklı yağları alamadıklarını, glisemik indeksi yüksek olan gıdalarla beslendiklerini belirtiyor.

Yorgunluk ve halsizlik rutininizse sebebi önemli olabilir! Yorgunluktan nasıl kurtulursunuz? Yorgunluk nasıl geçer?

HORMONAL DENGESİZLİK

Troid, östrojen, progesteron ve testosteron gibi hormonların düşük olması ya da dengesiz çalışması da bir diğer yorgunluk nedeni olarak görülüyor. Özellikle otoimmün toid hastalığı sonucu troid hormonunun düşük olmasının belirtisi olarak yorgunluk ve halsizlik görülüyor.

DEPRESYON

Depresyonun en yaygın belirtisi yorgunluk ve halsizlik olarak görülüyor. Depresyonla beraber görülen yorgunluğa, tedirginlik ve uyku hali de sürekli eşlik ediyor.

HAREKETSİZLİK

Düzenli egzersiz yapmamak ve herhangi bir fiziksel aktivitede bulunmamak kas, kemik ve kalp, damar sistemlerinde kondisyon kaybına neden oluyor. Bunların tamamı dolaylı yoldan yorgunluğa sebep oluyor. Yapılan çalışmalar, düzenli olarak fiziksel aktivitede bulunan ve egzersiz yapanların daha enerjik ve rahat hissettiklerini gösteriyor.

KRONİK YORGUNLUK BELİRTİLERİ NELERDİR?

Kendini sürekli yorgun ve bitkin hisseden bireyler altında yatan sebeplerin ortaya çıkabilmesi için mutlaka uzman bir doktora muayene olmadırlar. Sürekli yorgun hissetmek kronik yorgunluk sendromu olabileceği gibi daha tehlikeli hastalıkların da habercisi olabilir. Ancak yorgunluğunuz artarak devam ediyor ve buna tükenmişlik hissi de eşlik ediyorsa ayrıca karın ağrısı, mide bulantısı gibi şikayetler de varsa kronik yorgunluk olasılığı güçleniyor. Kronik yorgunluğun en yaygın belirtileri ise şu şekilde:

Mide bulantısı ve kusma

Karın ağrısı

Boğaz ağrısı

Halsizlik ve uyku hali

Kas ve eklem ağrıları

Enerji kaybı

Unutkanlık

Uyku bozukluğu ve uyuyamamak

Zayıf bağışıklık sistemi

Bağırsak sorunları

Olumsuz düşünceler

Sürekli huzursuzluk hali

Depresyon ve kaygı

Yorgunluk ve halsizlik rutininizse sebebi önemli olabilir! Yorgunluktan nasıl kurtulursunuz? Yorgunluk nasıl geçer?

YORGUNLUK NASIL GEÇER?

Gece 11’de uykuya geçmek ve öğlen vaktinde 30 ile 45 dakika arasında şekerleme yapmak yorgunluğu ortadan kaldıran en etkili yöntem

Düzenli egzersiz yapmak ve spor sonrası istirahat etmek,

Yürüyüş yapmak vücut yorgunluğuna en iyi gelen egzersizdir.

Taze nane yapraklarından yapılan çay içmek ya da rezene çayı tüketmek.

Her gün soğuğa yakın ılık suyla sabahın erken saatlerinde duş almak.

Karbonhidrattan uzak durmak.

Stresi ve strese neden olan şeyleri hayatınızdan çıkarmak.

Kaynak: TGRT Haber
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...