Tgrt Haber
02 Şubat 2022 10:49 - Güncelleme : 02 Şubat 2022 11:06

Neuralink çalışanları, Elon Musk'ın korku imparatorluğu kurduğunu söyledi

Elon Musk’ın beyin çiplerini geliştiren Neuralink şirketinde sular durulmuyor. Şirketin eski çalışanları milyarder iş insanının kurucu ortağı olduğu şirkete baskı yaptığını açıkladı.

Neuralink çalışanları, Elon Musk'ın korku imparatorluğu kurduğunu söyledi

Elon Musk, 2016 yılında beyin-bilgisayar arayüzleri oluşturmak için kurucu olduğu Neuralink'in harika işler yapacağını her fırsatta söylüyor. Musk’a göre, insanlar yalnızca düşünce yoluyla yapay zeka sayesinde iletişim kurabilecek.

Neuralink’in beyin çiplerinin omurilik sorunları ve Parkinson'dan şizofreniye kadar birçok beyin hasarına sahip insanlar için faydalı olması bekleniyor. Artık şirket, beyin-bilgisayar arayüzünün (BCI) insan klinik denemelerine hazırlanıyor.

Aralık ayında Elon Musk, ilk çiplerin 2022’de test edileceğini açıklamıştı. Ocak ayında ise şirket, klinik araştırma direktörü için iş listesi yayınladı. Bu zaman çizelgesi, Musk’ın görüşüyle uyuşuyor.

ELON MUSK, ÇALIŞMALARI HIZLANDIRMAK İSTİYOR

Kurucu ortak Elon Musk'ın beyin çipi insan denemelerine yöneleceği konusundaki ısrarına rağmen, birçok uzman o kadar emin değil. Fortune'un görüştüğü Neuralink’in eski çalışanlarına göre, şirkette iç kargaşa hakim. Bunun bir sebebi de şirketin kurucu ekibinin kilit üyelerinin ayrılması ve Musk’ın baskı kültürü.

Neuralink çalışanları, Elon Musk'ın korku imparatorluğu kurduğunu söyledi

Neuralink çalışanları, Musk’ın bilim insanlarını beyin çiplerini geliştirme konusunda baskı yaptığını ve çalışanları, gerçekçi olmayan zaman çizelgesine uymaya zorladığını söyledi.

Neuralink'in 2019'da şirkette çalışan eski bir teknik üyesi, “Eşi görülmemiş hızlarda ilerlememize rağmen, ilerleme hızında yukarıdan aşağıya bir memnuniyetsizlik vardı. Yine de Elon tatmin olmadı.” dedi.

Röportaj veren altı çalışan, Musk tarafından dikte edilen şirket politikasının, çalışanların dış tedarikçilere veya satıcılara gecikme için hata vermesini yasakladığını söylüyor. Yönetici konumundaki çalışanlar, kaçırılan son teslim tarihlerinin sorumluluğunu almak zorundaydı. Çalışanlar, asla bir hatadan bahsedemezdi.

"KORKU İMPARATORLUĞU"

Röportajda, çalışanların Musk'ı kızdırmaktan endişelendiklerini anlattı. Bir başka esik çalışan, Neuralink de dahil olmak üzere Musk'ın içinde bulunduğu tüm şirketler için, "Bütün bu imparatorluktaki herkes sadece korku tarafından yönetiliyor" şeklinde konuştu.

Eski çalışanlar, bu suçlama ve korku kültürünün yüksek bir ciro oranına katkıda bulunduğunu belirtti. Musk'ın Neuralink'i kurmaya yardım etmesi için getirdiği sekiz bilim insanından sadece ikisi (Dongjin Seo ve Paul Merolla) şirkette kaldı.

Bilim insanları, hayvan araştırmalarının aylarca veya yıllarca sürmesi gerektiğini ancak Musk'ın baskısı nedeniyle çalışmalarını günler ve haftalar içinde yapmak zorunda kaldıklarını ileri sürdü. 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...